Кремъл забрани изучаването на български език в Запорожка област

Българите там са на ръба на оцеляването
Обновена: 22 сеп 2022 21:38 | 22 сеп 2022 21:35, Йоана Цонева
334

В Запорожка област, една от окупираните украински терирории, Русия е забранила да се изучава български език, като неделните училища и центрове са затворени.

Голяма част от българите там са оставени на ръба на глада, след като местната власт е изкупила продукцията им на безценица.

Корави, истински българи - така описва хората в българска кръв в Запорожката област проф. Михаил Станчев, който успя да избяга от ракетите в Украйна. Много негови приятели и колеги обаче още са в Запорожието.

"Основната част са селскостопански работници. Българинът е работен човек. Селата са прибрани, уредени. Абе, наши хора, какво да ви кажа", сподели българският преподвател в университета в Харков - проф. Станчев, пред Bulgaria ON AIR.

Той успява все по-рядко да се свърже с българските си приятели, казва че заглушават комуникациите им. Но е разбрал, че им е поставен ултиматум.

"Имах късмета преди няколко дни да се чуем, тихо спокойно, хората си работят, в училищата са им дали възможност да си завършат, но от 1 септември всичко по руски програми. Който иска работи, който не, го уволняват и им докарват учители от Русия", допълни той.

Още по темата
31 са българските села в тази област, в която се намира Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, която е под контрола на Русия, и станала причина за страхове от ядрената катастрофа. Все пак българските села са пощадени от ударите, тъй като са по на юг. И макар не в обсега на ракетите, 10-те неделни училища там все пак се оказват в обсега на руската пропаганда.

"По информация, която получих, руснаците са казали - понеже това е извън училищната програма, искате или не, ние няма да подкрепяме това. И хората са се принудили да закрият училищата", подчерта проф. Станчев.

А животът за българите в Украйна вече е на ръба на оцеляването. Особено за тези, които се занимават със земеделие. Освен че руските ракети са унищожили земите им, реколтата им се изкупува за копейки.

"Един мой познат фермер каза, че цялата му реколта е взета за без пари. Той идва у дома и казва: "Искам това и това, на ти толкова. И му давам рубла и половина за килограм. А една рубла днес нищо не струва. В магазините, на пазарите, всичко поскъпна двойно, даже тройно", поясни професорът.

На референдума за присъединяване към Русия са задължени и нашенци да гласуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
2
 
1
 
! Отговори
Биляна Амбарева преди 10 месеца
До ИстинатаТи сериозно ли си вярваш? При положение, че имаше дори филм и интервю с директорката на българската гимназия, която твърдо отрече лъжите, че украинците са забранили български език в училищата.
262
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са лъжи. Руснаците не обстрелват мирни жители. Това са укронацистите. Запорожие все още не е освободено изцяло от руснаците.Просто българите са заплашени, за да не гласуват, както и други жители.
261
0
 
5
 
! Отговори
Бай г.ню преди 1 година
Ние се сетихме,че и там имало българи
260
0
 
1
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Абе,делиормански,а ти откъде си бе ***?
259
4
 
6
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Еми то и Гитлера така е правил! Путина тоже!
258
13
 
9
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Ама те още 2014г украинците забраниха български език в училищата.Що за глупости пишете?!Нали запалиха дори културния дом в Одеса .
257
7
 
9
 
! Отговори
Сашо преди 1 година
Ха-ха, поредните глупости на Днес! Но гледам има *** които вярват. *** народ - слаба държава!
256
12
 
13
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Кремъл да се разпорежда в собствената си територия отпреди 2014 г. Че да не почнем и ние да им забраняваме някой неща ще им се стъжни,дори малкото останали им привилегии могат да изчезнат.
255
16
 
9
 
! Отговори
Руснак преди 1 година
Евала на Русия,каквото сме постлали със същото ще ни покрият!!!
254
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рипате за българите в македония ама срещу украинския закон който не признава българска общност не рипате
253
20
 
12
 
! Отговори
Ми вие преди 1 година
Кво очаквате бе мишки.Русия те първа ще ни къпе с големия черпак,заради ЕВРОГЕЙСКАТА ЗГАН на която им целуваме дупките.НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕВРОГЕЙСКИЯ ГЕНОЦИД!!! ОБВИНЯВАЙТЕ СИ ПУТИН П ЕДАЛ И ПРО СТИ СКОРО ЩЕ ГНИЕТЕ В АДА
252
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това го знаем от години украинците го практикуваха десетилетия даже сега има закон казва се "право корених народив" от края на 21 година обявиш ли се за друг подлежиш на преследване
251
2
 
3
 
! Отговори
:-) преди 1 година
една украинка по битиви я из Бердянск, вчера дошли момчетаа освободили нас а извините дошли окупатори те не хора хахахахахахаха
250
7
 
9
 
! Отговори
:-) преди 1 година
Дедо, а кажи нещо лошо за тоталитарния режим в Насрайна, за да ти повярваме, например, че смени имената на българите и им забрани същото, в което обвиняваш днес другата страна...
249
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"31 са българските села в тази област" - То тва няма толкова села в никяо обвласт вбЪглария, бе!
248
6
 
5
 
! Отговори
Някаква-никаква преди 1 година
Все си мислех че в еврогейството са превъртели с тези идеи да си перат тоалетната хартия, ама като гледам че и тук чупите простометъра , не знам, май Дантевото " Надежда всяка тука оставете" е много актуално повсеместно
247
4
 
6
 
! Отговори
Някаква-никаква преди 1 година
*** народ - слаба държава! Изумявам се, колко *** трябва да си, за да вярваш в тези кьор фишеци, че и да се газираш?!!! Явно много ***. БОли го бабалюгата на Путин за нас, че и да забранява, абе вие съвсем бустерирани ли сте, или *** по рождение?!!!!
246
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вЕДНАГА НОТА ДО мИТРОФАНКАТА. НОТА И ДО ЗЕЛЕНИЧКИЯ ЗА ЗАБРАНАТА ДА УЧАТ В УКРАИНСКИТЕ ТЕРИТОРИИ КОЯТО Е ОТ 2015 ГОДИНА И БЪЛГАРИЯ ДРЕМЕ.
245
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този професор го гледахме от Харков, преди да се евакура. Каже някоя глупост и със следващото изречение се самопровергае. Ударили жилищни райони в Харков, ама били заводи??!! Доколко разбрах за разлика от украинския режим, руснаците не забраняват етнически училища. И затова ще учат български редовно, а не в неделни училища. Хайде пак се пробвайте?
244
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мръсни руски фашисти