Доставките към "Булгаргаз" ще бъдат от търговци, а не производители

Експерти: Абсурдна е идеята за таван на газа в целия ЕС
29 сеп 2022 15:39, Анисия Иванова
12

Газовата връзка между България и Гърция получи Акт 16. Междувременно председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов заяви, че цената на газа за октомври месец ще бъде под 250 лв. за мегават част. Като спешна мярка срещу високите цени на енергоизточниците България и още 14 страни членки призоваха за въвеждане на таван на цените на газа в целия ЕС. Правителствата призовават Европейската комисия незабавно да представи предложение за максимална цена на газа.

"Азерският газ не влиза в България, защото Азербайджан иска да подпомага България. То е по цената на един договор. Когато се подписва договор се свързва цената на нефта, а не цената на газовата борса", обясни енергийният експерт Димитър Иванов в "България сутрин".

Още по темата

Според Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество е абсурдна хипотезата за таван на газа в целия ЕС, защото когато се ограничи един пазар, той отива на друго място. Той добави, че такива ограничения са необходими, когато с цените се влияе върху производството, но в този случай ние не влияем върху производството.

"Това надхвърля търговския смисъл на нещата. ЕС се отказва от свободния енергиен пазар, който той наложи. Това е много важна и съдбоносна за България тема. Винаги в горивата има една гонитба между различните бази на горивата. Ако затвори свободния пазар, ЕС се отказва от ценности. Европа е пространство на свободна търговия на стоки и хора. тази политика, която Европа налага, трябва да бъде съпроводена с едно общо решение - отказваме се от свободния енергиен пазар поради различни причини", изтъкна Иванов пред Bulgaria ON AIR.

"Булгаргаз" сега обявява търгове и газ ще му доставят търговци, а не производители. Ние върнахме посредниците по такъв начин, че тази цена, която би трябвало да бъде обект на конкуренция, я няма. "Булгаргаз" практически повдига един таван на цените и ние ще живеем в един приключващ газов бизнес, за съжаление, на битовите потребители, промишлените предприятия и природата", каза Димитров.

Иванов обърна внимание, че най-важното в момента е собственият добив на шистов газ и задължително махане на мораториума. Димитров посочи, че имаме 3 запечатани сондажа в Галата, които не се използват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато Марк Помпео дойде в Бг под оперната им територия, освен че ни чете "конско",каза накрая:-" Ми вие имате газ, защо искате от нас.Дефакто ни показа изпадат среден пръст между свити показалец и безименен. Толкова за американсканската газ.
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато Марк Помпео дойде в Бг територията освен че ни чете "конско",каза накрая:-" Ми вие имате газ " защо искате от нас.Дефакто ни показа изпадат среден пръст между свити показалец и безименен. Толкова за американска ската газ.
8
6
 
3
 
! Отговори
ники преди 1 година
Абе кой те трови със шистов газ?! Технологиите са много по-напред от тия глупотевини, които ги говорят като опорки. В днешни дни фракинга се прави с чиста вода, ВОДА. Точка!
7
2
 
9
 
! Отговори
пишман експерти преди 1 година
Стига с тоя шистов газ. Нали си имаме и злато? Случайно да е поевтиняло?? С шистовия не стига, че ще ни тровят, ами ще е и на "пазарни" цени. Не, мерси!
6
6
 
2
 
! Отговори
Майк Помпеио преди 1 година
До анонимен Не ви разбирам това българите потребявате 3 млрд. кубика газ на година а седите върху 500 млрд., явно предпочитаме да ни изнудват или някой е взел едни пари да не си разработваме собствените ресурси.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казано с други думи 30-40% надценка като комисиона! Еейй, Киро, вземай си куфарите и да си ходиш с еднопосочен билет в Канада! Такава мизерия ни направи с този свой отказ от заплащане в рубли и изгонването на 70 дипломати, че заслужаваш затвор за действия, подронващи сигурността на държавата, а не участие в парламентарни избори! Тази ваша USA с престарелия президент пощури света, а вие май че се оказахте негови апостоли, по-просто казано - негови маши!
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Про100Киро ликвидира договор с производител, за да премине на по-изгодни договори със спекуланти. Умен бил и мислел за народа.
3
8
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
/...че най-важното в момента е собственият добив на шистов газ ....", няма да дупчите, аман от разрушители
2
0
 
10
 
! Отговори
Край преди 1 година
Ако ще слагате таван на цените - сложете го по-ниско за да ни е по-евтинко. Може да сложите и таван на цените на сиренето, на кебачетата и на бирата. Ама да е нисък та да си къркаме за безпари.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо не разбирам - правителството на Радев орева държавата, че предишните взимали газа от посредници и колко било лошо това, а сега прави същото.