България с най-евтина работна ръка в ЕС, плащат ни по 7 евро на час

Най-голямо увеличение на разходите за труд има в сектора на услугите
356
България с най-евтина работна ръка в ЕС, плащат ни по 7 евро на час
Снимка: Dnes.bg, архив

България е с най-ниски разходи за труд в целия ЕС. Такива са изводите в изследване, публикувано от германската агенция за икономическо развитие. В същото време друго изследване предупреждава за растящ недостиг на квалифицирани работници във Федералната Република до 2030 г.

Още по темата

Данни на Евростат посочват, че у нас средните разходи за труд за миналата година са били около 7 евро за час. Секторът на услугите регистрира най-голямото увеличение на разходите за труд с 14,4 на сто през първите три месеца на 2022 г. спрямо същия период на миналата година.

Според германската агенция за икономическо развитие, в България най-значително нарастват заплатите в компании, които търсят квалифицирани работници.

Квалифицираният персонал в Германия се превръща в един от големите проблеми. Разликата между търсенето и предлагането на квалифицирана работна ръка в Германия се увеличава. Тази тенденция може да доведе и до забавяне на икономическия растеж в страната. Като основна причина авторите на изследването виждат застаряването на населението. Например, във фармацевтичния бизнес и при лекарското съсловие кадри липсват, предаде bTV.

Като една от опциите за облекчаване на проблема се разглежда по-голяма вълна работници от чужбина, която да запълни липсите на пазара тук. Според експерти дори и те да нямат нужната квалификация, могат да бъдат обучени тук на място.

В различни сектори вече се усеща липсата на персонал, независимо от квалификацията.

Има още недостиг на готвачите, персонал в детските градини и старческите домове, шофьори и така нататък, списъкът е дълъг.

В същото време Германия усилено работи за решение на проблема, защото той може да доведе до много сериозни последици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още по темата: заплатиработна ръка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
2
 
3
 
! Отговори
до 274 преди 1 година
Не пиша по-принцип. Пиша като икономист експерт-счетоводител, нагледал се на алчност и наглост от работодател с по-ниско от средно образование, та не ме поучавайте, моля.
237
1
 
13
 
! Отговори
На тези с ниските преди 1 година
заплати мога да ви кажа едно: аз не дължа на никой работодател НИЩО!Отивам на интервю след като проча компанията и мненията на другите. На интервюто задавам въпроси и наблюдавам всички за всякакви жестове, мимики и подобни.След като получа оферта преценявам дали си заслужава сумата за да понасям нечия арогенстност например.Подписвам си договорът с ясна представа за бонуси, заплащане и придобвки. Питам и за повишения на заплатата!Аз избирам!!! имаме лукса да няма работна ръка! Стига се оплаквахте
236
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде ги видяхте тия 7 евро ,това обърнато прави 2300лв,средната заплата в Пловдив е 1300-1400 бруто тоест около 1000 лв чисто,Имам чувството че в Азербайджан взимат повече.
235
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АНОНИМЕН 273, а какво ти пречи на теб сега да си намериш друга работа? И какво ще ти помогне, ако бизнесмените си изнесат бизнеса? Пак ли говорим по принцип?Да, хубаво е всички, които мрънкат за ниски заплати да опитат да направят бизнес.Така ще се научат какво значи бизнес и как се прави.Също така ще се научат какви заплати се изплащат и на кого. Сформирането ан заплатата си е цяла наука :) Ако не я познавате..... или приемате заплата... или си търсите нново място. Хора, с мрънкане не става!
234
3
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
И да се допълня. Предлагате недоволните да си направим бизнес. Аз пък викам вие да си изнесете бизнесът, да ви видя. Всеки работник може да стана слуга на друг, за повече пари. Айде да видим колко от БГ капиталистите могат да си изнесат бизнеса? Отговорът е 0.000000001%
233
2
 
15
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
И аз да дам моите 5ст., че и работодател се появи. В разхода за работник можеш да включиш единствено и само осигуровките. Тука чета как капиталиста смята наеми, машини и др. като разход труд. Хайде спрете се, ако работник или служител поема тези разходи - то той е собственик и той трябва да прибира печалбите. Нещо много се уляхте. И за това все търсите ***, да ви работят за без пари.
232
1
 
11
 
! Отговори
Копейкин преди 1 година
Стъкмистиката се включи на пета. Да не би да искате да кажете за седмица а не за ден. Гнусяци. Къде видяхте надник от 120 лв бе?
231
0
 
6
 
! Отговори
кон преди 1 година
Туй са разходи за труд, а не надник. То като почнеш от кака ти Камелия - журналята, та продължиш с масата коментиращи и направо се чудя как биха си избили тия пари освен с местене на камъни от ляво в дясно. Учете, опитвайте да правите повече от вчера и рискувайте. Без тия работи няма развитие, а само мъртви души, а пък идват едни мъртви души дето поне са прецизни и не мрънкат. За роботите говоря.
230
0
 
8
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Абе тук пише РАЗХОДИ,не заплащане в час!
229
1
 
10
 
! Отговори
arsenalfc преди 1 година
2 ойро на час са 4 лв X 8 часа са 32 по 22 дена 704 лв нето. Минималната е 550 нето. Нещо математически си кух! Ако е под минималната трябва да е - 1.50 ойро!
228
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
7 евро на час в България къде къде къде се взимат толкова и аз да ходя да работя за 14 лева на час
227
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност истината е че плащат дори по-малко, защото тези 7 евро на час с изчислени при 8 часов работен ден. Само че реално в България много често се работи по 10 и дори12 часа, като такова понятие извънреден труд не съществува за българския робовладелец. Никъде не се формира заплатата на база час, навсякъде се прилага принципа на работен ден, без уточнени часове.
226
2
 
8
 
! Отговори
до 261 преди 1 година
Не чети на оплаквачите празните приказки. 2 евро на час е по-малко от минималната заплата дори. А минимална взима само хигиенист или някой, който се осигурява на нея, а под масата взима в пъти повече.
225
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам дали аз живея в някъв паралелен свят или не, но около себе си нямам човек около 30-40, който да работи за по-малко от 6000лв.. Сериозно говоря. Някои взимаме и много повече. Айде, да кажем, че сме успели по някакъв начин. Къде ги взимате тия 2 ойро на час недоумявам, бе хора?! Ето за София навсякъде стоят обявите за продавачки- по 2000лв. бруто дават. Да кажем в малкия град ще е 1200. За продавачка, хора... Продавачка... Струват ми се бая фейк коментарите, честно казано.
224
19
 
7
 
! Отговори
до 256 преди 1 година
Имам вила до София на 35км.. Програмист съм, имам нов скъп автомобил. Понеже къщата, която взех, едно време била на някакъв милионер, всички разправят какъв престъпник съм бил. Защо престъпник? Защото имам нова кола и скъпа вила. Логика страшна. Разбира се, младите виладжии наоколо са същите като мен- до един ИТ-та с нови коли.
223
6
 
3
 
! Отговори
бай онзи преди 1 година
аз за 7 евро дори мейл не връщам, тия за час ми говорят...
222
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плащат ни по 5лв.на час. И при това говорим за квалифициран труд.
221
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко стаа братчед ? Сега сме със бради и шапки
220
2
 
15
 
! Отговори
arsenalfc преди 1 година
Прави сте! Но уточнете къде?! В момента хората, които отиват да берат плодове на запад за европейска борса точно толкова им плащат!Иначе тука хората си получават по 2 ойро на час.
219
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
7 евро на час по 8 часа = 56 евро дневно. 22 х 56= 1232 евро месечно или над 2450 лв месечно. Като знаем че лекари, учители, инженери получават с 30% повече, вероятно тази стълкмистика е правена сред 10 пълнолетие ни кмета на големи градове или 10 депутати:)))