Тайна проба показала: В украинското зърно имало гъгрица, пълен боклук

БАБХ твърди: От 40 проби няма такава с пестициди, ГМО, тежки метали и радиоактивност
21 сеп 2022 09:05, Анисия Иванова
125
Тайна проба показала: В украинското зърно имало гъгрица, пълен боклук
Снимка: Bulgaria ON AIR

Съмнения за качеството на украинското зърно, което се внася у нас. Проба, взета тайно от украински камион, показва, че то е негодно за употреба. Това твърдят от Асоциацията на зърнопроизводителите.

Проблемът с вноса на украинско зърно накара земеделци от цялата страна да излязат на протест миналата седмица, а зърнопроизводители отдавна предупреждават, че пшеницата, която пристига, е с недоказано качество и контрол.

"Контрол не се осъществява. Осъществява го първата страна, например Румъния. Какво влиза в България - никой нищо не знае", коментира председателят на УС на НАЗ - Костадин Костадинов.

Още по темата

Взета тайно проба от украински камион със зърно предизвиква редица въпроси. Пробата е изследвана в независима акредитирана лаборатория. Становището е, че е негодна за употреба.

"Накарах наш колега от Бургас на опашка от такива камиони да вземат зърно от тях, по другия начин. Направена е проверка в лаборатория на българска база. Резултатите казаха, че е негодна. Ние в България такава пшеница нямаме, каквато беше тази на пробата. Пълен боклук! Освен това в зърното е имало и гъгрица и ако то се смеси с българска пшеница, ще зарази и нея", заяви Костадинов.

На отправено наше запитване относно качеството на украинското зърно от Българската агенция по безопасност на храните изпратиха писмен отговор, в който посочват, че Агенцията извършва съвместни проверки със служители на Министерството на земеделието и Областните дирекции "Земеделие". При проверките са взети общо 40 проби за лабораторен анализ за остатъчни вещества от пестициди, ГМО, тежки метали и радиоактивност. При извършените лабораторни анализи няма констатирани отклонения от допустимите норми, подчертават от Агенцията по безопасност на храните. И уточняват, че лабораторните изпитвания се провеждат в акредитирани лаборатории. От Националната асоциация на зърнопроизводителите обаче твърдят друго.

"БАБХ няма акредитирана лаборатория за контрол, да си кажем истината. Взетите проби са на базата на резултати, които могат да се направят във всяка лаборатория", каза Костадинов.

Проблемите в сектора ще бъдат обсъдени на Консултативен съвет по зърното в Министерството на земеделието. А нови данни на Евростат показват, че България заема осмо място по поскъпване на хляба в страните от Европейския съюз. В нашата страна цените на хляба за година са нараснали с почти 30%.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз направих тайна проба на българското зърно - ПЪЛЕН ***!
49
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да го вземем и да храним украинците по хотелите с него. Кво толкова? То си е тяхно, ще си го изядат.
48
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво стана с на Кирето хвалбите за контрола на храните, дето се внасят? Или пак само на приказки работа е свършил.
47
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не повторите опита? Този път не тайно! Не ви стиска за да не ви обвини ЕС в подкрепа на Путин или?
46
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този престъпник е за затвора, а не да му давате лъжите и инсинуациите! Колко пара е окрал, само той и ГЕРБ знаят.
45
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гъгриците са ви бонус за допълнителен протеин. Нали сега е модерно раята да се изхранва с насекоми. Така е в демокрацията. Бананите свършиха, сега ще ядете насекоми.
44
10
 
14
 
! Отговори
Я преди 1 година
Ясно е ,че не става за нищо това зърно.За животните също.Зеления да си го прибера обратно .Че виж са ни налазили гъгрици и холера.
43
9
 
15
 
! Отговори
уаууу преди 1 година
Алоооо,тайни проби не се вземат-или взимаш явно и се вижда откъде какво вземаш или улево !
42
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинската пшеница - най-демократичната пшеница в целия свят :)))
41
6
 
16
 
! Отговори
руска проба преди 1 година
Тайната праба е платена с рубли! :))))
40
2
 
17
 
! Отговори
Зърнар с бентли преди 1 година
И милиардер от евросубсидии продаващ хубавото бг зърно в чужбина . А какво е това което остава у нас ами по зле и от украинското . Айде вървете по дяволите алчни *** !!!
39
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това тЪЪпо булагаристанско население още не е вдянало,че западните господари го ползват за опитно мишле и му доставят негодна украинска пшеница,а качествената българска изнасят за западните държави!Нали реваха преди време,че африканските държави щели да измрат от глад,сега,когато ни внасят негодното зърно мълчат като наакани.После пак ревете срещу Русия - сигурно Путин лично ви трови с тази негодна пшеница!ОФФФци-и-и!!!
38
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тайната проба , взета от таен човек на тайно място.... това зърно може и *** да си го е врял и там да е хванало гъгрица... кво ни занимавате с такива глупости ?
37
7
 
21
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Тайна проба :) ? Изтровихте пчелите със забранени пестициди ,картел от 10 зърнопроизводители с бентлита диктуват цената,сега украинското зърно е виновно.
36
2
 
15
 
! Отговори
.... преди 1 година
Няма такава държава като България ! На вас само големи кочани отзад и да мирясате , продавате най-скъпия хляб в целият ЕС...алчно и безсърдечно племе сте , освен да завиждате за нищо друго не ставате.
35
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Внасяйте повече зърно от украйна ..... От месеци се внася украинско зърно. Да си забелязал някакво намаление на цените ? Дори скоро имаше статия че се увеличават ... За нас вече е традиция да ни внасят ефтина и каллпава стока и да я продават на вътрешния ни пазар с двойна и тройна печалба . Плодове... зеленчуци... месо... ЗЪРНО...
34
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не трябва да внасят украинско.Един професор каза,че е от радиоактивните региони и потулиха скандала.Той със сигурност не лъже.Нашите производители ще ги докарат до фалит.Да си заминава зърното за Африка.Нали уж там щяха да го карат?Как се озова тук въобще?
33
4
 
16
 
! Отговори
Диванен Воин преди 1 година
То навремето през 90-сетте и американската царевица, дето братският САЩ ни доставяше, бе същата;))) Абе вие, какво сте очаквали, лапешници гълве и ваште родители просте? А? А, а,а? Слушате некви ***, дето сте инсталирали да ви управляват по върха на държавата и после искате нещо убаво? Разберете, докато селндурската *** е по върховете на държавата, таа държава, кучета я ели!
32
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама разбира се, че украинското зърно е некачествено и е за ***! Трябва да се купува само зърното на нашите субсидаджии с бентлитата на тройна цена. Тези въшкии не се наядоха. Досега нямааха истинска конкуренция и си правеха каквото искат. Сега при първия признак на конкуренция, ще излизат на площада да кинат ризи.
31
3
 
13
 
! Отговори
Хлебарката преди 1 година
нема да са плашите ей, до другата година ще сме го изяли. То вече се разчу че украинското зърно е в България и никой няма да купи от нашето, въпреки че е по качествено заради съмнение че нашенските селлски тарикати ще смесят калпавото и евтино украинско с качествено българско зърно да за увеличат продаваните количества . Колкото е влязло в страната , ВСИЧКОТО ще си го изядем. Гаранция .... От десетилетия нямаме Държавен Стандарт за храните ..