60% скок на парното и топлата вода: Ще се справим ли със сметките?

За потребителите сметките вече са по-високи от предвиденото
29 сеп 2022 09:40, Нели Христова
96

Ръст от 60% на цената на услугите ще поискат топлофикациите от догодина, ако държавата не компенсира дружествата заради високата цена на газа. Въпреки че за месец октомври тя е по-ниска, все пак остава 2 пъти по-висока от предвидената.

"Цените на топлинната енергия не са адекватни на цената на природния газ, една от тях трябва да се промени", каза председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му е необходимо да се продължат компенсациите, с които държавата подпомагаше топлофикациите заради високата цена на газа до май 2022 година, въпреки че към момента има намаляване на цените.

"С подобна формула да бъдат изчислени компенсациите. Компенсациите за високата цена на газа са както за топлоофикациите, така и за крайните потребители", допълни той.

За потребителите обаче сметките вече са по-високи от предвиденото. Те споделят, че трудно биха могли да покрият ръст от 60% и също настояват да има компенсации за крайните клиенти на топла вода и парно.

"Цените са високи и са много трудни за покриване сметките", категорична е Лидия.

"Трудно се покрива ръст от 60%", сподели друг потребител на "Топлофикация София".

Според Кремен Георгиев обаче трудно може подобен механизъм за компенсация да бъде изготвен от служебното правителство. Това може да се случи чрез актуализация на бюджета, приета от следващия парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
9
 
! Отговори
ааа преди 1 година
От парното по хубаво няма. Специално за София на ток няма да излезе по евтино, за газ не знам.
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демокрация-една шепа измамници ,паразитират върху грърбовете на българите.
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само сметките ,към България идва и лихвено цунами ,Европейската банка и нашите банкстери нали до вчера Ви успиваха да изтеглите кредити,сега ще видите като Ви треснат високите лихви по това дето сте изтеглили+ високите сметки+ високите сметки за храна ,ще седите и ще се чудите дали да не си сложите въжето
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като пада цената на газа ,на какво основание?В Прага огромен протест,за излизане от ЕС и Нато ,тук всичко ни устройва.Егати раята.
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно така няма да се къпете много и ще се отоплявате по малко в подкрепа на Украйна.Както на Запад правят.Нали искате да европейци.Има и добра страна ако някой сгърчи нос че му намирисвате се оправдавайте с Украйна.Бъдете солидарни и дори да сте гладни и смърдящи има причина да сте.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да им плащаш на тези русофилчета от топлофикация, безценно :)))
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали казаха, че нема да се къпят. Какъв им е проблема?
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука седнали се надсмиват на собствената си глупост.
13
1
 
6
 
! Отговори
Софчо преди 1 година
Е ще се справим някак си. Какво друго ни остава. Да не би да излезем на улицата да протестираме?
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се справим ли със сметките? => столичани в повече бегом по родните места
11
1
 
4
 
! Отговори
провинцията преди 1 година
Софиянци са си добре - парите в тях. В провинцията ТЕЦ си работи и доставя топла вода и топло на поносима цена. Всичко е ОК.
10
11
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Е няма да плачите. Нали играхте хоро в изборната нощ с Рундю - юмрука, Кирю и Асан. Нека ви сега :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
9
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо най - после всички в София.масово не се откажат от това парно, не потърсят алтернативни начини за отопление и вече тези топлофикации да изчезнат. Просто трябва да сме наясно че в България отоплението с парно не е ефективно за потребителя. В Шумен парното фалира но никой още не се е оплакал че стои на студено. Просто трябва да се постъпва умно а не страхливо. Пари ще се дават винаги но нека поне е в разумни граници.
8
4
 
15
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ЕДНА ГОДИНА НИ ЗАНИМАВАТЕ С НЕПЛАЩАНЕ НА ПАРНО И ТОПЛА ВОДА ОТ СОФИЯНЦИ ???!!!??? ПОСЛЕ ЗАПОЧНАХА ДА НЕ ПЛАЩАТ И ДАНЪЦИ ...ДДС !!!???!!! УПРАВНИЦИТЕ КАРАТ НАРОДА ДА ГИ МРАЗИ !!! НАКРАЯ ЩЕ НАЦИОНАЛИЗИРАТ Е ТОПЛОФИКАЦИЯ И ЩЕ ПЛАЩАМЕ ЗА ТОПЛОТО ИМ ВСИЧКИ !!! ПРИМЕР : ПРАВИТЕЛСТВЕНАТА БОЛНИЦА Е НАЦИОНАЛИЗИРАНА ЗА КРАТКО ОТ СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ !!!
7
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
който учил програмиране и не е прахосвал училищните си години пушейки трева зад даскало, ще се справи
6
6
 
18
 
! Отговори
Fena преди 1 година
45 години явно не стигат, както пееха преди много години СДС. Демократична уж София плаща най-комунистическото отопление в света. Към момента то е субсидирано с около 400 млн. лева на месец от държавата. Уж комунистката Баба Пенка от село Горно Наколно плаща дърва и въглища на пазарни цени колкото са в цяла Европа и по света! Каква демокрация, каква пазарна икономика? Глупости :)
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те сега го повишиха с 50%
4
1
 
38
 
! Отговори
Екстрасенс преди 1 година
Не само сега като минат изборите и още неща ще скачат.Цените към декември ще стигнат тези в Норвегия.Редовно правителство надали ще се състави.Глад и мизерия очаква бъларина общо взето.Гответе се за мизерия и икономии.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който плаща задължително парно да се оправя :)))
2
1
 
40
 
! Отговори
Момо преди 1 година
Хората в провинцията плащат повече от двойно за отопление тази година и пак оцеляват. Вярвам, че и софиянци ще успеят.