Министър Гечев: Украинското жито, което влиза у нас, не е опасно

Прави се удвоен фитосанитарен контрол
17 сеп 2022 10:58, Елка Василева
201
Министър Гечев: Украинското жито, което влиза у нас, не е опасно
Снимка: архив, БГНЕС

Украинското жито, което влиза в страната ни, не е опасно. Прави се удвоен фитосанитарен контрол, по-голяма част от пробите отговарят на европейските изисквания, но има и отклонения, коментира по Нова тв служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Още по темата
У нас се създава криза на свръхпредлагане и това влияе на цените. Зърното, което произвеждаме в България, изцяло отговаря на всички стандарти и е по-добро, каза Гечев.

Той информира още, че е ускорен процесът по приемане на заявленията за подпомагане на зеленчукопроизводители. За две седмици са  разгледани над 37 000 документа.

За наводненията в Карлово Гечев потвърди, че са поискани средства като помощ от Европа. Той припомни, че над 250 машини са на мястото на бедствието, както и над 400 военнослужещи и около 250 души от държавните и общинските администрации, а днес се очакват и  над 1000 доброволци.

По отношение на недостига на дърва за отопление Гечев каза, че причината не се корени в намален добив. Той бил с 30% по-голям в сравнение с миналата година. „Но тъй като газът поскъпна, повечето потребители минаха на дърва. Затова има недостиг. А държавата не добива дървесина – това се прави от частни фирми, които играят на търгове”, обясни земеделският министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
28
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава на Украйна .
1
30
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава на Украйна