Ако има мобилизация в България днес: Колко ще са войниците у нас?

Все повече млади хора не са виждали оръжие
23 сеп 2022 21:09, Нели Христова
315
Ако има мобилизация в България днес: Колко ще са войниците у нас?
Снимка: БГНЕС

Българската армия е в постоянна бойна готовност. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Въпреки че по думите му няма опасност за въвличане на страната ни във военен конфрикт, се появи въпросът - ако има мобилизация в България, колко военни ще съберем?

По закон в случай на започнала война у нас следва да бъдат привикани всички мъже и жени от 18 до 55 години, преминали военно обучение. Тук влизат служилите в армията, преминалите през казармата или доброволно военно обучение.

България разполага с резерв от запасни и доброволци, като доброволният резерв е лимитиран до 3000 души. Включилите се в него преминават през 30-дневно обучение, след което имената им попадат в резерва. Те ежегодно преминават и през още обучения и курсове.

Тенденцията обаче е, че повечето млади хора не са виждали никога оръжие, а все по-малко се записват като доброволци.

У нас задължителната служба приключи през 2007 г., като мъжете, родени през 1988 година бяха последните, преминали през военна служба.

Всяка година в България се раждат 30 000 момчета.

В момента при война ще бъдат привикани изкаралите военна служба от набор 1967, които сега са на пределната мобилизационна възраст от 55 г., до последните преминали през казармата - набор 1988 г.  Тоест служилите в рамките на 21 години, което по груби изчисления прави около 600 000 мъже.

Сред тях обаче има загинали, болни, инвалиди, както и отдавна живеещи в чужбина, които са около 100 000 души. Това означава, че максималната мобилизация тук ще е с граница до 500 000 души. 


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
0
 
0
 
! Отговори
Ще съберат един ..й преди 1 месец
- Нищо няма да съберете нещастници !!! Ебахте мамата на армията, сега зорлем ни бутате между шамарите, НО аз не съм се клел в знамето на Украйна, нито в това на Канада, нито пък на САЩ, така че оправяйте се.
274
1
 
1
 
! Отговори
Плешивия преди 1 месец
Хха искам да ги видя днешните зализани неосъзнати трансхомоджендърчета,как си помадят брадите и скубят вежди в окопите на фронта
273
0
 
2
 
! Отговори
Бай Оня преди 1 месец
До R.A.T.MНе нищо няма да съберат. Няма такива самоубийци. Ако рискуват с мобилизация, "Възраждане" ще направи преврат, тогава всички ще тръгнем срещу София, защото животът ни е по-мил от натовските диарии на шепа самозабравили не софийски лигльовици.
272
0
 
1
 
! Отговори
Кто-то из Болгарии преди 1 месец
До Ти да видиш... Ще се накефя да видя един ден Соломон Паси, Тагарев, Ноев, този Стоянав и пр. евроатлантически фецеси, строени пред разстрелващия отряд, и да чуя "огонь"!
271
0
 
0
 
! Отговори
поручик Ржевски преди 1 месец
БА била в "постоянна бойна готовност". Нагла лъжа, аз съм служил при Тошо и знам какво е БГ-1, БГ-повишена, "Изпълнявай Дунав", "Изпълнявай Марица" и т.н., полеви занятия със седмици, вкл. и в тогавашния СССР и пр. Сега смешната ни армийка изобщо не знае за тия неща а полеви занятия нямат. Такива анууусии като тоя Стоянов да не ***, че може и диарийка да излезе.
270
0
 
1
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
До Анонимен Сифилистичен женски полов орган. Тогава отивай доброволец при хохлите глу пак такъв, щял да се бие за родината си, която никой не я заплашва.
269
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега на въпроса с клетвите ще отговоря така ! И министрите се клеха че могат да управляват държавата но я разграбиха . Както те си удържаха на клетвата така и мен ми е през оная работа за мобилизацията.
268
1
 
6
 
! Отговори
Георги преди 2 месеца
Долни англосаксонски ***,педофили и зоофили.Веднага да измрат.
267
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Някой: Няма да заставам срещу Русия и да защитавам Хамериканските уруди! Русия дано изтрепе тия Хамерикански извратени ***"_________________________ Недейте застава срещу дважди окупатора на България, русия.
266
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Който се е клел в Знамето на НРБ и се е уволнил преди 1989 г,днешните "демократи" нямат шанс,да ни задължат да се бием срещу Русия! За да разбираш днешната политика,трябва И да си поживял повечко мисля!-:) Няма как "събуждаш" се днес и тръгваш да воюваш за нещо И някого! Събитията днес,имат Предистория която всеки служил в Б Армия преди 1989 г помни прекрасно! За Американските Интереси днес в Европа,никой Няма да воюва! Сори но...." -------------Онази клетва имаше и "Комунистическата партия"!
265
2
 
6
 
! Отговори
Някой преди 2 месеца
Няма да заставам срещу Русия и да защитавам Хамериканските уруди! Русия дано изтрепе тия Хамерикански извратени ***
264
1
 
12
 
! Отговори
Някой преди 2 месеца
Аз съм набор 84г и няма да служа или бия за тая изнасилена България!!! Бих избил тия в парламента!
263
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обожателите на РуZZия защо не отидете да живеете там? Сега е много приятно - мобилизация едно друго...ама спокойно с вас ще е по-добре от колкото със самите руснаци. Все пак ние сме им на сърцето
262
3
 
5
 
! Отговори
Камаз преди 2 месеца
До Сата нато. От теб никой няма нужда .Необходими са физически здрави, тренирали ( не фитнес, футбол,волейбол,баскетбол и т.н ) хора , които умеят да стрелят, хладнокръвни , психически стабилни. Останалите са само пълнеж и не стават за нищо.Ти не покриваш никакви критерии дори за слабаци ( вижда се от глупостите които пишеш) Ненужен си
261
3
 
12
 
! Отговори
Нане преди 2 месеца
Аь предлагам Президента Радев да ни мобилизира и въоръжи срещу руската заплаха... Гарантирам че до 1 месец след това няма да останат олигарси, престъпни мафиоти и битова престъпност в България... ===)))
260
3
 
23
 
! Отговори
Дядо Боби преди 2 месеца
Няма да защитавам нашите лъжливи и крадливи политици и хора които гласуват за ГЕРБ и ПП¡!!!!!!!!!!!!!!!!!
259
4
 
16
 
! Отговори
Независими за мир преди 2 месеца
Не магат да задължат никой да се бие срещу тези, които не иска. Колкото и глупости да правят нашите продажни политици, Русия няма да нападне България, единствено да бомбандират американски бази у нас.
258
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези, които нямало да се бият за Родината без никакво съмнение са сифилистични женски полови органи!
257
0
 
7
 
! Отговори
BAtSot456 преди 2 месеца
Търпение-спасение,н,друго няма. Не ни трябва мобилизация.
256
1
 
26
 
! Отговори
В преди 2 месеца
България няма армия. Тези не са войници. Те са си чисти държавни служители и не могат нищо. При война ще се разбягат и ще са прави. Воините са отживелица. Аз живота си не жертвам за нечии политически интереси и манипулации. При мобилизация и 1000 човека няма да се отзоват. Толкоз по въпроса.