КНСБ отчита над 50% инфлация, иска компенсации поне с 20%

Някои стоки като олиото поскъпнали двойно
62
КНСБ отчита над 50% инфлация, иска компенсации поне с 20%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Искаме политиците да разберат колко е важна темата с високите цени. Около 18% официално е инфлацията, но ние отчетохме над 50%, а някои минаха и 100%, като например олиото. Това усещат хората, затова искаме поне с до 20% да бъдат компенсирани доходите. Надявам се идната седмица с работодателите да обявим съвместни мерки към властта. Това коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров пред Nova news.

Още по темата

По думите му към юни в сектор "Индустрия", заплатата е нараснала с около 280 лева, така се приближава до компенсиране на инфлацията. "В сектора на услугите обаче заплатите са увеличени с около 14%, докато в публичния сектор са едва 8%. Земеделските производители получават между 15 и 20% от крайната продажна цена, останалите - в търговци. Трябва да се осветли цялата верига", категоричен е синдикалистът.

Според него 200-300 млн. лева от допълнителните приходи ще са нужни за компенсации. "140 млн. от тях трябва да отидат до бюджетните системи. Енергийните помощи за бедни трябва да бъдат разширени. 620 лева не стигат за сметките, с тях могат да се купят около 3 кубика дърва, а миналата можеше 7-8 кубика. Трябват още толкова като пари, за да имат средства за дърва. Същото важи и за клиентите на "Топлофикация", където ръстът е около 30%. За енергийните помощи са нужни 1 млрд. на месец", разкри той.

Димитров споделя, че може да видим фалиране на болници и училища, ако не им се помогне с цените за отопление. "Без правителство ще бъде по-зле, нови избори през зимата ще доведе до разочарование и делигитимация на изборната система, ще гласуват не повече от 20%", прогнозира той. И допълни, че акциите на КНСБ продължават по сектори, браншове, региони и по предприятия, където не е достигнатото нужното увеличение на заплатите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: цениинфлацияКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как пък един журналист не зададе въпроса на НСИ аджеба, как сметнаха тези само 18% инфлация!
55
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията е толкова висока заради 12 годишното управление на ГЕРБ.
54
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То такава спекула се е разразила на нашия пазар, че не можеш да видиш причината на тоя скок на цените...
53
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТЕ ТОВА Е РЕАЛНАТА ИНФЛАЦИЯ КОЯТО НИ ДОКАРАХА БОЛШЕВИКИТЕ РУСОФИЛИ НАД 50% ВИНАГИ КОГАТО КОМУНИСТИ РУСОФИЛИ ПРЕВЗЕМАТ ВЛАСТТА ЦЕНИТЕ СКАЧАТ ДО НЕБЕТО ЗАЩОТО ТИЯ ЗНАЯТ САМО ДА ГРАБЯТ И ОБИРАТ БЪЛГАРИЯ
52
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решемието е повече хора да работят в производството , а не в администрацията и бюджетните сфери . Нормално е , колкото повече вдигат заплатите на бюджетните служители толкова повече да растат цените .
51
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 37, на какво основание? Ценообразуването НЕ Е нещо, което държавата може да контролира! Ако смяташ, че някой те скубе неправомерно отиди и се оплаи на КЗП и виж какво ще ти кажат :) Слезте на земята и започнете да мислите с тези глави!
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 50 - Да мине тоя производител по някои магазини да види колко се продава. Оня ден магазинерката се тюхкаше, че всичко скъпо, не се купува и се разваля. Та, нека вдигат цените, то търсенето така или иначе пада, не е като миналата година дори.
49
1
 
7
 
! Отговори
леля Пена преди 1 година
ТЕЗИ ИЗМИСЛЕНИ ГЕРОИ ОТ ПРОФСЪЮЗИТЕ НЯМА ЛИ КОЙ ДА ИМ ПРОВЕРИ ДОХОДИТЕ?ТЕ СА ЕЛЕМЕНТАРНИ ТЕОРЕТИЦИ,КОИТО ПЕЧЕЛЯТ НА НАШ ГРЪБ И ДТЪНКАТ ЛИ,ДРЪНКАТ ТОТАЛНИ НЕИСТИНИ И НАПРАВО ГЛУПОСТИ.
48
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както каза един производител на млечни изделия по телевизията - Защо да сваляме цените, когато и на 30 лева кашкавала се купува като топъл хляб и не смогваме да произвеждаме? Ще мислим за намаление, ако падне търсенето. Та това е урок по елементарна икономика в едно изречение. Търсенето определя предлагането. Когато държавата тегли заеми и щедро ги раздава насам натам за потребление, кашкавала ще стане и 50 лева, и ще има кой да купува. После ще искаме още компенсации и добре дошли в 1996г.
47
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ви е честито Радевото служебно. Слава богу лошите дни отминаха. Сега ни очакват още по лоши дни ако ГРОБ-ДПС дойдат на власт.
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да сме наясно че 20% компенсации не са 20% на заплатите на хората, а 50% инфлация е от заплатите на хората.
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Компенсациите напомпаха инфлацията. А спрете се с тия компенсации.
44
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 21 - ако се въведе необлагаем минимум не се ли сещаш какво ще стане? Половината държава ще започне да се осигурява на минимална заплата, за да не плаща данъци, а останалото в пликче под масата. То, не че сега не е подобно положението, но тогава ще стане епидемия. А жалващите се за държавна издръжка няма да намалеят. Те ще продължават да си искат индексации, компенсации, помощи, доплащания и т.н. И тогава държавата ще се устреми с пълна сила към гръцкия сценарий на фалит.
43
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Яйцата при ПП бяха25-30ст.Сега са 45-52.Скопи пилешкото и свинското месо.Пилешко филе беше 9,99 сега 12,99.Дом филе......" - сега, берем плодовете на инфлацията, на техния труд, чадо мое.
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз го виждам след около 5 години след като държавата фалира Муриканците да купят Добруджа, да изкопат шистовия газ, да насадят мейз и във Варна да направят база.
41
1
 
13
 
! Отговори
Мехмедов преди 1 година
Инфлацията за хранителните стоки е повече от 100 процента!
40
1
 
16
 
! Отговори
до 38 преди 1 година
Заплатите им са от игрите им с приватизационните книжки. Всичката им челяд над 16 годишна възраст е назначена по бордавете на тия кухи фирми и получават по 7-8 хиляди месечна заплата без дори един ден да идат на работа освен веднъж в годината когато на формално общо събрание на фонда отчитат след приспадане разходите за заплати печалба от 1000 лева и я разпределят по 0,0001 стотинка на акция.
39
3
 
5
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
Яйцата при ПП бяха25-30ст.Сега са 45-52.Скопи пилешкото и свинското месо.Пилешко филе беше 9,99 сега 12,99.Дом филе (охладено)17,56,сега 23,56Сьомга филе,пушено Норвегия 100г.беше 4,35.Същото филе сега,пак 100г.8,50.Или ти само олио консумираш?
38
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пламинее това Бойко ли ти нареди да го кажиш?
37
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак гласувайте за простото Киро.