Ако има мобилизация в България днес: Колко ще са войниците у нас?

Все повече млади хора не са виждали оръжие
23 сеп 2022 21:09, Нели Христова
315
Ако има мобилизация в България днес: Колко ще са войниците у нас?
Снимка: БГНЕС

Българската армия е в постоянна бойна готовност. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Въпреки че по думите му няма опасност за въвличане на страната ни във военен конфрикт, се появи въпросът - ако има мобилизация в България, колко военни ще съберем?

По закон в случай на започнала война у нас следва да бъдат привикани всички мъже и жени от 18 до 55 години, преминали военно обучение. Тук влизат служилите в армията, преминалите през казармата или доброволно военно обучение.

България разполага с резерв от запасни и доброволци, като доброволният резерв е лимитиран до 3000 души. Включилите се в него преминават през 30-дневно обучение, след което имената им попадат в резерва. Те ежегодно преминават и през още обучения и курсове.

Тенденцията обаче е, че повечето млади хора не са виждали никога оръжие, а все по-малко се записват като доброволци.

У нас задължителната служба приключи през 2007 г., като мъжете, родени през 1988 година бяха последните, преминали през военна служба.

Всяка година в България се раждат 30 000 момчета.

В момента при война ще бъдат привикани изкаралите военна служба от набор 1967, които сега са на пределната мобилизационна възраст от 55 г., до последните преминали през казармата - набор 1988 г.  Тоест служилите в рамките на 21 години, което по груби изчисления прави около 600 000 мъже.

Сред тях обаче има загинали, болни, инвалиди, както и отдавна живеещи в чужбина, които са около 100 000 души. Това означава, че максималната мобилизация тук ще е с граница до 500 000 души. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
0
 
3
 
! Отговори
Snoopy преди 6 месеца
Аз ще сложа каска, парашут и автомат, както са ме учили, САМО ако в самолета се качат преди мен: Б. Борисов, Д. Пеевски, К. Петков, Цецка Цачева, новото премиерчи и онези 240 ***, великите родолюбци!Иначе си хващам раничката и през гръцката граница, та ще се спра чак в Канада!
264
0
 
14
 
! Отговори
Ши ба ня ци преди 10 месеца
Евете се у г..ЗО! Никой няма да тръгне да става курбан на сатанягите. Ще има лабут!!!
263
1
 
1
 
! Отговори
Капетана преди 10 месеца
Ще ги разгромим за нула време. Стой та гледай.
262
0
 
4
 
! Отговори
пурко преди 1 година
нали се сещате какво мазало ще стане ако това се случи четете по форумите и ще разберете
261
0
 
11
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Бивши комунисти,сега гордо наричат себе си евроатлантици,са готови да направят от нас курбан за да угодят на натовските си господари.Президентът Радев е същият -пред наште журналисти говори едно ,а като го привикат "началниците",навежда се ниско,подписва всичко и козирува.
260
2
 
28
 
! Отговори
Бай Оня преди 1 година
До R.A.T.MНе нищо няма да съберат. Няма такива самоубийци. Ако рискуват с мобилизация, "Възраждане" ще направи преврат, тогава всички ще тръгнем срещу София, защото животът ни е по-мил от натовските диарии на шепа самозабравили не софийски лигльовици.
259
2
 
22
 
! Отговори
Кто-то из Болгарии преди 1 година
До Ти да видиш... Ще се накефя да видя един ден Соломон Паси, Тагарев, Ноев, този Стоянав и пр. евроатлантически фецеси, строени пред разстрелващия отряд, и да чуя "огонь"!
258
0
 
10
 
! Отговори
поручик Ржевски преди 1 година
БА била в "постоянна бойна готовност". Нагла лъжа, аз съм служил при Тошо и знам какво е БГ-1, БГ-повишена, "Изпълнявай Дунав", "Изпълнявай Марица" и т.н., полеви занятия със седмици, вкл. и в тогавашния СССР и пр. Сега смешната ни армийка изобщо не знае за тия неща а полеви занятия нямат. Такива анууусии като тоя Стоянов да не ***, че може и диарийка да излезе.
257
0
 
10
 
! Отговори
Някой преди 1 година
До Анонимен Сифилистичен женски полов орган. Тогава отивай доброволец при хохлите глу пак такъв, щял да се бие за родината си, която никой не я заплашва.
256
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега на въпроса с клетвите ще отговоря така ! И министрите се клеха че могат да управляват държавата но я разграбиха . Както те си удържаха на клетвата така и мен ми е през оная работа за мобилизацията.
255
2
 
14
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Долни англосаксонски ***,педофили и зоофили.Веднага да измрат.
254
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Някой: Няма да заставам срещу Русия и да защитавам Хамериканските уруди! Русия дано изтрепе тия Хамерикански извратени ***"_________________________ Недейте застава срещу дважди окупатора на България, русия.
253
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Който се е клел в Знамето на НРБ и се е уволнил преди 1989 г,днешните "демократи" нямат шанс,да ни задължат да се бием срещу Русия! За да разбираш днешната политика,трябва И да си поживял повечко мисля!-:) Няма как "събуждаш" се днес и тръгваш да воюваш за нещо И някого! Събитията днес,имат Предистория която всеки служил в Б Армия преди 1989 г помни прекрасно! За Американските Интереси днес в Европа,никой Няма да воюва! Сори но...." -------------Онази клетва имаше и "Комунистическата партия"!
252
4
 
20
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Няма да заставам срещу Русия и да защитавам Хамериканските уруди! Русия дано изтрепе тия Хамерикански извратени ***
251
2
 
27
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Аз съм набор 84г и няма да служа или бия за тая изнасилена България!!! Бих избил тия в парламента!
250
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обожателите на РуZZия защо не отидете да живеете там? Сега е много приятно - мобилизация едно друго...ама спокойно с вас ще е по-добре от колкото със самите руснаци. Все пак ние сме им на сърцето
249
4
 
7
 
! Отговори
Камаз преди 1 година
До Сата нато. От теб никой няма нужда .Необходими са физически здрави, тренирали ( не фитнес, футбол,волейбол,баскетбол и т.н ) хора , които умеят да стрелят, хладнокръвни , психически стабилни. Останалите са само пълнеж и не стават за нищо.Ти не покриваш никакви критерии дори за слабаци ( вижда се от глупостите които пишеш) Ненужен си
248
3
 
19
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Аь предлагам Президента Радев да ни мобилизира и въоръжи срещу руската заплаха... Гарантирам че до 1 месец след това няма да останат олигарси, престъпни мафиоти и битова престъпност в България... ===)))
247
4
 
38
 
! Отговори
Дядо Боби преди 1 година
Няма да защитавам нашите лъжливи и крадливи политици и хора които гласуват за ГЕРБ и ПП¡!!!!!!!!!!!!!!!!!
246
5
 
27
 
! Отговори
Независими за мир преди 1 година
Не магат да задължат никой да се бие срещу тези, които не иска. Колкото и глупости да правят нашите продажни политици, Русия няма да нападне България, единствено да бомбандират американски бази у нас.