Министър Гечев: Украинското жито, което влиза у нас, не е опасно

Прави се удвоен фитосанитарен контрол
17 сеп 2022 10:58, Елка Василева
201
Министър Гечев: Украинското жито, което влиза у нас, не е опасно
Снимка: архив, БГНЕС

Украинското жито, което влиза в страната ни, не е опасно. Прави се удвоен фитосанитарен контрол, по-голяма част от пробите отговарят на европейските изисквания, но има и отклонения, коментира по Нова тв служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Още по темата
У нас се създава криза на свръхпредлагане и това влияе на цените. Зърното, което произвеждаме в България, изцяло отговаря на всички стандарти и е по-добро, каза Гечев.

Той информира още, че е ускорен процесът по приемане на заявленията за подпомагане на зеленчукопроизводители. За две седмици са  разгледани над 37 000 документа.

За наводненията в Карлово Гечев потвърди, че са поискани средства като помощ от Европа. Той припомни, че над 250 машини са на мястото на бедствието, както и над 400 военнослужещи и около 250 души от държавните и общинските администрации, а днес се очакват и  над 1000 доброволци.

По отношение на недостига на дърва за отопление Гечев каза, че причината не се корени в намален добив. Той бил с 30% по-голям в сравнение с миналата година. „Но тъй като газът поскъпна, повечето потребители минаха на дърва. Затова има недостиг. А държавата не добива дървесина – това се прави от частни фирми, които играят на търгове”, обясни земеделският министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опасно е, каза руското посолство ... и дори се очакват 'спонтанни' фермерски протести, каза руското посолство.
121
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 129 Анонимен Рестанете с това РАДИПАКТИВНО зърно от Украина. ЕС изпрати специалисти там и въпреки бомбардировките от Русия, АЕЦ им няма пробив. Вие луди ли сте или да?Защо си измисляте пак? _________________ ТИ СИ ЕДИНСТВЕНИЯ КОЙТО ВЯРВА! БОЖЕ, КОЛКО МОЗЪК ТРЯБВА ДА СЕ АМПУТИРА ЗА ДА СТАНЕШ ВЯРВАШ?
120
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 122 Анонимен да жена си и при това не особено надарена имам в предвид ментално! Щом си отново за ПП значи е вече потвърдено с печат и подпис! От такива като тебе за съжале-ние България изпадна от индекса на развитие! Отново за съжаление такива като тебе с едночислени IQ-та ни спират развитието, защото не могат да вдянат кога ги пързалят или държат за парапета!
119
3
 
3
 
! Отговори
Безопасен преди 1 година
Опасни са нашите алчни зърнари, които спекулират. Оправданието беше липсата на внос и войната. Някой помни ли? Сега пък проблем стана, че влиза жито на реалната си цена и пак писнаха. Този път номерът няма да мине. Това жито храни целия свят и ако имаше проблеми, нямаше да е така! На някои просто им се услади да продава скъпо и хлябът да е 2 лева. Това не са реални цени! Сега няма да има Майбаси, ще се ограничат до Мерцедеси само! Хлябът на двойна цена, но заплатите не са.
118
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рестанете с това РАДИПАКТИВНО зърно от Украина. ЕС изпрати специалисти там и въпреки бомбардировките от Русия, АЕЦ им няма пробив. Вие луди ли сте или да?Защо си измисляте пак?
117
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой (и Брюксел, ЕС) НЕ НИ Е НАРЕЖДАЛ НИЩО да използваме фуражно зърно за хляб. Това са си го решили гигантите български производители, да ни хранят с това и никой не ни е казал даже. Разбра се преди около два месеца, като тези мишки-гиганти започнаха да протестират срещу укр.зърно, което минава ТРАНЗИТ в ЕС. За да не изгние там и за да могат да бъдат нахранени страни в които има ежедневен ГЛАД. А не страни като БГ,които си имат зърно и си ядат фуражното зърно с удоволствие,защото др им е скъпо
116
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ако е замърсено житото на Украйна, кой го замърсява... ами не си стои мирно у дома, ами е тръгнал по чужди земи да го замърсява! Безумие!
115
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйнското зърно било 200лв тон което ще рече килограм брашно 0.40 а брашното е 1.50 хляба е поне 2 лв кой прибира парата от разликата
114
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опасно е за зърнарите с майбахите и бентлитата.
113
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 119 Анонимен Защо наще производители не изнасят зърното както прави Украйна. Какво им пречи-качеството ли? . . . Причината е, че българското зърно е фуражно (така е наредено от Брюксел), а украинското се води като за храни! Така както украинците ни спряха южен поток като не членове на ЕС сега ни отработват със зърното! Това са нашите партньори от ЕС, а също и нашите Харвардски локумаджии! Който избира ПП е предател! Този път ще съм безапелационно за Възраждане - те са наред сега!
112
0
 
0
 
! Отговори
Русия преди 1 година
Ний няа и такваз лаборатория *** ти вечи знайш. Платено
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 121 ако не си компютърно неграмотен, а явно си - "Анонимен" го слага сайта,а не аз!Да,жена съм, затова пиша така. Анонимен го слага сайта днес.бг, а не АЗ.Мисли си за собствената си полова ориентация, щом техническа подробност ти прави впечатление. Явно си забелязал че пиша като жена, и в това няма грешка. Винаги така пиша. Защото съм жена, когато Гугъл и тех.подтобности не ме поправят без аз да искам. Глупаво твое изказване, ТВЪРДЕ МНОГО ВРЕМЕ ТИ ОТДЕЛИХ!!!
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 116: ние, българите сме фашисти и нацисти според РСМ - да нападнем РСМ като Путин Украина и да ги освободим ли? Или да не им слушаме глупостите на РСМ. И Вашите глупости също? Хахахаха
109
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 98 Анонимен. . . Малко български! Щом си малко ядосана си АНОНИМНА, а не Анонимен! Има мъжки и женски род на български освен, ако не си рендосана!
108
0
 
3
 
! Отговори
Отговаряйте преди 1 година
Някой ще каже ли кой е купил украинско зърно
107
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо наще производители не изнасят зърното както прави Украйна. Какво им пречи-качеството ли?
106
2
 
1
 
! Отговори
Хетеро като метеро преди 1 година
Оправете ми живота , драги хора, ще бъдете позитивно впечатлени!
105
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой ще каже ли кой е купил украинско зърно
104
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин подчерта, че американците изнасят собственото си зърно от Украйна. "Американците като цяло са прагматични хора. Когато говорим за износ на зърно от Украйна, знаете ли кой го изнася? Американските компании притежават по-голямата част от това зърно. Оказа се, че земята в Украйна отдавна е продадена на американски компании, това е тяхно зърно, те изнасят своето зърно"
103
1
 
3
 
! Отговори
хлебар преди 1 година
Много лесно ще разберете от какво зърно е направен вашия хляб. Ако хляба е черен житото е от Русия, ако хляба е бял и пухкав житото е от Украйна. Ако пък хляба е длетав и сив бъдете сигурни че това е българската фуражна пшеница