Валерий Тодоров: Картината на войната се усложнява

Да концентрираме усилия на национално и междусъюзническо ниво, зове Свинаров
26 сеп 2022 09:48, Красимир Ангелов
9

Продължава ескалацията на войната в Украйна. Застрашена ли е националната сигурност на България и какви мерки трябва да предприеме страната ни по отношение на войната ?

"Заплахата за националната сигурност е терминология, която не може да бъде извлечена от нормативната уредба на България. За някои националните интереси са да сме с Русия, за други със САЩ, за трети с ЕС. Време е да спрем да гадаем какво ще направи Путин, а да се опитаме по всякакъв начин да концентрираме нашите усилия на национално и междусъюзническо ниво. Трябва да се вземат всички възможни мерки в две посоки - за по-бързо приключване на войната и за възстановяването след нея", заяви бившият военен министър Николай Свинаров.

"Картината се усложнява. Вероятно следващите санкции отново ще дадат отражение, никой не може да предскаже до какви мерки може да се стигне в тази война. Засега нямаме достоверна информация какво точно се случва и какви сражения се водят", посочи журналистът проф. Валерий Тодоров в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Според него е време да имаме военно-политическа доктрина.

"Трябва да определим какви отбранителни системи са ни необходими, какви са реалните рискове в региона, отчитайки въоръжението и заплахите в по-близък или далечен план. Не бива да се подценяват рисковете", допълни Тодоров.

"Не може България да бъде заобикаляна поименно в ангажименти като държава членка на НАТО, когато става дума за общи инициативи. Както сме закъснели с подготовката на населението в някакъв тип военни операции, ако не във война, така сме закъснели и с вземането на политическите решения. Необходима е подготовка на населението, но не само военнотехническа, не само санитарна, но и политическа", изтъкна Свинаров пред Bulgaria ON AIR.

Мнението на проф. Тодоров е, че трябва да се водят преговори и да се търсят всички дипломатически канали, за да се опита да се възпре ескалацията.

"Колкото повече сили, време и жертви се ангажират в тази война, толкова по-трудно после ще се преговаря", смята той.

Според него до бежанска вълна от Русия може и да не се стигне, защото страната смята да затвори границите за потенциалните мигранти, но бежанският проблем в България е сериозен и той ще се разширява.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За най голямо съжаление, война явно ще има. Като казвам съжаление, имам предвит, че золем ни натикват в ситуаця подобна на втората световна война
8
2
 
4
 
! Отговори
ахахахахах преди 1 година
До стига беДоктрината е, че Русия е зла! Ако си против сакчето и отиваш в Москва да се целуваш с лидера! Иначе развяваш знамето на Украйна и не коментираш! Капиш???
7
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПУТИН РИТНА КАМБАНАТА, ИЗЯДОХА ГО ЧЕРВЕИТЕ И СПАСИ СВЕТА ОТ ВОНЯТА СИ !!!
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хехе, Зеленски пожертва всички ресурси за да направи контраофанзива на цената на огромни загуби в техника и хора. И Путин обяви мобилизация. Той има още ресурс. Добрият играч винаги пази коз за последно десет.
5
5
 
18
 
! Отговори
стига бе преди 1 година
Явно нещо съм пропуснал. От кога Украйна е член на НАТО и ЕС, та се изисква от НАТО да я въоръжават, а ЕС да я финансират? Какво е направила Русия на ЕС, та последният да и налага санкции? Защо НАТО трябва да заема страна в конфликта между Украйна и Русия? И много такива въпроси още има.
4
4
 
3
 
! Отговори
Гоги преди 1 година
От кога този Виталий е, Професор?Защо не обясни като толкова години беше в Русия как се движат там нещата,как мафията определя порциите,бил е близо до Елита и до Жириновски който искаше да ни унищожава с Сармат,за която дума явно не подозираше, че е българска и приканваше руснаците да изкупят нашето Черноморие защото било Руско.
3
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ква национална сигурност бе, тука има повече кравари и техника от цялата ни армия!? Отдавна сме превзети
2
2
 
3
 
! Отговори
пазете децата преди 1 година
тая *** пак иска крьв да пие
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама и ние ли сме във война?