Лечева: Открихме злоупотреби за милиони

Спортната инфраструктура у нас е морално остаряла
28 сеп 2022 10:58, Анисия Иванова
51

Всички договори на Министерството на спорта, сключени от предишното управление, са дадени на прокуратурата. Констатирани са злоупотреби за милиони.

"В момента текат проверки, които са предизвикани от Министерството на младежта и спорта и съответните управителни тела на дружествата. Все още изчакваме края на проверките и ако прокуратурата прецени, че има данни за престъпления, всичко ще бъде предадено на компетентните органи", заяви служебният министър на спорта Весела Лечева в студиото на "България сутрин".

Тя сподели, че Българският спортен тотализатор е един от основните финансови източници за средства за българския спорт и затова е необходимо ръководствата да бъдат компетентни. А  начинът, по който се разходват средствата, да бъде по-ефективен и прозрачен. Тя уточни също така, че са били предвидени 1,700 млн. лв. за софтуер, който по ред причини вероятно няма да бъде закупен, затова средствата могат да бъдат насочени към нещо друго.

Още по темата

"Условията, в които тренират българите, все още не могат да стигнат европейските стандарти. Нашето желание е да се направи добра политика по отношение по превеждане на спортните съоръжения в европейски вид. Предстои, заедно с борда на директорите, да обсъдим как можем да разходим по най-добрия начин тези средства. Предстои разширение на залата за художествена гимнастика", спорели служебният министър пред Bulgaria ON AIR.

Според нея безспорно Белмекен е най-добрата високопланинска база и е много предпочитана от спортисти дори от други страни. Тя уточни, че там належащо има нужда от снегорин, енергогенератор, а спортните съоръжения не са ремонтирани от 40 години и трябва да бъдат така направени, че да са топлоизолирани заради минусовите температури през зимата.

"Спортната инфраструктура е морално остаряла и се нуждае от огромни средства. През 80-те години беше изградена огромна като мащаби спортна база и, за съжаление, през последните години много малко средства се отделяха по възстановяването, затова винаги изскачат проблеми с условията, при които тренират. Липсват тренировъчните съоръжения в България. В рамките на следващите 10 години всяко правителство трябва да отделя по 50 млн., за да може да бъде възстановена спортната база в България. Тази година средствата, които разполага министерството по Закона за бюджета, са в рамките на 8 млн.", посочи министър Лечева.

Тя коментира незавършеното строителство на залата в Бургас, като каза, че тя е започнала като някаква хрумка и след това желанията стигат до мащабите на Арена "Армеец". А това налага непрекъснато да бъдат подписвани нови документи, след това се прехвърля към държавата и тя трябва да търси средства, за да я довърши.

"Задължително това съоръжение трябва да не стои като паметник на глупостта на няколко правителства, трябва да бъде завършено", категорична е министър Лечева.

Тя обясни, че комплекс "Червено знаме" тъне в разруха. 15 години по-късно, след като са се опитали да го възстановят, нищо не е предприето. Според нея най-лесният вариант е да се ремонтират съществуващите постройки.

"За да имаме успехи на Олимпийските игри и на Световните първенства, трябва да предоставим и добри условия. Трябва да обърнем внимание към масовия спорт – да има достъпните тренировъчни съоръжения, които да са на една ръка разстояние от всеки дом", смята гостът.

Тя е на мнение, че трябва да бъде направен Национален стадион, но това трябва да бъде решено с БФС и главния архитект на Столичната община. Днес Лечева ще има разговор със северномакедонския си колега, по време на който ще бъде обсъдена и скандалното поведение  на стадиона в Скопие по време на мача между РСМ и България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Да напомня само преди 1 година
А в ТОТО-то проверихте ли за злоупотреби след оня случай във който в ,,6 от 42" излязоха едни и същи числа във два последователни тиража? Нещо за което светилата на родната математика от БАН се произнесоха че вероятноста за такова събитие невъзможна.Или казано 1 на (10х100 на 99-та степен).
26
0
 
3
 
! Отговори
Турист: преди 1 година
Всички, навсякъде откриват злоупотреби и кражби, а в резултат НИЩО! Няма обвинения, няма осъдени, няма вкарани в затвора. Цирк и пародия!
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сата НАТО-Може и да са скалъпени сандвич-панели (но не са скалъпени,ами са си солидни сгради) НО Е ПОСТРОЕНО,нали?А Продажните Промянаджии не само че и една барака не могат да направят,ами разрушават и захвърлят всичко направено преди тях!
24
0
 
5
 
! Отговори
Хасан Генов преди 1 година
Търсете Руди гела!
23
4
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Построеното от ГЕРБ може да се види от всички! Няма такова строителство на спортни бази, от времето на соца -----////------ Нищо не е построено от ГЕРБ. Това не са спортни бази, а едни бутафорни спортни ЗАЛИ (чки), скалъпени от сандвич-панели, еталбонд и поликарбонат. Про форма обекти за максимално открадване на европари. Ползата от ПП ГЕРБ е, че е мухоловка за най-долната из мет на нацията. Който членува в тая банда, по дефиния е мало умник и корупционер.
22
1
 
13
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Лечева та нали нулеваците борещи се с мафията беше на власт почтени та дрънкат заграбиха ограбиха срутиха окрадоха назначиха свои с помощта на държавността юмрук
21
1
 
12
 
! Отговори
Мечтата на Лечева преди 1 година
Е Националната спортна база да стане казино Сезам,а Спортният тотализатор да го финансира.
20
1
 
19
 
! Отговори
Da преди 1 година
Вие ли бе, комунистите ????
19
4
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
Не е нормално едни да печелят а други години наред да наливат пари си в Тотото и нищо да не се печели нека се види корупцията ли е или точене на пари за собствена изгода
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радостинчо лилавоустни нали и той вилня там и така си повярва, че закопа ИТН, само за едната службичка на нищо правещ, пардон личнобюджетно самооправящ се.
17
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали ГЕРП бяха крадците
16
2
 
25
 
! Отговори
taschunka witko преди 1 година
Кире и компания си крадяха славно.
15
1
 
20
 
! Отговори
Де Факти, преди 1 година
....Тази в назначена от Радев? Трябва ли да си припомним, как Радев размахваше юмрук и твърдеше, че на Божков имал повече "доверие", отколкото на българските институции! Какво беше изказването на Божков за съдбата на Манол Велев и други, още си спомняме! Странни нещо е политиката! Моралът обикновено минава на заден план!
14
3
 
29
 
! Отговори
GG преди 1 година
А кой беше министър преди Лечева?Помните ли Руди гела? Той от чалгарите отиде при "почтените".Хайде изберете ги пак и тогава продължението на промяната ще ви влезе докрай.
13
12
 
26
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Построеното от ГЕРБ може да се види от всички! Няма такова строителство на спортни бази, от времето на соца! А някои твърдят, че имало даже и за ... "крадене"! Но откакто стана преврата, и Кирчо и Кокорчо опоскаха парите, и след това те потънаха! Ама да не си помислите че се е крадяло!
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога окошарят Сираковите и ръководството на БФС, тогава ще приема, че нещо се върши правилно
11
17
 
16
 
! Отговори
Лъжеш! преди 1 година
Лъжеш, Весела вдовице, лъжеш! Злоупотребите за милиони евро са в червената ти кратуна, задръстена от ръждясали сърпове и чукове! А защо мълчиш като *** за злоупотребите за милиони от Крадлев, пардон -$ Кралев, герберасткия спортен министър, чиито корумпирани и неграмотни кадри побърза да върнеш в министерството? И кой ти позволи да завземеш цял район в Драгалевци, да строиш собствени водопроводи на дворците и имотите ти за милиони? Я си скрий червената мутра, защото си отврат!
10
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
червените гълъби на радев излязоха по-крадливи и неадекватни от калинките на бойко !!
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шумкарският ген не се изстъргва лесно от властта! Вариш го, печеш го, все шумкарче!!!!
8
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още ли вярвате на хора с шумкарски произход?