Как да се предпазим от мълнии в града?

В никакъв случай не се крийте под дърво
10
Как да се предпазим от мълнии в града?
Снимка: Pixabay

Не трябва да се застава под дърво при буря с гръмотевици. Металните стълбове в София понякога не могат да уловят мълнията. Тя пада точно върху някое дърво. Това каза климатологът проф. Георги Рачев след трагедията, при която мълния уби трима души в столицата. Той обясни и как да разпознаем, че бурята е вече при нас и къде е най-безопасно да се скрием.

Още по темата


„Ако до десетина секунди усетите или чуете звуковата вълна, значи бурята е при вас и трябва непременно да се скриете. Ако е повече от 10 секунди самият гръм, значи лека полека бурите отминава или ще ви заобиколи. Въпреки всичко чакате поне десетина минути да се убедите, че бурята отминава и тогава вече може да смените местоположение. Дори в града, в колата, в трамвай, в тролея е сравнително безопасно да седите. Най-много да пострада контактната мрежа, но в никакъв случай под дърво“, обясни Рачев пред bTV.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: дървобурямълния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никак. Не става.
5
0
 
2
 
! Отговори
хахахаха преди 1 година
До Шаман...хахахаха
4
0
 
4
 
! Отговори
А какво... преди 1 година
...става със старите гръмоотводи от арматурно желязо, монтирани на тавана на блока и по другите сгради, стана дума тук за църква. На нашия блок, строен 1964г. си стои гръмоотвода, дебело 8 мм желязо минава по стената и е забито в земята вече 60 г. До нас има църква, и на двата кръста има такова съоръжение.
3
5
 
2
 
! Отговори
метеоролог преди 1 година
Тези "ракети за борба срещу градушки" не правят абсолютно нищо. Никъде в цивилизования свят този "метод" не се използва. Само в десетина държави в бившия комунистически блок, включително у нас. Няма доказан, известен експерт, който да ви каже че това нещо работи. Само тук чат-пат се появяват някакви физици и ви заблуждават, за да взимат държавни пари и да си пазаят работата.
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо самолетите които толкова рекламираха ,че имаме за борба с градушките не са обработвали суперклетката над софия. Ако беше обработвана бурята щеше да е много по малка и слаба. А вероятно и без човешки жертви.
1
4
 
3
 
! Отговори
Шаман... преди 1 година
По време на буря индианците са излизали на полето и са въртели една верига над главата си. Лекували са различни болести с това ...но не се знае какви.