Авиоексперт: Черната кутия на разбилия се Су-25 да не се праща в Русия

Това е първият полет на пилота за тази година, каза инж. Ангел Борисов
29 сеп 2022 10:05, Анисия Иванова
72

Военен самолет Су-25 се разби край авиобаза "Безмер" до Ямбол. Пилотът  е успял да катапултира. Той контактен и в добро състояние, настанен е за лечение във ВМА. Самолетът е напълно разрушен. Военният министър Димитър Стоянов обяви, че започва проверка заради инцидента.
Още по темата
"Причините ще бъдат оповестени, след като се разчете черната кутия на самолета. Прави ми впечатление, че началните съобщения не бяха конкретни, дори за отварянето на парашута. Първоначално беше съобщено, че той не се е отворил, впоследствие военният министър опроверга тази информация и каза, че той е работил нормално. Но самият факт, че пилотът има контузия, макар и лека, обяснява, че вероятно поради ниската височина на полета - парашутът не се е доотворил", каза авиоекспертът инж. Ангел Борисов за "България сутрин".

Той се надява, че този път черната кутия няма да бъде изпратена отново в Русия.

Попитан дали може да става въпрос за човешка грешка, инж. Борисов отговори: "Естествено, пилотът е една жива машина. Опитът на пилота е над 750 часа, но за тази година това е неговият първи полет - нещо, което прави впечатление. Така че е възможно и той да допусне дадено отклонение."

"Полетите се извършват от висши чинове на нашия състав на ВВС. При изпълнение на полет те взимат добавка към съответното заплащане, която е към 2000 лв. И нашите висши ръководители и пилоти се съобразяват и с финансовите условия", подчерта авиоекспертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
5
 
! Отговори
12 преди 1 година
Що бе пратете я в Русия и ще стане като с предната. Виновен излезе починалият пилот, не руската бръкма
46
5
 
7
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 година
Поредната шумотевица за една бракувана летяща руска щайга подлежаща на СКРАП!
45
4
 
19
 
! Отговори
Обикновен авиофен преди 1 година
Експерт до експерта тук, майно льо! Първо, ,,експертът" е такъв в гражданската авиация. Второ, понятия като ниска и висока височина няма. Има малка и голяма. Трето, кутията на падналия миналата година МиГ-29 беше пратена в Русия, защото трябваше да се ремонтира преди да се прочете. Модернизацията е правена е Беларус и най-вероятно там могат да я ремонтират, ако се наложи. Четвърто, първоначалната информация за неотворен парашут е неофициална. Извод: най-обичаме да си чешем езиците в България!
44
0
 
3
 
! Отговори
ДРУГИТЕ БИВШИ СОЦ. преди 1 година
ИНТЕРЕСНО МИ Е В ДРУГИТЕ БИВШИ СОЦ. СТРАНИ ОТ ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР ИМА ЛИ ТАКИВА КАТАСТРОФИ ПОДОБНИ НА НАШИТЕ ??? НЯКОЙ КАЗВАТ: ОТДАВНА СА ГИ ЗАМЕНИЛИ ТЕХНИТЕ ЩУРМОВАЦИ И ИЗТРЕБИТЕЛИ С ЗАПАДНИ ОБРАЗЦИ.... ДАЛИ Е ВЯРНО ТОВА? КОЙТО ЗНАЕ НЕКА НАПИШЕ, НО ДА ДАДЕ АКТУАЛНИ ФАКТИ.
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Рамбо Силек И мисля, че не само при застраховането на военните самолети е така! Затова е виновен обикновено пилота, машиниста, кондуктора, шофьора. Иначе става голям скандал, може да стане и политически.
42
4
 
13
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 година
Скоро пилотите ни ще летят на картинки на F-16 и тогава инцидентите ще бъдат сведени до 0. Това е един чудесен избор - картинка на самолет модел 73 година с 1 двигател и долен въздухозаборник. Хем да събира всичко по добре поддържаните писти в България, хем като го вкара в двигателя да няма втори та резултата да е сигурен. Да живее прозрачността и липсата на корупция във властта в суверенна България! Всеки експерт ще ви каже, че МиГ-29 които ползваме в момента са по-добри от F-16.
41
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредният Некадърник унищожил поредният ни боен самолет! Слаб а подготовка на " демократичната ни Натовска " Армия летци"!-:(((И пак Пилотска грешка!
40
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То пък има си хас отново да се нагъ3ваме на Русия както при катастрофата на майор Терзиев.
39
11
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Съветският скрап трябва да се издаде,вместо да е в небето и да убива пилотите ни,които се подготвят с години.
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде стига и кво като е първи полет, нали има 750 часа полети. Всеки първи полет за годината трябва да завършва с разбит самолет ли?
37
1
 
21
 
! Отговори
Марин преди 1 година
Ако това е първият полет на този пилот за годината, то трябва да разпуснем ВВС.
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма никакво значение дали ще пратят черната кутия в Русия. Недопустимо е армията ни да не е способна да разчита данните от черните кутии на руските самолети! Какво друго се случва в тях? Може би предават данни ако им доближиш друго доверено устройство? А може и да приемат команди по радио и да блокират системи от самолета по време на бой?
35
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със 25 си е антика.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като пратиха предишната и какво!
33
0
 
1
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Не ми кради ника!
32
1
 
19
 
! Отговори
??? преди 1 година
първият полет за тази година..? Ми то октомври бре, вторият за кога е заплануван? При това че става въпрос за един от най-опитните ни пилоти, поне така казват. А някой по-неопитен има по един на петилетка сигурно, през другото време на електронни игри се тренира
31
10
 
27
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Така е. По-добре да не я пращаме. Прочетат ли я руснаците ще умрат от смях като видят какво е нивото
30
5
 
11
 
! Отговори
Прост Тракторист преди 1 година
А няма ли да се търси отговорност на пилота потрошил държавна собственост за милиони,или ще го направят герой,всичко тука е сбъркано,армия от некадърници си имаме на които им се плащат заплати от нашите пари.
29
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от "експерти" в България. То всеки втори се прави на разбирач от всичко, явно за това сме на това дередже
28
0
 
4
 
! Отговори
Рожер Водата преди 1 година
Песента за Хлупака на Тодор Колев да важи в тези случаи!