Глад за кадри: Кандидатът вече интервюира компанията

Където има монопол, възнагражденията са ниски
28 сеп 2022 13:48, Анисия Иванова
252
Глад за кадри: Кандидатът вече интервюира компанията
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има глад за кадри във всички сектори в България. Дори самият процес по интервю в момента се е обърнал и по-скоро компанията е интервюирана за кандидата, отколкото обратното. Когато има глад за кадри, компаниите преразглеждат стратегиите си за възнагражденията на служителите. Някои чуждестранни компании, които си правят аутсорсинг център в България, плащат много високи заплати. Останалите компании се стремят да компенсират със социални придобивки, а не да надуват изкуствено заплатите. В секторите с по-ниска квалификация много зависи от конкуренцията. Ако секторът е високо конкурентен, както в последните години при големите търговски вериги, там заплатите вече са много над средните. Там където има добра конкуренция в сектора, заплатите се вдигат неимоверно. Там, където има монопол или картелно споразумение, възнагражденията си седят ниски. Това казаха Борис Колев, предприемач, съосновател на платформата за работа, и Мария Петрова, ръководител "Бизнес развитие" в нея, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

"Не случайно в цяла София, в България, по пътя към морето, към Боровец  - навсякъде пише „Ние наемаме хора”, навсякъде има билборди, за да видят повече хора, че компанията търси служители”, изтъкна Петрова, обяснявайки проблема с липсата на кадри.

Първата ни задача беше да направим много по-ефективно намирането на хората, кандидатстването и въобще свързването с работодателите. И всъщност така се появи идеята да направим алгоритъм, който ползва най-добрите решения и възможности. В платформата ни има всякакви обяви, предназначени за квалифициран персонал. Този, който търси работа, не плаща нищо, а фирмите, които търсят служители, плащат не за брой обяви, които пускат, а заплащат еднократна такса месечно или годишно за ползване на софтуера на платформата, обясниха събеседниците.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
5
 
17
 
! Отговори
Богатир преди 1 година
50% от колите по бг пътища са служебни 30% са лични но на по 30 години а 20% лично но на лизинг толкова за запшати и пари.По автопарка и жилищата се съфи за една държава
156
11
 
7
 
! Отговори
до 180 преди 1 година
Наведеният роб пред трите монитора работи по 2-3 часа на ден най-много. В останалото време спортува и си почива. Живее си живота, работи си по мултимилионните проекти, а ти се хвалиш с бани за 30к на някой именно такъв- според тебе наведен, ама стократно по-богат от тебе. Дразниш вече. Не съм човекът, с когото спорите, ама се спри- сериозно си смешен.
155
4
 
10
 
! Отговори
до 178 преди 1 година
Не съм написал долното, но ми стана интересно. Ето какво пише в сайта на Лидл: "Стартовото възнаграждението за позицията е 1850 лв., а след третата година гарантирано нараства на 2300 лв. и допълнително брутно възнаграждение за всяка отработена смяна.". Имат и ваучери за храна 200лв.. Допълнителните смени ги плащат като овъртайм. Иначе казано лесно се докарват 3000 там, прав е човекът. Пейстни цитираното в Гоогле и ще се отвори сайтът им да си провериш сам.
154
5
 
14
 
! Отговори
До комплексарът преди 1 година
Аз не мрънкам батко, имам си пари, свободно време, не съм наведен роб с очила пред три монитора. А балонът на имотите 2008г не се спука, така ли :)) 100% си набор 2000 и голям го вадиш и си пишеш глупостите си. Индийците идват, споко, имам не един двама приятели на високи позиции, ще ти се счупят розовите очила и то скоро, но навътре. И, между другото, научи се кога се пише И и кога Й, господин 12 бона :))))
153
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На софтуерчиците им се намира работа 90% от приложенията които пишат са абсолютно ненужни
152
3
 
14
 
! Отговори
До 174 преди 1 година
1800 и то БРУТО е след третата година в Лидл, стига лъжи, пише го на сайта им даже. Аз не съм им клиент, скъпи и химични немски стоки не потребявам :))
151
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 171: Батко ако си имаш и идея поне малко какво говориш щеше да замълчиш, автоматизация в ИТ сектора дори не се очертава като реализируема идея, каму ли скоро да се осъществи, индииците не работят за без пари, клалифицираните може и повече да взимат от тукашните. И това с тоя балон го чакаме да гръмне както имотния, както американския дълг и много други балони, и все ги чакаме и недочакваме. ЧАКАИТЕ и мрънкаите :)
150
3
 
7
 
! Отговори
до 172 преди 1 година
Девалт е супер за домашна употреба. Как си правил баня за 30к паунда не ме интересува. Като цяло съвети от загубен бачкатор, който годишно печели, колкото аз на 2-3 седмици, не приемам. Само да вметнем- за последния ми проект клиентът плати 890к евро. Ти ми се хвали за банята за 30к.. А Фестуул е разкошна марка, ама за мебелисти.
149
13
 
8
 
! Отговори
Ветеран преди 1 година
По добре 1500 евро в германия отколкото 10к лева в балгария
148
6
 
9
 
! Отговори
до 171 преди 1 година
Не знам кого визираш, ама прочетох Лидл. Жена ми работи там преди 5-6 години в маркетинг отдела в Бизнес парка. С магистратура е с перфектен немски и английски. 4500 й даваха. Като за начало беше ок, но се премести за доста повече с друга немска компания. Иначе в склада в София дават около 2800 след третата година и с ваучерите за храна, потвърждавам го. Иначе Лидл далеч не е най-добре плащащия работодател. Има и складове, в които дават доста над 2800.
147
5
 
12
 
! Отговори
Към комлексарът преди 1 година
И не само че си очилатко смотан но и не уважаваш чуждият труд, нищо добро няма да стане. Казвам ти го като човек с няколко бизнеса, с няколко езика и който нарочно не работи в ИТ сферата. Вие сте час от новото робство, което ще наложат на хората, и съответно сте прокълнати а приори :)
146
8
 
7
 
! Отговори
Фаянс преди 1 година
До до 160Ти пък кой си и за какъв се имаш, измислен герой?! Имал Dewalt, льольо ти Dewalt за нещо престижно ли го имаш? Всеки Спец работи с Maffel и Festool ама ти сигурно и не си ги чувал, нормално за аматьори. И като направиш цяла баня с "рибена кост" без да изкривиш никъде ми се обади да ти купя един кашон синьо Джони! Правил съм баня за 30 000 паунда. Тръгнал някакъв очилатко да ми казва че не било кой знае какво... Боже опази...
145
10
 
15
 
! Отговори
Към комлексарът преди 1 година
До комплексарът, който взимал 12к а в Лидл давали 2900 заплати. Първо говориш пълни глупости и дразниш хората, виж в джобса какво става и какво дават. Другото - след десетина години лапаницата в ИТ сектора ще свърши - ще се автоматизират нещата и ще научат индийците да работят дев опс и аутомейшън Кю ей..и тогава да те видим теб с осакатен кръст, ръце, пет диоптъра прегърбен бот на компютър :)))
144
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"синиър мениджър в ИТ сектора колко взима според теб? Даже 14к са малко." - абе мани, да са малко, бачках в една фирма Allvotec където 100 човека с по 2к заплати натискахме мениджъра да ни вдигне заплатите с по 100лв. Той, разбира се, отказваше и обясняваше, че трябва да се пипа внимателно. В 1 момент някой от HR-ите разгласи, че мениджъра взима 11 бона... За под 4 месеца напуснаха 60-70% от служителите, нивото на услугите падна и фалираха заради високата заплата на непослушния мениджър. :)
143
4
 
10
 
! Отговори
от 167 преди 1 година
Да продължа. Баните ми са с широкоформатни плочки, режа ги с машина с водно охлаждане. Борокороните ми са истински. Не като твоите за 50лв.. С парите, които ще ги дам на някакъв аутсайдер, като тебе, който дори не може да ми издаде фактура, ще си купя топ-енд инструменти и ще си направя всичко сам.
142
6
 
14
 
! Отговори
до 160 преди 1 година
Изобщо не ме интересуваш. На вилата си имам 3 бани. Сам-самички с жена ми си ги направихме картинки. Ако си мислиш, че умееш нещо с рязането на едни плочки и бъркането на един теракол, объркал си се. А да- имам Де Валт инструменти. Всеки външен ъгъл в банята ми е без лайсни, под 45-градуса ***. Електро, ВиК- всичко сам си правя. В това философия няма. Това трябва да го умее всеки мъж. Не е професия, а хоби. А моето е професия. мерси.
141
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма такова понятие частен бизнес зад всеки успешен бизмес в който се плаща седи държавата защото тя осигурява поръчките от които идват и заплатите и парите за рисърч без силна държава която прокарва бизнес интересите на своите компании няма заплати няма бизнес няма индустрия няма и работа.Още виждам че има хора които не схващат прости зависимости за съжаление
140
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като знам какви са масово работодателите у БГто, ако не си направиш предварително проучване къде отиваш, може да се насадиш на големи мошеници. На интервютата работодателите лъжат повече от Путин. Задавайте им неудобни въпроси в прав текст. Например за осигуровките, работното време, извънредния труд и т.н. Ще ви излъжат нещо, но поне няма да ви предложат скапаната работа, защото виждат че ще им търсите сметка за тези неща.
139
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички от тези които изброихте са икономисти, финансисти и предприемачи. Не знам дали бил Гейтс е най-добрия програмист в света, но дори и да е такъв той единствен в топ 10, други програмисти няма. А съм сигурен че има и много по-добри програмисти от него. Това което му е помогнало да направи толкова много пари е предприемаческия инстинкт, не толкова техническите умения.
138
2
 
12
 
! Отговори
до 158 преди 1 година
За неквалифицирания преквалификация няма. За жалост няма и квалификация, понеже било вече късно... Иначе не един път съм го писал- бях преводач, складов работник по време на студентските години, преподавател, базово ниво системен интегратор и така вече 12 години в различни сфери на ИТ сектора, като в момента ръководя 4 екипа и се занимавам с изкуствен интелект и предикативен анализ. Паралелно имам хобита, които развивам в малки бизнеси.