Родни производители на протест срещу вноса на украинското зърно

Шествията ще са със земеделска техника
38
Родни производители на протест срещу вноса на украинското зърно
Снимка: БГНЕС

Зърнопроизводители от цялата страна излизат на протест срещу безконтролния внос на зърно от Украйна. Шествията със земеделска техника ще се проведат на 14 септември.

Протестът ще е насочен и срещу високите цени на торовете, с които се обработва почвата.

"Многократно предложихме и от май месец водим разговори с правителствата, че това, което влиза в Европа, трябва да подлежи на контрол. Към този момент украинското зърно в България не подлежи на никакъв фитосанитарен контрол - БАБХ заяви, че ние на практика нямаме акредитирана лаборатория, която да го извърши", обясни пред БНТ Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Производителите настояват да се знае къде се съхранява украинското зърно и най-вече то да не бъде смесвано с българската продукция. Асоциацията на зърнопроизводителите е обединила 12 членки на ЕС под обща декларация, която ще бъде внесена на 15 септември на неформален съвет на министрите на земеделието от Съюза.

"Количествата слънчоглед, които влизат държавата ни, са в огромни размери. Търговията между Украйна и ЕС остава в България - в другите страни си решиха проблема по отношение защитата на техните търговци. В Румъния тя минава транзит, в Полша се внася депозит, когато внесеш украинска стока. Те имат проблеми с логистиката. Българската държава и агенция "Митници" са абсолютно наясно какви са количествата, но къде са - не знам", коментира още Жекова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още в началото беше ясно че така ще стане. Сега го намирайте къде се складира и го палете тва уктопско зърно
30
0
 
1
 
! Отговори
ПП =БСП =ДБ =МАФИЯТА преди 1 година
ЗАЕДНО.. ЗАЕДНО.. ЗАЕДНО.....
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сравняваме се с щата Ню Йорк, който по площ е по-голям от България с около 30 000 кв.км, говорим за работа в града Ню Йорк, но е интересно все пак да се знае, че според статистически данни от тази година средната възраст на жителите на града Ню Йорк е 38 години. На такава възраст ще ставаш рано и ще пътуваш дълго към работата си, ако се налага. Какво да кажем ние, след като обстоятелствата ни налагат да работим на по 2-3 места чак до 70-годишни?
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво става, бе? Нали евро.гейския съюз орева орталъка, че в Африка и Азия милиони гладуват и окраинското зърно е за тях? Що тогава се доставя в евро.гейския съюз, а не там където гладуват? От всичките кораби само два или три са заминали за нуждаещи се страни. Е.ати лъжливите наглеци. Прав е Путин да развали сделката!!!!
27
0
 
8
 
! Отговори
чакай да фалират преди 1 година
До тя Най-едрият производител на жито в Добруджа бивш секретар на БКП печели по 150 млн на година!
26
0
 
5
 
! Отговори
Въпросите са: преди 1 година
Ще бъде ли вносното зърно предназначено за изхранване на хора, а не на до.би.тък и няма ли да е опасно за здравето (радиацията от Чернобил)? Наистина ли нашите зърнопроизводители произвеждат само фуражна пшеница и затова хлябът е безвкусен?
25
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
трябва да се зашити украина укропите са неонацисти .бг защитава своите братя всяка неонациска държава включително и бг са неонацисти за това помагат с оръжие и с търговия само само укропите да победят русия --жалко мечтата ви нема да се сбъдне сами те вие с тази укропия ще навлизате в нищета
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко разбихте,
23
1
 
23
 
! Отговори
тя преди 1 година
Каква е логиката ? Произвеждаме собствено , но го изнасяме , а внасяме чуждо - некачествено ! Затова сме най- болна и умираща нация в Европа !Страдаме от продажни и страхливи политици !
22
1
 
17
 
! Отговори
А преди 1 година
Кой внася зърното?Едни изнасят други внасят шантава работа.А дали е годно едва ли сигурно е пълно с буболечки и радиация.
21
4
 
18
 
! Отговори
Нищо украинско преди 1 година
не искаме в България! Да се махат туристите(уж бежанци), заразеното им зърно и всичко,което се внася от укронацииистите! Да си вземат обратно и демокраДична Окрайна(ДБ) и Продажни П0длоги с Киро Лъжеца и Кокорчо Крадеца! Толупа, Корни и доганя им го подаряваме!
20
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен да се следи за финансовия интерес на родните зърнопроизводители (които са милионери в голямата си част), трябва да има строг качествен контрол на вноса, тъй като все повече са доказаните всевъзможни заболявания в следствие на пестицидите с които безконтролно се обработва вносното зърно.
19
1
 
18
 
! Отговори
тя преди 1 година
*** пак изпълняват чужди заповеди, да внасяме и плащаме заразено украинско зърно , а нашите производители да фалират!
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва производителите да изискат върху всички продукти, произведени само от българско зърно да бъде написано ясно, че са само от българско. Така пазарът ще се регулира сам, защото никой няма да рискува да си купува продукти от нискокачествено, радиоактивно гмо зърно. Е, може би само евроатлантиците ще купуват смело, но те и без това са малко.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 8 Ами с назначени бизнесмени е така!На тях първата им работа е да си купят бентлита!
16
7
 
17
 
! Отговори
зърното преди 1 година
евтино, хляба -скъп. Слънчоглед бол, олио скъпо, сирене от сухо мляко и палмови масла, още по-скъпо. И русофили бол, ся някой да ми каже тва нормална държава ли е?
15
1
 
31
 
! Отговори
Мхм преди 1 година
Истинският въпрос тука е следният: КАК Украйна, която е от 6 месеца бомбардирана и ограбвана, която е в брутална финансова криза и в тежка война, изнася на НАС България, в пъти по-евтино зърно от нашето СОБСТВЕНО производство?! Как става това, наш Ганння да обясни първо този "феномен", а после да протестира за липса на контол колкото си иска.
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Земеделците са *** на Путин! Не може да се протестира срещу демократично зърно!
13
0
 
11
 
! Отговори
цц преди 1 година
Тия от БАБХ да си оправят смотания сайт първо, а после да изискват неща. Нямали лаборатория, сайтът не бачка от година, ами разтурвайте направо
12
2
 
28
 
! Отговори
Али преди 1 година
Заради производителите, няма да срада целия български народ..... щом в Гърция и Турция предлагат по евтини зеленчуци, Украйна по евтино зърно, По евтини хотели и почивки в Гърция и Турция време е нашите бизнесмени да се замислят. неможе всичко да е на гурба на народа. най ниските доходи в ЕС но цените ни най-високи ... Докога ????