НСИ: 10% от децата у нас са родени от тийнейджърки

Броят на живородените деца от майки на възраст под 20 години за 2021 г. е 5 861
28 сеп 2022 20:52, Йоана Цонева
55
НСИ: 10% от децата у нас са родени от тийнейджърки
Снимка: БГНЕС

Всяко десето дете в страната е родено от майка в тийнейджърска възраст. Това каза Анина Чилева от Националния център по обществено здраве и анализи на дискусия във Френския институт в София, позовавайки се на данни на Националния статистически институт.

Броят на живородените деца от майки на възраст под 20 години за 2021 г. е 5 861, или 9,99 % от всички живородени, а за 2020 г. са 5 970 или 10,10 %. Според нея най-използваната техника за предпазване от забременяване при жените в брак и съжителство, и при мъжете във всички форми на отношения е прекъснатият полов акт. Жените в България приемат аборта като „метод на контрацепция в краен случай“, обясни Чилева.

Политиките в Европа относно правото на аборт коментира Реми Бак, програмен координатор Европа, Европейски парламентарен форум за сексуални и репродуктивни права. Той представи Европейски атлас за политики в областта на абортите - сравнителна карта на 52 страни и територии за безопасните аборти. Оценяването става на база четири критерия и 15 подкритерия. Колкото по-добра е политиката на страната, толкова по-добра оценка получава тя. Според атласа, водещи са Швеция, Исландия, Великобритания, Нидерландия, а България заема 18 позиция.

В 14 държави абортът технически остава престъпление съгласно националния наказателен кодекс, е една от основните констатации на атласа. Само 19 държави позволяват аборти по икономически или социални причини, а в четири страни абортът е достъпен до 24-та седмица. Данните показват, че защита от тормоз, атака за жените при достъп до аборт предоставят Белгия, Франция, остров Ман. Друг извод е, че седем правителства активно се противопоставят на абортите като предлагат закони срещи тях. Сред препоръките на атласа е модернизация на законите за аборта (декриминализиране на аборта, удължаване на времевия лимит).

Още по темата
Сексуалните и репродуктивни права са фундаментално човешко право, подчерта Ливиа Отал, главен координатор сдружение „Лекари на света“ България.

Опитваме се да бъдем школа за публичен дебат по социални проблеми, които засягат широки кръгове от обществото, отбеляза директорът на Френския институт в България Пиер Колио.

Поводът за дискусията бе Световният ден за безопасен аборт. Събитието е организирано от коалиция от организации, които се застъпват за универсален достъп до здравни грижи с фокус сексуалното и репродуктивно здраве. Организациите се застъпват за необходимостта от приемане на национална програма за сексуално и репродуктивно здраве, която да осигурява универсален достъп до безплатни методи за контрацепция и прекъсване на непланирана бременност, както и системно сексуално и здравно образование в училище.


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 2 месеца
Някой може ли да ми обясни как дете ще се грижи за дете...?На такива трябва да им се търси отговорност...ПРОТИВ деца да раждат деца!!!
24
0
 
1
 
! Отговори
Теди преди 2 месеца
Човешкият живот е кратък, младостта бързо преминава
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вярно е, ромеите от 3 % преди великата демокрация да ни завладее, станаха на 10 %. Кой не скача е червен!
22
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 35 преди 2 месеца
Каква отговорност за изхранване и възпитаване на дете може да поеме хлапе в ученическа възраст? Преди векове е било друго. На 15 г. момчето е трябвало да може да върши всички селскостопански дейности, а девойката е била длъжна да има вече готов чеиз и да може да върши всякакъв вид домакинска работа. Днес тийнейджърът знае само да иска каймака на достиженията на цивилизацията, вкл. и собствен автомобил. Затова всеки трябва да учи докато добие професия, за да може да издържа себе си и децата си.
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чудесно е да има млади родители.Среща се все по-рядко.
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма лошо да стават майки под 20 години, НО да поемат отговорността, включително и материалната, за отглеждане на детето, а не да точат помощи от данъците на работещите българи със схемата "цийганска маййка"!
19
0
 
10
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 месеца
Много шоколадови кърлежи, развъждани от държавата
18
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лошо ли е да има и млади родители вместо 40 или 50 годишни, изградили"стандарт".
17
1
 
9
 
! Отговори
А под 13 г.? преди 2 месеца
Тийнейджърският период в живота на човек започва с навършването на 13 г. и завършва с навършването на 20 г. Преди популяризирането на този англоезичен термин у нас се използваше определението "юношеска възраст". Родилките, които още не са ненавършили 13 г. не са тийнейджърки, все още не са влезли в юношеската възраст. Затова трябва да се посочи и броят на децата, родени от момичета, ненавършили 13 г., тоест родили още докато са в детска възраст.
16
0
 
9
 
! Отговори
ds преди 2 месеца
спрете им държавното субсидиране и шведите сами ще се откажат от този "бизнес"
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
питърфилите са се х'активизирали
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А още нямаме дете, родено от тийнейджър. Изоставаме сериозно от съседна Турция.
13
13
 
4
 
! Отговори
преди 2 месеца
Обратната ситуация, първо дете от 40 годишна майка е много по-опасна, защото заболяванията по рождение са правило. И не се лекуват. В Испания вече са достигнали това ниво, в Италия го гонят.
12
0
 
12
 
! Отговори
Роза преди 2 месеца
А кой им дава право да правят родените от тях деца крадци и просяци?!Някои от тях имат добри способности,а бъдещето им още с раждането в такава общност е съсипано!Никой от големците ,които избираме,не го е еня за това!
11
0
 
21
 
! Отговори
Влади преди 2 месеца
Плевелите по-бързо съзряват от културните растения и по-бързо дават плод/семе. Важи за растенията, важи и за брат'чедите. Замислете се, така е. Плевелът също ползва и торовете( социалните помощи) и другите добавки.
10
0
 
8
 
! Отговори
Pen преди 2 месеца
От *** непълнолетни са родени бебетата :)
9
0
 
21
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
Ами искат да се размножават, за да не работят! За чий им е да работят, като може цял живот чака-рака на издръжка на "тъпите" работещи?
8
1
 
13
 
! Отговори
Назовете етноса, преди 2 месеца
бъдете по-конкретни! Фактите,казва Балабанката,какви са фактите...
7
0
 
23
 
! Отговори
Бре, колко деликатно преди 2 месеца
формулирате проблема! Тийнейджърките от споменатата група към 20-тата си година вече са многодетни майки. И ако отидете в гетото да им проповядвате сексуално и репродуктивно здраве и да им предлагате контрапеция и прекъсване на непланирана бременност, ще ви убият с тояги и камъни. Ако схванат за какво иде реч, разбира се. Щото все едно им казвате: вместо да друсаш кючек и да получаваш детски, ще ходиш да учиш и после да работиш! И ще плащаш - ток, вода, данъци като всички останали хора...
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първото дете го раждат още малолетни, а второто като непълнолетни. десетото и останалите ги раждат вече на стари години.