В кадър: Щетите в Народния театър след мощната буря

Министерството на културата ще направи оценка след пораженията
28 сеп 2022 16:20, Александър Попов
21

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Снощната буря в София засегна една от емблематичните сгради в столицата – тази на Народния театър "Иван Вазов". Тя е със статут на единична архитектурно-строителна, художествена и историческа недвижима културна ценност с категория "национално значение".

Природното бедствие остави прокапали тавани, разрушена мазилка и наводнени помещения в театъра. По ирония на съдбата заради наводнени пространства отмениха представлението "Когато гръм удари, ехото заглъхва".

Още днес ще бъде направена оценка на щетите в сградата на театъра, съобщиха от министерството на културата.

Ведомството е готово да окаже пълно съдействие и подкрепа за възстановяването на сградата.

"В случай на необходимост от допълнителни разходи, ръководството на Народния театър може да кандидатства за допълнително финансиране от Министерството на културата по програмата за капиталови разходи, където към момента има неизразходен резерв. За целта е необходимо във ведомството да бъде представена подробна количествено-стойностна план-сметка, както и проект за възстановяването на сградата", се казва още в позицията на министерството. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Тоя мухъл по стените е от бурята нали и падналите первази също Правите хората на луди
17
2
 
1
 
! Отговори
Най добре преди 1 година
Да я съборят тая развалина и да се направи една хубава модерна сграда там.
16
3
 
4
 
! Отговори
Издънкова преди 1 година
Това ако беше софиянски или костов да са го продали отдавна или да са го бутнали като мавзолея и да има небостъргач там на наши хора поставени бизнесмени
15
5
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Това е демокрацията пълна разруха на държавата
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо министерство на културата ще прави оценка на щетите. Застраховател няма ли? Хайде да видим колко ще плати /за стария мухъл и олятата стена до вратата/. А пък ако няма застраховател, да питаме защо няма.
13
2
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Да го приватизират. Този матрял не заслужава театър... стига му казино с бардак.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те ю тубърите са по добри актьори от нашите, които се снимат по сериалите! За турските актьори да не говорим!
11
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоя мухъл едва ли е от вчерашния дъжд, прилича на занемарена и неподдържана сграда.
10
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние да не ядеме доматите с коловете! Това на снимките са занемарени и неподдържани с времето пространства. Този мухал точно за един ден се е получил и тези обрушвания по стените и фасадите. Чакаме някой голям дъжд и буря за да ѝ препишем причините. Сега от СО ще кажат, че и тази буря е разредила и накривила жълтите павета.
9
0
 
6
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Мухъл и шнорхел:)))
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5 - Договорите на всички театрални трупи в България са те да плащат и отговарят за поддръжката на театрите, за да могат да ги ползват без да плащат наем на министерство на културата. Това е още от 90-те. Като не знаеш не се обажда "бе тъппук". Единственото което правят нашите велики "актьори" е да си прибират паричките от билетчетата, да правят по 15 преставления на година и да просят заплати от министерство на културата. Няма друга страна където данъкоплатеца да издържа актьорите.
7
1
 
11
 
! Отговори
това Не Са Щети преди 1 година
това са РезилТатите от Качествените Ремонти на Другарката учителка по Руски!
6
0
 
10
 
! Отговори
Като гледам, преди 1 година
Добре че е била бурята да срути компрометираната мазилка, защото иначе щеше да падне неочаквано върху главите на хората, които се движат в района. В България се видя, че няма строители. Всичко е мижай да те лажим. Едни пари да се въртят.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2..... Не е работа на актьорите да ремонтират театъра е тъппук?!?! Или викаш у вашата фирма вие си шпакловате офиса и си ремонтирате служебните коли сами пред блока?!?! Иначе, че новите български т.нар "актьори" са безделници и само просят и пиятт по цяло лято на морето в Лозенец и Каваците си прав.
4
2
 
10
 
! Отговори
СССР преди 1 година
Ремонта трябва ГЕРБ да са го правили ,така като гледам.
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мълниеносни ураганни бури в края на септември - почти октомври!!!! Това да не е юни юли месец ве. Торнадо и земетресеня в цял свят....Май краварите пак са дали пълен форсаж на НАARР-а....
2
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде сега след Бурята били. Тоя театър не са го пипнали с пръчка, да не говорим за ремонт поне 15г. Мухъл като тоя за 1 нощ не се случва и по падналата мазилка има израстнали плесени, мухъли и лишеи. Стига сте лъгали. Сега ще искат пари от фонда за бедствия и аварии за да ремонтират театър, който трябва да се поддържа от трупите които изнасят представления там. Но очевидно Българските "актьори" и "артисти" единствено знаят как да простя от данъкоплатците.
1
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия щети не са отсега.