Глад за кадри: Кандидатът вече интервюира компанията

Където има монопол, възнагражденията са ниски
28 сеп 2022 13:48, Анисия Иванова
252
Глад за кадри: Кандидатът вече интервюира компанията
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има глад за кадри във всички сектори в България. Дори самият процес по интервю в момента се е обърнал и по-скоро компанията е интервюирана за кандидата, отколкото обратното. Когато има глад за кадри, компаниите преразглеждат стратегиите си за възнагражденията на служителите. Някои чуждестранни компании, които си правят аутсорсинг център в България, плащат много високи заплати. Останалите компании се стремят да компенсират със социални придобивки, а не да надуват изкуствено заплатите. В секторите с по-ниска квалификация много зависи от конкуренцията. Ако секторът е високо конкурентен, както в последните години при големите търговски вериги, там заплатите вече са много над средните. Там където има добра конкуренция в сектора, заплатите се вдигат неимоверно. Там, където има монопол или картелно споразумение, възнагражденията си седят ниски. Това казаха Борис Колев, предприемач, съосновател на платформата за работа, и Мария Петрова, ръководител "Бизнес развитие" в нея, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

"Не случайно в цяла София, в България, по пътя към морето, към Боровец  - навсякъде пише „Ние наемаме хора”, навсякъде има билборди, за да видят повече хора, че компанията търси служители”, изтъкна Петрова, обяснявайки проблема с липсата на кадри.

Първата ни задача беше да направим много по-ефективно намирането на хората, кандидатстването и въобще свързването с работодателите. И всъщност така се появи идеята да направим алгоритъм, който ползва най-добрите решения и възможности. В платформата ни има всякакви обяви, предназначени за квалифициран персонал. Този, който търси работа, не плаща нищо, а фирмите, които търсят служители, плащат не за брой обяви, които пускат, а заплащат еднократна такса месечно или годишно за ползване на софтуера на платформата, обясниха събеседниците.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
3
 
7
 
! Отговори
До комплексарът преди 1 година
Какви бизнеДи ли имам да ти покажа, научете се да пишете правилно първо, и покажете на хората реални обяви за парите,които говорите. Тогава давам и Булстатите ;))
176
2
 
16
 
! Отговори
До долния преди 1 година
Норвегия е 5млн и живеят добрв Нигерия е 50млн и не са по добре.Бягай луд и ветар спират ли се
175
5
 
31
 
! Отговори
Дайте обява преди 1 година
Заместник мениджър филиал 2200 бруто, това е максималното за София, да,в сайта им . Къде са по 4500 бруто заплати?! Складов работник в Етро поле 2300 бруто. Къде са по 2800 заплатите, в София са от 1600 до 1900 бруто :))) защо лъжете хората не знам, комплекси явно
174
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 27 години, България ще е 4.5 милиона, като гледам демографията и какво излиза от училищата и университетите май ще сме като във филма "Идиокрация". Лично аз при тоя сценарий, предпочитам децата ми да не живеят тук.
173
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я дай да те видим у търговският регистър кви бизнеди имаш да се посмеем.
172
4
 
5
 
! Отговори
До 196 преди 1 година
Не че нещо, ама ако 1 сайт не можеш да отвориш и да намериш обява, къде си тръгнал?! И в сайта на Лидл ги има обявите им, и в ЛинкедИн
171
3
 
8
 
! Отговори
Фаянс преди 1 година
До до 186Виждаме ти пътуванията по света със "семейството", ти ако имаше семейство нямаше да киснеш цял ден тука, а хахаха.
170
4
 
25
 
! Отговори
Дайте обява преди 1 година
Аз съм с перфектен немски и английски, с две магистратури. Къде е обявата за Лидл на 4500, почвам веднага :) дайте да видим, не бъдете голословни!
169
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко идва рецесия ще си дойдат нещата по местата
168
1
 
43
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
Нашите пиkливи бизнессмяни само ревът. Ами обучавайте служителите си и ги задръжте с добро възнаграждение. Няма само да стоите хотели и да карате прескъпи коли на гърба на хората.
167
34
 
11
 
! Отговори
до 186 преди 1 година
Аз не съм на заплата. Бъркаш ме с някого. Имам 3 свои бизнеса. 1 от тях- в ИТ сектора, а други 2- тотално различни. Работя по около час, два на ден. Останалото време- пътувания по света и кеф със семейството. ИТ спецовете отдавна не са роби. Знаят си цената.
166
5
 
6
 
! Отговори
Смех преди 1 година
Че какъв интелектуялен отдел.има лидъл освен да са на щат разузнаване към немският пасоль нищоне им е чуждо на тях все пак са създали гестапо после щази
165
2
 
41
 
! Отговори
Mersi преди 1 година
Десетилетия наред "рекламирахте" България - евтина работна ръка!Само, че евтината работна ръка предпочита да не е в България.
164
15
 
7
 
! Отговори
до 174 преди 1 година
Лидл са в нашата сграда в Бизнес парка. 4500 е ниска заплата за там (говорим за интелектуалния им отдел, не за бачкаторите, разбира се). Но, както си казал, жена ти е работила там преди години и 4500 бяха ок за млад кадър. Иначе имат и сериозно платени позиции и примамливи условия. Не говорим за склададжии и касиерки, пак да отбележим за хейтърите.
163
3
 
2
 
! Отговори
Vic преди 1 година
До 90 (Исторически парк)Това е така защото данъците и социалните в Европа са много по-високи от БГ.Но там пък хората ще имат пенсия един ден.
162
2
 
11
 
! Отговори
Носър преди 1 година
Е в Лидъл колко да дават бе тоа е веригата на клошарите на Запад вие кво искате да не е Наса
161
9
 
8
 
! Отговори
Фаянс преди 1 година
До до 172Много разбираш ти за какво са Festool, както казах шматка си, измислен герой! Аз поне си работя за мене си и то когато си искам а с тези пари си живея царски, имам си четири етажна къща на морето, два джипа и един чопър. Повече не ми трябва! Айде сега гърбатко комплексиран слагай бинокъла и почвай да "кодиш"
160
7
 
17
 
! Отговори
До комплексарът преди 1 година
Не съм аз с баните пич, аз съм с бизнесите, наведен си пред мониторите, а аз отивам на слънце и гледам само как ми цъкат печалбите. Работил за 100 милиона а се хвали с 12к заплата, ясна работата, удобен кре.тен му се вика на това. Айде успех и не подценявай труда на никого, без бачкаторите, както им викаш, си за никъде, че онлайн сте големи а в реалният свят ви страх да излезете на улицата. И научи кога се пише И и кога Й :)))
159
4
 
20
 
! Отговори
До комплексарът преди 1 година
1400 лева стартова заплата, която втората година става 1500, третата - 1600, а след третата - 1700 лева. Това предлага веригата "Лидл", набираща служители
158
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато едни работим по проекти за 50-100 милиона, някои се хвалят как направили баня за 30000 ПАУНДА. ахаахахахахаха