На 15 000 души у нас се пада 1 психиатър, гржата за депресирани хора - нулева

Това е "тихата пандемия", защото не се вижда, заяви Елена Цонева-Папуджиева
28 сеп 2022 12:00, Анисия Иванова
74

Ръст от 25% на депресиите в първата година на пандемията. Тази тревожна статистика представиха здравните институции. Прогнозите на СЗО са, че депресивните разстройства ще се превърнат в причина номер 1 за загуба на трудоспособност в света към 2030 година. Това е прогнозата на СЗО.

"В края на 2021 г. и началото на 2022 година се проведе проучване в 10 държави в Централна Европа и Балтийския регион по определена методология, извърши се преглед на състоянието на грижата за пациента. За България данните са най-тревожни - грижите за хората с депресивни разстройства са почти нулеви, реимбурсацията на модерните медикаменти е 50%, навсякъде в "белия свят" е 100%, дори в Румъния е 90%", коментира създателят на Портала на пациента и модератор на форума "Лицата на депресията - предизвикателства и отговорности" Елена Цонева-Папуджиева в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че в България няма грижа да пациента, няма безплатни услуги за психиатър, а една консултация е 15-60 евро. Другият проблем, който очерта е, че институциите помежду си не си говорят. И беше категорична, че Ковид пандемията е причина за увеличените случаи на депресия сред българите.

Още по темата

"Погледът трябва да е освен от здравната - и от социалната страна, много хора губят работата си заради депресии

"Много наши близки починаха, много хора останаха без работа. Работата от вкъщи също оказва влияние - едно е, когато останеш с някой вечерта за няколко часа, друго е да си нон стоп с него, това също отключва разстройства", заяви гостът пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ Националната стратегия за психично здраве, създадена 2021 г., не работи.

Та посъветва хората да следят състоянията си като например дали изпитват тревожност, какъв е сънят им, дали нещата, които им доставят удоволствие все още го правят, дали умеят да споделят.

"Хората не се усещат, има хора, които веднага споделят и взимат мерки, други не си обръщат внимание или близките им казват "Какво се превземаш", добави Елена Цонева-Папуджиева.

И посочи други стряскащи данни - у нас има 500 психиатри, на 15 000 човека се пада един специалист. А за цялата страна детските психиатри са едва 22-ма.

"Депресивните състояния се наричат "тихата пандемия", защото не се виждат. Институциите трябва да поемат своята отговорност за психичното здраве, всеки пети човек рано или късно изживява тежко депресивно разстройство в живота си", завърши гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
6
 
! Отговори
Депресиран преди 1 година
Те и дъртите *** изперкаха, станаха конспиратори, ама това е нормално, все пак по време на Каманизма са ги облъчвали нон-стоп с подобни идиотиии
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Депресираните ще спаднат категорично, когато изчезнат крадливите продажници!
42
1
 
5
 
! Отговори
Хладилните камиони! преди 1 година
Хладилните камиони и чувалите с трупове депресираха хората, както и очакването, че ще много хора яко ще мрът, после ама що има ръст на депресиите. Лично познавам случаи, депресирани поради пандемията, дето кой ще ги оправи и овъзмезди ...
41
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
при диагноза burn out на запад (от работещи там е инфото) дават от 1 до 3 месеца почивка, а тук, работиш докато не умреш на работното място или те уволняват, защото си неадекватен, преуморен и т.н. и то работиш за стотинки, даваш си здравето и живота за стотинки!
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в Русия има ли изобщо психиатри, най-вече за тия в Кремъл. Вместо да се лекуват пият като смоци и им четем агресивните слова всеки ден. Засега слова, но ако се влошат ще затрият света.
39
0
 
3
 
! Отговори
Има два начина преди 1 година
Първият е да страдаш от лудостта си. Втория е да се наслаждаваш на лудостта си. Всеки сам си избира.
38
1
 
5
 
! Отговори
до 36 преди 1 година
Мда, именно защото бедняците оправяте всичко с ракия, чалга и мезе, сте първи аутсайдери в ЕС. Първи по смъртност, последни по продължителност на живота. Именно от мезетата, ракиите и чалгите ви.
37
2
 
1
 
! Отговори
*** преди 1 година
точно ли сзо ли говори за депресия, след ката са виновни за пландемия и това, че хората си загубиха источниците на доходите, а психиатрите всички до един са с психични разстройства, наркомани, алкохолици..
36
0
 
2
 
! Отговори
до 37 преди 1 година
Присмял се хърбел на щърбел... Айде "драскачЪТ" да си оправи правописа, драги. Слаб 2! Седни си.
35
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Космонавт Русофобията е болест за психиатър. Винаги им трябва враг и той е винаги един и същ. Те буквално живеят под мотото "Да живее врагът".
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде "драскача" да си оправи правописа и да "сложи" И-то в грижа,че изглажда смешен.
33
4
 
2
 
! Отговори
Това ли е новата преди 1 година
пландемия - депресия, която трябва да се лекува?!?Ние сме българи,депресията я лекуваме с ракия,мезе и... сръбска музика!
32
3
 
6
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Русофилия - тежка болест с летален край. В първия етап на болеста умира съзнанието, логичната мисъл и състраданието. В последните етапи на болеста са нанесени непоправими поражения по мозъка и болните симпатизират на убийците и изнасилвачите на деца. Преди да настъпи биологичната смърт, русофила живее в делириумна реалност и не излиза сред хора. Преди да умре, всеки русофил сънува, че Путин присъства на погребението му.
31
4
 
6
 
! Отговори
Кравар Псих преди 1 година
Така е в условията на краварско владичество, за всеки човек ще трябва персонален психиатър. Той народа подивя тотално, чуди се как си плаща сметките. Тежки таблетки ще трябват за да забрави народа, че се намира под краварско владичество
30
0
 
3
 
! Отговори
При съседи ПСИХАРИ преди 1 година
живота на собствениците е ад. А самия имот става непродаваем.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние се движим според прогнозите на СЗО, значи. Да не избързваме твърде много, и да разтревожим още СЗО? 500 психиатри, на 15 000 човека се пада един. ВЪПРОС" Колко сме официално - 7 500 000? Мен такива несъответствия много ме тревожат!!!! Особено по телевизии, споменаващи "Национална стратегия за ..."
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На всеки нормален мъж се пада по една тъща, така че всичко е наред.
27
0
 
4
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Трябва да се назначи по един психиатър на всеки русофил. Откато започна войната в Украйна, наблюдавам драсканиците на душевноболните *** и констатирах, че са завършени терористи, братоубийци и бездушни мародери. Разклатиха ми вярата, че американците сами си събориха кулите. Нужно е само да се появи пългарския путнианин и ще има армия от психясали зомбита.
26
3
 
1
 
! Отговори
Х. Лектър преди 1 година
Разликата между психхопата и психиатъра е само дипломата.
25
1
 
1
 
! Отговори
Даам преди 1 година
В щатите като има по 3-*** на улица не вървят ли да стрелят по училищата.Стига със тези западни вредни навици.Вземете хубавото от запада.