Топим се: Населението на България намалява със 17 души на час

До 2050 г. у нас ще живеят само 4,5 млн. души
23 сеп 2022 17:00, Нели Христова
164
Топим се: Населението на България намалява със 17 души на час
Снимка: БГНЕС

Населението на България намалява с близо 410 души на ден или 17 души на час. Това съобщава директорът на Демографския институт към БАНИ акад. Петър Иванов пред в. "Труд."

"На всеки 3 минути страната ни губи по един човек. Според сайта на ЦРУ България е на първо място в света, сред 230 страни, по намаляване на населението", казва акад. Иванов.

Той припомня, че от 9 млн. население вече сме 6,8 млн. души, според проучване на ООН от юли тази година. Същото проучване казва, че към 2050 г. България ще загуби една четвърт от населението си. Прогнозите на Световната банка пък сочат, че през 2050 г. ще сме само 4,5 млн. души.

Предварителните данни от преброяването на населението, което се проведе през есента на 2021 г. показаха, че населението в България е 6,5 млн. души.

“На първо място по смъртност сме, защото сме в демографска катастрофа. Ние сме в клинична демографска смърт. В България смъртността през 2021 г. е 148 995 души, ражданията са 58 678. Естественият прираст в демографията е разликата между ражданията между умиранията. За България този прираст е отрицателен - минус 90 000 души”, заяви Иванов.

Той обясни, че българите, които живеят зад граница са около 2,5 млн. души и че всяка година страната ни напускат около 60 000 от сънародниците ни.

Ученият от БАНИ обясни, че сме с най-висок процент смъртни случаи от болести на сърцето. Втората причина са раковите заболявания.

Данните на НСИ показват, че за три десетилетия населението на България се е стопило с 1,5 млн. души.

Продължителността на живот у нас е средно 71,4 г. при 80 г. в европейските страни. На практика всеки месец изчезва по едно българско село. Ако демографската тенденция не бъде променена, не след дълго в страната ще живеят огромно количество пенсионери и малцинство работещи.

Демографско изследване на БАН - “Регионалните демографски дисбаланси в България”, вещае обезлюдяване на страната ни в следващите 20 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние едно време -5 деца-четирима братя и една сестра. От селото отидохме в града, баща ми успя да вземе жителство в София, щото работеше там, разни събрания, щуротии. Настаниха ни в един двустаен апартамент в Хаджи Димитър. Какво да ви кажа - ужас беше! 7 човека в две стаи. И то дълго продължи бутаницата.
90
5
 
12
 
! Отговори
Слава Сталику преди 1 година
Комунистите ни взеха земята и къщите,разбиха родовете и големите семейства.Направиха жените общи и натикаха семействата в панелени кутийки където нема място за котка камо ли за деца...и така станахме панелени плъхове,а за 3 стаен панел вече искат по половин милион лева в Младост ...
89
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До две години сме при ердоган. Като се разпадне ЕС и НАТО. Путин и Ердоган отдавна са го решили. Единият ще помогне за войната на другия, а той ще се реваншира, като си върне заема от 1878
88
2
 
5
 
! Отговори
Както казваше баба преди 1 година
Стой си сине на село! Виж кво си е тихо и спокойно! Ми то тихо и спокойно е бабооо, ама пари няма, работа няма! И хващаш гУлемия град! Па требва семейство, децааа да правиш! Тва на село трудна работа!
87
2
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Драги комунисти защо си мислите, че ако утре отворят границите на Северна Корея ще е по различно? И там милиони ще хукнат да бягат защото държавата им е фалирала, защото приоритет за нея не са данъкоплатците,а членовете на партията, защото масово заводите ще затворят, а хората от селата са изгонени в градовете. Всичко се корени в годините на съветското робство. Там търсете проблема и ще са нужни няколко поколения докато се изчисти системата от тази болест и започнем наново!
86
1
 
5
 
! Отговори
Споко, българи преди 1 година
Фондацийките на разни американски филантропи ще ви спасят!
85
0
 
15
 
! Отговори
Писимист преди 1 година
За да създаде дом едно нормално младо семейство трябва да скочи в блатото с кредит от полвин милион за тристаен ако са софиянци,ако са от село е по- лесно,но булки на село нема всички скъсъха синджира и са по градовете да си веят байряка.Та с две думи няма жилища за младите има само за бандитите,богатите мигранти и пенсионираните компаньонки и компаньони.... другото с кредит за над 30 години-роб по желание...
84
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАКВОТО СТЕ СИ ПОЖЕЛАЛИ СТЕ СИ ГО ПОЛУЧИЛИ ЩЕ ИЗЧЕЗНЕТЕ КАТО НАРОД ОТ ИСТОРИЯТА !!!
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ви пука, до две години сме при Ердоган. Вилает. Той и Путин да го измислили.
82
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така направиха болшевиките РУСОФИЛИ агенти на дс Демократичните промени че всички излетяхме по лошата Европа да живеем и работим за 2.500 евро А пък си стоите в Чалгария и чакайте Светлото бъдеще мухаааа
81
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наскоро бях в Китай и видях десетмилионен нов град, празен. Всичко е готово за живеене, но няма атом все още достатъчно за ток. Намерили са 235 на луната и се готвят да го вземат.
80
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта е постигната. План Ран-Ът.Най-добрата площадка за "хуманитарните" операции на върхушката на една далечна и "много демократична, човеколюбива" страна в синергия с президента.Яжте банани, трепете се с раздрънканите коли, в които са пърд.яли 20 години дебели чуждоземски зад.ници, бъдете сервитьори и слуги, не произвеждайте нищо и ще бъдете най-щастливите неграмотници в света!Това не е тревога, а е лицемерие, защото нищо, което се прави за последните 33 години, не е за населението. Факт.
79
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам дали ви прави впечатление, но някак си държавата толерира емиграцията! Това в никоя друга държава го няма! Управляващите в БГ просто я толерират и го доказват вече 33 години! По-младите и кадърни хора вече емигрираха, няма ги, останаха малко. Но не може па всички да емигрираме, нали все пак някой трябва да остане. Но като се замислиш, че без пари не се живее - хващаш терминала
78
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българките са корвети, затова българите предпочитат ръчна. Аз имам китайка и съм много доволен.
77
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мхм така беше и в комунистическия рай разстрелваха робите на границата......
76
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия числа са по-зле от война...
75
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При лошия комунизъм наближавахме 10 милиона. Но някак си числеността се толерираше, всеки неженен и неомъжена плащаше данък! Имаш ли над 3 деца - куп привилегии. А сега - толерира се емиграцията и топенето на нацията!
74
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И щастливи кокошки.
73
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Банани и прави краставици има целогодишно, кво ревете
72
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 70 Ами по-добре бежанците да стават български граждани, тогава и те ще бъдат оставени на произвола както всички други.