България с най-евтина работна ръка в ЕС, плащат ни по 7 евро на час

Най-голямо увеличение на разходите за труд има в сектора на услугите
356
България с най-евтина работна ръка в ЕС, плащат ни по 7 евро на час
Снимка: Dnes.bg, архив

България е с най-ниски разходи за труд в целия ЕС. Такива са изводите в изследване, публикувано от германската агенция за икономическо развитие. В същото време друго изследване предупреждава за растящ недостиг на квалифицирани работници във Федералната Република до 2030 г.

Още по темата

Данни на Евростат посочват, че у нас средните разходи за труд за миналата година са били около 7 евро за час. Секторът на услугите регистрира най-голямото увеличение на разходите за труд с 14,4 на сто през първите три месеца на 2022 г. спрямо същия период на миналата година.

Според германската агенция за икономическо развитие, в България най-значително нарастват заплатите в компании, които търсят квалифицирани работници.

Квалифицираният персонал в Германия се превръща в един от големите проблеми. Разликата между търсенето и предлагането на квалифицирана работна ръка в Германия се увеличава. Тази тенденция може да доведе и до забавяне на икономическия растеж в страната. Като основна причина авторите на изследването виждат застаряването на населението. Например, във фармацевтичния бизнес и при лекарското съсловие кадри липсват, предаде bTV.

Като една от опциите за облекчаване на проблема се разглежда по-голяма вълна работници от чужбина, която да запълни липсите на пазара тук. Според експерти дори и те да нямат нужната квалификация, могат да бъдат обучени тук на място.

В различни сектори вече се усеща липсата на персонал, независимо от квалификацията.

Има още недостиг на готвачите, персонал в детските градини и старческите домове, шофьори и така нататък, списъкът е дълъг.

В същото време Германия усилено работи за решение на проблема, защото той може да доведе до много сериозни последици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още по темата: заплатиработна ръка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германците що не си обучават мигрантите? Що ще привличат от чужбина? А в тая чужбина какво ще стане? Или е важна само Германия? Резултатът от този подход се вижда до какво води пример България.
197
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разход на час, не е заплащане на час. Тези 7 евро разход на час са около един бон и половина месечна брутна заплата
196
5
 
10
 
! Отговори
Яна преди 1 година
Проблемът е че българското здравеопазване не мисли за хората. Те мислят само как да източват държавния бюджет и оставят хората да си умират като кучета. Бойко и Пеевски казаха на лекарите: крадете! яжте! грабете! скубете! изнудвайте всички които искат да живеят!
195
4
 
15
 
! Отговори
пича с москвича преди 1 година
българите не сме съзряли до момента да се пазарим за заплати, много хора се съгласяват веднага с условията на работодателите още на интервюто и по този начин биват експлоатирани на ниски заплати, работник който на интервюто си отвори устата за заплата и каже например : не, вашето предложение е неприемлимо, аз искам да получавам еди колко си. Моментално такъв човек без значение от опита и квалификациите става НЕУДОБЕН на шефа, щом иска нещо значи "ТОЯ НЕ СТАВА"
194
9
 
9
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Най-големите приятели на Русия са най-бедни. А България е голям приятел на Русия. Какво очаквате? Защо мислите 2 милиона емигрираха за последните 20 години?
193
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лекарите са дефицит навсякъде, затова сме добре дошли навсякъде. Аз за 1 месец тук , Северна Европа(в държавна болница) получавам заплата, колкото в България взимах за 2, 5 години.
192
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кой е виновника ?
191
2
 
17
 
! Отговори
Аман преди 1 година
Тия нещо бъркат 7 евро на час със 7 лева на час!Разликата е -два пъти по малко ни плащат!Аман от манипулации и изкривяване на истината!
190
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
роб от бачкане свободен човек не е станал и няма да стане
189
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проучването за България е правено между чистачките и шофьорите в парламента. Ако бяха разширили обхвата на проучването и бяха включили и шефовете им - щяхме да ударим първо място в Европа по доходи.
188
3
 
7
 
! Отговори
до бургазлията преди 1 година
батка тука винаги ще е така защото от цяла българия тъпаните идват да бачкат в бс за да се хвалят на съгражданите си от вътрешноста че живеят на морето, това за тях е много по важно от това че ще вземат 600 лв , готови са и за 400 лв да бачкат и да живеят като скотове но само за да могат да пускат снимки във фейса от моста , така подбиват трудовия пазар.Пълно е в Бс с ямболии, сливналии, всякаква *** че и пълно с молдовци които даже съумяват да вземат по високи заплати защото знаят по 3 език
187
4
 
4
 
! Отговори
Защо ни го съобщават преди 1 година
Всякави не знаем,че е така.РЕШЕНИТЕ Е ВЪН ОТ ЕС ЕС НАЦИЗМАЧЕ КАТО ГЛЕДАМ И 10Г СА МНОГО ЗА ИЗЧЕЗВАНЕТО НА НАЦИЯТА НИ! РАДИОАКТИВНО ЖИТО ЯДЕМ ОТ КОЙ ЛИ ЗНАЕ ОТ КОГА.В ЕС СМЕ И КАКВО ОТ ТОВА НЯМАМЕ ИЗГОДА ОСВЕН НАЩЕ АЛЧНИ ПОЛИТИЦИ ТЕ НИ УБИВАТ! НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕВРОГЕЙСКИЯ ПАРАД.ЦЕЛЕНАСОЧЕНО СЕ УБИВА БЪЛГАРИЯ! СЪБУДЕТЕ СЕ БАУШИ УТРЕ ЩЕ КЪСНО!!! ЕС ЕС ФАШИЗМА ОСВОБОДЕТЕ БЪЛГАРИЯ ОТ НЕГО.ПАК НЯМА ДА НАПРАВЯТ ПРАВИТЕЛСТВО НАЩО 240 *** ИЗГОНЕТЕ ГИ ТЕ НИ УБИВАТ!!
186
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама това за България е минимално заплащане, нали? Щото прави месечно по около два бона и половина, а не знам някой в България да получава толкова малко пари.
185
2
 
18
 
! Отговори
ЩЕ СЕ НАУЧИМ ! преди 1 година
Още президента Петър Стоянов се гордееше че имаме най-евтината работна ръка , с което ме опозори пред света мен работника !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
184
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УРА ! Първо място ! Благодарим ти БОКО !
183
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата върви надолу, за мен е много необяснимо, как е възможно ГЕРБ да се върнат на власт. Освен, че сме най-бедната държава, икономически и демографски сме в национална катастрофа с ужасни перспективи.
182
3
 
14
 
! Отговори
бачкатора преди 1 година
докато си продавате 3адника за без пари така ще е , когато започнете да не се съгласявате да бачкате на ниски заплати тогава на капиталистите ще им се наложи да ги вдигнат защото бизнеса се прави с хора, няма хора няма бизнес
181
6
 
12
 
! Отговори
пецата преди 1 година
може ли някой да ми обясни защо във всички западни държави от ес има неработещи които получават помощи от държавата която им плаща и наеми и още привелегии само защото не работят , как така без да работиш получаваш пари за да живееш, бааааахти и измисления капитализъм, че през комунизма поне ако не работеха се намираха на работа
180
9
 
9
 
! Отговори
Време е преди 1 година
в България хората да осъзнаят едно нещо: има прослойки, има различно плащане според образование, знания и умения. Всеки е свободен да си избере какво да работи и има право да се грижи са своето развитие. Винаги ще има пробивни хора, които ще намерят начин да печелят повече от другите. Това не бива да е основание за мразене. По-скоро трябва да е мотивация и пример за останалите. Жалко, но в България интелекта е на ниско ниво и нищо добро не ни очаква заради масата мрънкачи. Дела трябват!
179
3
 
19
 
! Отговори
Вангелчо преди 1 година
Къде това ???По 7 евро на ден не получават някой !!!!