Министър Гечев: Украинското жито, което влиза у нас, не е опасно

Прави се удвоен фитосанитарен контрол
17 сеп 2022 10:58, Елка Василева
201
Министър Гечев: Украинското жито, което влиза у нас, не е опасно
Снимка: архив, БГНЕС

Украинското жито, което влиза в страната ни, не е опасно. Прави се удвоен фитосанитарен контрол, по-голяма част от пробите отговарят на европейските изисквания, но има и отклонения, коментира по Нова тв служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Още по темата
У нас се създава криза на свръхпредлагане и това влияе на цените. Зърното, което произвеждаме в България, изцяло отговаря на всички стандарти и е по-добро, каза Гечев.

Той информира още, че е ускорен процесът по приемане на заявленията за подпомагане на зеленчукопроизводители. За две седмици са  разгледани над 37 000 документа.

За наводненията в Карлово Гечев потвърди, че са поискани средства като помощ от Европа. Той припомни, че над 250 машини са на мястото на бедствието, както и над 400 военнослужещи и около 250 души от държавните и общинските администрации, а днес се очакват и  над 1000 доброволци.

По отношение на недостига на дърва за отопление Гечев каза, че причината не се корени в намален добив. Той бил с 30% по-голям в сравнение с миналата година. „Но тъй като газът поскъпна, повечето потребители минаха на дърва. Затова има недостиг. А държавата не добива дървесина – това се прави от частни фирми, които играят на търгове”, обясни земеделският министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинското жито е пасно само за атакаджиите и копейкаджиите. От тях идват тези внушения и бъркотии. Нали трябва вечно да се злослови по адрес на Украйна.
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали оня ден казаха,че никакво украинско зърно не влизали в България,а сега не било опасно...а да се разберете кой какво лъжи...
100
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой от протестиращите не казва кой купува украинско зърно. То минава транзит.Просто нашите зърнени гиганти си протестират и така. Не са казали кой и как УЖ им подбива пазара. Факти няма.Само общи приказки.
99
3
 
2
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААА-ХААААА преди 1 година
Цяла Европа си Купи Зърно от Украйна, Сега и Русия Продава, И Зърното на Нашите Производители - Няма да има кой да го купи , ще трябва да го хвърлят
98
1
 
3
 
! Отговори
Кажете кой преди 1 година
Така и не разбрах кой е купил украинско жито. Държавата или търговци.Не вярвам хората на радев да правят това безконтролно
97
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
105- да,защо страната да заделя 1,1 млрд, които вместо да помогне на изнегноващите да ги отдели за зърно, като складовете бяха пълни с миналогодишното жито (преди войната) и тепърва щяха да се попълнят от новата реколта. Някой ги беше метнал, че няма да има зърно за хляб. Усетеха се че е финт, а не факт. Сега тези 1,1 млрд отделени за зърно, ще ги ползват зимата примерно. За друго.Не виждам нищо лошо в това. Държавната финансова политика е само едно - местени на едни налични финанси.
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безхаберие в Мин на земеделието има от години - спор няма. Това няма нищо общо с никакво укр.зъено - факт.Който не го разбира - да си купи българско олио за 6-8 лева и да протестира, че цената му е висока. В България слънчоглед има с тонове и свръхпроизводство, както и фуражното зърно което ядем на хляб.Цената на олио и ток, зърно, газ, нямат нищо общо с цените на производство в нас. Дори и ние да си ги произвеждаме.
95
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата се отказва да купува зърно, имало много -21.06.2022 07:56 -Заради добрата реколта от зърно, която се очаква през тази година, държавата се отказва да изкупува допълнителни количества, за които бяха заделени 1,1 млрд. лв.
94
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 99 - няма данни досега да се купува украинско вместо българско зърно в България.Това, което е факт са протестите на два-три гиганта, които казват че някой купува им им подбива цените, въпреки че укр зърно минава транзит и ние нямаме пазар за него, защото е скъпо, клас 1 както вече казах, а ние използваме само фуражно жито на нашите български гиганти...тези които протестират сега. Разбирате ли сега за какво иде реч?За едни пари за гигантите, ако могат с викане и протест да ги вземат.
93
2
 
1
 
! Отговори
намалете цената бе преди 1 година
Българските зърнопроизводители са в много тежко положение никой не им купува току-що ожънатата пшеница заради големия внос на украинско зърно, който започна след споразумението с Русия, постигнато с посредничеството на Турция. Това стана ясно от репортаж на БНТ.
92
2
 
0
 
! Отговори
26.07.2022г Кой ? преди 1 година
Остро осъждаме политиката на държавата, всъщност безхаберието на държавата, към родните зърнопроизводители. Като всъщност тя не осъществява никакъв контрол на това зърно и маслодайните семена, които влизат от Украйна. Европейската комисия позволява безмитния внос на зърно и маслодайни семена от Украйна, което е в ущърб на родните производители", заяви председателят на Съюза на земеделските кооперации в Силистренско Боян Димов.
91
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 96 - "Здраве Ви желаем, г-н Румен Радев!";-)Летете наволя... ;-) Отсюда!
90
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прави се удвоен фитосанитарен контрол, по-голяма част от пробите отговарят на европейс-ките изисквания, но има и отклонения, комен-тира по Нова тв служебният министър на земеделието Явор Гечев. . . . . Не знам как назначавате такива лъжци като министри! Сам казва . . . има отклонения т.е. не всичко е изрядно, ама не било опасно! Какво е отклонението като мярка или за какво става въпрос никой от коментиращите не се запитва! Отново българина не може да разбере, че го пързалят! Слаба държава пр0ст
89
0
 
6
 
! Отговори
? преди 1 година
Така и не разбрах кой е купил украинско жито. Държавата или търговци.
88
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм за ПП, но наистина съм ядосана, че ги махнаха и се стигна само до чушки и домати на кап. Андреево! И децата знаят вече, че проблема там са НАРКОТИЦИТЕ.
87
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не вярвам правителството на Радев да купува украинско жито, освен ако не се готвим да се включим във войната на страната на Русия
86
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"""ПП винаги са били против войната"""" ---- Добър ден, ШиZo! -)))
85
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рано е ГЕРБ да идва на власт, оставете комунистите и техните отрочеета да се давят в заеми
84
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само не разбрах защо влиза украинско зърно у нас. Нали беше за Африка.
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не вярвам правителството на Радев да купува украинско жито, освен ако не се готвим да се включим във войната на страната на Русия-100% истина