Глад за кадри: Кандидатът вече интервюира компанията

Където има монопол, възнагражденията са ниски
28 сеп 2022 13:48, Анисия Иванова
252
Глад за кадри: Кандидатът вече интервюира компанията
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има глад за кадри във всички сектори в България. Дори самият процес по интервю в момента се е обърнал и по-скоро компанията е интервюирана за кандидата, отколкото обратното. Когато има глад за кадри, компаниите преразглеждат стратегиите си за възнагражденията на служителите. Някои чуждестранни компании, които си правят аутсорсинг център в България, плащат много високи заплати. Останалите компании се стремят да компенсират със социални придобивки, а не да надуват изкуствено заплатите. В секторите с по-ниска квалификация много зависи от конкуренцията. Ако секторът е високо конкурентен, както в последните години при големите търговски вериги, там заплатите вече са много над средните. Там където има добра конкуренция в сектора, заплатите се вдигат неимоверно. Там, където има монопол или картелно споразумение, възнагражденията си седят ниски. Това казаха Борис Колев, предприемач, съосновател на платформата за работа, и Мария Петрова, ръководител "Бизнес развитие" в нея, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

"Не случайно в цяла София, в България, по пътя към морето, към Боровец  - навсякъде пише „Ние наемаме хора”, навсякъде има билборди, за да видят повече хора, че компанията търси служители”, изтъкна Петрова, обяснявайки проблема с липсата на кадри.

Първата ни задача беше да направим много по-ефективно намирането на хората, кандидатстването и въобще свързването с работодателите. И всъщност така се появи идеята да направим алгоритъм, който ползва най-добрите решения и възможности. В платформата ни има всякакви обяви, предназначени за квалифициран персонал. Този, който търси работа, не плаща нищо, а фирмите, които търсят служители, плащат не за брой обяви, които пускат, а заплащат еднократна такса месечно или годишно за ползване на софтуера на платформата, обясниха събеседниците.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че Бил и Илон отдавна не се занимават с писане на кодове ако това имаш предвид
136
5
 
5
 
! Отговори
Фаянс преди 1 година
Альооооооуу, Ай - титлата! За една баня вземам средно четири бона и я правя картинка за 5 дни. Направил съм си го така : свършвам една баня и една седмица си почивам. Към 8 бона месечно, ами ако работя плътно колко са?
135
10
 
2
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 година
Българите мразят айтитата, защото айкюто им е прекалено ниско за да се научат да кодят.. хахах
134
11
 
10
 
! Отговори
до 154 преди 1 година
Айде пак си помисли колко на брой милиардери ИТ спецове има по света. Лек жокер- в топ 100 на най-богатите хора в света, 70 са ИТ спецове или с подобно образование. Много мразите ИТ-тата в западналата България, ей... Яд ви е как по цял свят са топ платени и взимат в пъти над средната заплата, а още повече полудявате, като знаете, че една шепа хора у нас генерират 20% от БВП, а вие, загубените бачкатори, не правите нищо смислено.
133
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бил Гейтс по диплом е средношколник Илон Мъск е инженер но не ИТ инженер
132
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
IT-тата са просто едни изпълнители. Те работят за богатите и силни бизнесмени и предприемачи. Олигарх IT специалист не съм видял.
131
0
 
5
 
! Отговори
до 148 преди 1 година
Принципал и архитект в нашата компания е едно и също.
130
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е, че заплатата си зависи от IQ-то и възможностите на даден човек. Ако е кадърен, интелигентен, адаптивен, няма да плямпа как му било късно за преквалификация. Татко ми е физик. Минава 70. Човекът прави уеб сайтове за някоя допълнителна пара. Започна от нулата. Имаше някакви базови познания по програмиране. Паралелно пише софтуер за дронове и какво ли още не. Е, сложно е панелен шкембак шлосер да го разбере, разбира се. Или машинен инженер със знания от 90те..
129
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
инженерчето по-долу казва, всеки според ума си получава, а ти инженерче казваш си по-умен от лекарите, учените, откривателите, учителите, а и храна не ядеш явно...
128
0
 
7
 
! Отговори
до 145 преди 1 година
Дефинирай, моля те, богаташ. Виждам хора, които казват как работят за 7000 евро месечно. Това са всичко друго, но не и богаташи.
127
3
 
2
 
! Отговори
до 140 преди 1 година
Малко са 14000 за синиър мениджър, разбира се. Аз съм принципал ниво и докарвам кажи-речи толкова без годишния си бонус.
126
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само богаташи в тоя форум и после реват,че били бедни..
125
3
 
4
 
! Отговори
До долния преди 1 година
Не бе няма фирма в БГ която да ти даде толкова просто няма толкова голяма фирма за да поеме такива поръчки за които се плащат такива пари.
124
2
 
30
 
! Отговори
някой преди 1 година
Пълни глупости! Компаниите се циганят до дупка особенно ако са български. То не са увъртания, то не са мурафети. Предпочитат да не наемат знаещи и можещи защото веднага ще видят, че куп "мениджъри"смучат 90% от парите а за другите каквото остане.А в разните рекрутерски фирми работят едни набирани от училища за бавноразвиващи. 20 годишна пикла седнала да оценява хора с професионален опит по-голям от живота и. Простотия отвсякъде...
123
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз бачкам по 12 часа на ден, ама заплатата ми отива в казиното.. ;(
122
9
 
5
 
! Отговори
до 135 преди 1 година
А един компютърен инженер синиър мениджър в ИТ сектора колко взима според теб? Даже 14к са малко.
121
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АБЕ АВТОРА ПИШЕ,Ч Е ВЗИМАЛ КАТО АЙТИ НЕКВИ ФАНТАСТИЧНИ ЗАПЛАТИ КАТО ИНЖ -ПРИМЕРНО 14 000 ДА ГЕНЕРИРА КОМЕНТАРИ ЗА ПРЕД РЕКЛАМОДАТЕЛИТЕ И ШАРАНИТЕ КЪЛВАТ...
120
1
 
5
 
! Отговори
Петър преди 1 година
Аз съм каменар в най-големия Исторически парк в света до Варна и взимам 6800лв чисто :)
119
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 115 - кой знае ква тъпня бачкаш щом давате четворка и няма желаещи, пък и ти сам не споменаваш кол центъра. Най-много да си в ония форекс кол центровете дето всички лъжат и мамят хора по телефона как ще им удвоят парите. Или пък си с втори чужд език и викаш "взимаме ги без никви качества" хаха. Заплатата не е лоша, но като минеш през 5-6 такива кол центЪра разбираш толкова много за капитализма, че започваш да предпочиташ да имаш 500лв в джоба пред това да си част от системата.
118
3
 
11
 
! Отговори
Посмали малко преди 1 година
Инженер малко трудно в БГ 14 бона просто няма такъв работодател който ти даде тия пари тва са 7к евро и нанзапад па макар и инженер толко пари трудно освен ако не си в Бойнг ама тука не е сиатъл