Андрей Ковачев: България да купи къщата на Димитър Талев в Прилеп

Идеята е тя да се превърне в български културен център
Обновена: 25 сеп 2022 17:26 | 25 сеп 2022 17:25, Красимир Ангелов
28

"Българската държава непременно трябва да купи къщата на Димитър Талев в Прилеп и тя да бъде български културен център там," настоя евродепутатът Андрей Ковачев в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Родната къща на Димитър Талев е в окаяно състояние и се руши. Собствениците нямат възможности да я поддържат и са заявили желание българската държава да закупи тази къща. Засега няма отговор от страна на София.

Преди дни евродепутатът се завърна от посещение във Форт Уейн, САЩ, където беше единственият гост от България на юбилейния конгрес на МПО. Организацията на македонските българи зад океана отбеляза 100-годишнината си.

Още по темата
"Нашите предци, които бягат от репресиите на кралска Югославия и Гърция, създават МПО (първо като Македонска политическа организация, а след това - Македонска патриотична организация) преди точно 100 години. Създават я като емигрантска организация за защита на човешките права на българите, които остават под управлението на кралска Югосавия и Гърция след несправедливите договори от войните - Балканската и Първата световна война," разказа евродепутатът в разговор с водещата Милена Милотинова. "Това са прекрасни хора, семейства първо и второ поколение, които помнят и пазат традицията на своято македоно-българска органидация," казва евродепутатът.

На въпрос на водещата има ли опити за узурпиране на МПО от страна на властите в Скопие, Ковачев отговори:
"Със сигурност Скопие инвестира изключително много финансов ресурс, но не се изтрива така лесно родовата памет, когато нямаш инструментариума на репресиите, какъвто е имало в Титова Югославия."

На въпрос за проекто-резолюцията, внесена преди месеци за одобрение в Конгреса на САЩ, която отправя призив да се чества тържествено македоно-американското културно наследство, както да има честване и на македонския език, история и култура и техния принос за САЩ, евродепутатът обясни, че се е срещнал с единия от тримата вносители на тази проекто-резолюция, който е конгресмен именно от Форт Уейн.

"Комичното е, че вносителите не са запознати с никакви подробности и са подкрепили, поради това, че знаят че има организация, която се нарича Македонска патриотична организация в техния град. Което означава, че ние не сме си свършили работата," коментира Ковачев.

"Самата проекторезолюция тръгва от т. нар. Обединена македонска диаспора с лобистки офис със служители във Вашингтон, създадена преди 15-ина години с подкрепата на премиера в Скопие тогава Никола Груевски. Тази организация работи много сериозно в сферата на лобизма, за да представи в САЩ тази гледната точка, която господства в Титова Югославия след 1944 година, която е изключително анти-българска. Службите в Скопие работят с тази организация, която разполага с голям финансво ресурс, а доскорошният й президент, който подаде оставка, всеки месец беше в Скопие за инструкции. В случая с проекто-резолюцията не е потърсено мнението на самото МПО, нито пък МПО е търсило конгресмените. Позволих си да дам идеята на нашите сънародници да бъдат по-активни. Но, разбира се, и българската дипломация като цяло трябва да бъде по-активна," коментира Ковачев, като оцени високо работата на сегашния ни консул в Чикаго.

По думите му България също трябва да има финансово обезпечена финансова стратегия, само рамкови документи не са достатъчни. "Но някои политици не приемат тази тема за важна, за да отделят финансов ресурс. И тук става въпрос не само за РСМ, но и стратегия за Албания, Косово, Молдова .... трябва да имаме разчет - колко учебници, компютри, линейки трябват, за Албания - и автомобили с висока проходимост за местата, населени с българи," смята евродепутатът.

По думите му задължително е богатият архив на МПО да се дигитализира, за да има по-широк достъп до него. "Това са всички документи на организацията - не само вестник "Македониска трибуна", но и всички писма до Обединените нации, до правителства от целия свят, до  американските президенти в защита на човешките права на македонските българи в кралска и Титова Югославия. Има призиви до лидерите на свободния свят с искане за помощ да се запази майчниия български език в комунистическа Югославия," казва Ковачев.

"Виждаме, че въпросът с правата на македонските българи е на дневен ред и сега - след 50 години по-късно. Тези сънародници, които  искат да продължат да се самоопределят като българи, както са се самоопределяли техните предци, да могат да го правят без риск от репресии, без риск от кариерно развитие, без рискове от обиди в училище и на работното място или риск от уволнение - това, което знаем, че е реалност в РСМ," казва евродепутатът.

По отношение на искането на македонската партия "Левица" Културният клуб в Битоля да бъде закрит, защото носи името на Ванчо Михайлов, евродепутатът заяви:

"Портретът на Ванчо Михайлов беше на юбилейната среща за 100 години Македонска патриотична организация във Форт Уейн. Тази представа, която се опитват в РСМ да продължат като инерция от комунистическата диктатура, трябва да бъде преодоляна. "

Целия разговор на Милена Милотинова с Андрей Ковачев вижте във видеото.
.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 месеца
За сега тази Къща не трябва да се купува от България . Сръбските Служби ще я запалят .Тази територия е била винаги Българска , сега я владеят Аги и Ислямски Терористи .
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Велик Български писател от Прилеп.Това не е ли в Македония? А по отношение на дисапората,в САЩ които се определят за Македонци ,е абсолютна лъжа,че всичко започва от ВМРО и Груевски.Македонци в САЩ има още преди да бъде създадена Македония като държава.Има и такива ,които се опредлят като Българи ,но са по малко от 5%. И не е заради Груевски или заради Радев.Стига с тези г.л.у.п.о.сти.Някой може да се пише Българин само ако има финансова или друга изгода.
19
3
 
3
 
! Отговори
Любо Питков преди 2 месеца
Не могат ли еврогейскитедепутати кат тази примадона да я свършат тая работа с огромните сизаплати???
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дайте банкова сметка и малко информация по случая по Нова и БТВ и парите ще се съберат. Димитър Талев е велик български писател, прочетете четирите тома ,там е описана цялата истина за българите в област Македония.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Инвестирай умно! Не ме гледай тъпо българино, казваше един пишман политик навремето.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 16 Чудно Да купиш къща на починал човек е кощунство.Абсурд. Как ще се озакони на името на Димитър Талев ? . . . . . . . ПИШЕ СЕ УЗАКОНИ!
15
3
 
6
 
! Отговори
Чудно преди 2 месеца
Да купиш къща на починал човек е кощунство.Абсурд. Как ще се озакони на името на Димитър Талев ?
14
0
 
4
 
! Отговори
хаха преди 2 месеца
До Тошоне Тоше, не ни молят хората. Искат 500К евро...Не ми изглежда като молба
13
4
 
9
 
! Отговори
мнение преди 2 месеца
Защо не си дадем сметка за този образ какво направи за България, за интересите на България, при условие, че от доста години се подвизава в Брюксел? Идват избори и той започва да прави изявления ..
12
2
 
2
 
! Отговори
Тошо преди 2 месеца
Срам...да стоим и чакаме, да я вземем ли или не!Тук трябваше до сега един екип да иде да види , да анализира, да каже ...да или не!Хората ни молят, на вземете я, а трябваше ние да си я поискаме навремето, излагаме се!Ако бяхме културна нация щеше да е друго , но не е, жалко е, но поне знаем истината!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да я купят на пазарни цени, взимат се всички продадени къщи в това забутано село през последните 2 години, цената се осреднява и толкова се предлага на собственика. Като не ще - отчуждаване и парцел в замяна в някое цигганнско гето.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Турция отремонтира СВ.Стефан ,а "приятелите "........
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
бах маауму, тоя светилник добре че не е писан в Монако че тогава незнам колко щеше да излезне...
8
0
 
2
 
! Отговори
доКолю от Бяла Слати преди 2 месеца
Ама много си *** Коле ша знаеш, МНОГО. И седи си там у ваше село и не се напрягай да разсъждаваш толкова...То не става сам с ядене...
7
2
 
8
 
! Отговори
да бе да преди 2 месеца
"Собствениците нямат възможности да я поддържат и са заявили желание българската държава да закупи тази къща" Ами като искат да я запазят и да стане културен център да не са толкова алчни бе, гледах я по новините, пълна съборетина, искат и 500К евра...Къща в македонското село Прилеп, алоуууу
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя след толкова години в европейският парламент и цуцане на пари от където може каза нещо смислено..
5
2
 
9
 
! Отговори
глупости преди 2 месеца
И за какво и е на България тази схлупена къщурка с надута цена? Културен център да стане? Ще се изтепат всички да ходят и да видят къде Д.Талев си играл като малък.ай сиктир бе, за тези пари 2 детски градини може да се построят...
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз така и не се насилих да прочета творенията на Сталев. Явно ще трябва.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А прочете ли "Железния светилник" бе, ***.
2
3
 
12
 
! Отговори
Колю от Бяла Слатина преди 2 месеца
Защо трябва отговор от София? Трябва отговор от държавата. Просто вместо държавта да плаща парното на шопите ще може да купи къщата на Талев ако ще и 1 млрд да искат за нея. Точно толкова са задълженията на топлофикацията на София. Вместо да се дадат на шопите, дайте ги ако трябва и 1 млрд за човекът написал уникалните романи за българската памет в Македония. Стига с тая София. Стига с тия шопи!