Гърция и Турция са водещите дестинации за българите

Ръст на пътуващите до страната
29 сеп 2022 18:05, Росен Стойчев
8
Гърция и Турция са водещите дестинации за българите
Снимка: БГНЕС

Пътуванията на българи в чужбина и на чужденци в България са били много активни и през най-ваканционния месец август, продължавайки устойчивата тенденция на ръст от началото на лятото.

С една пета повече българи са пътували зад граница в сравнение с миналия август.

Още по темата
В същото време посещенията на чужденци в страната ни бележат ръст с една четвърт на годишна база. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес, съобщи Investor.bg.

През август визитите на чужденци в България бележат значителен ръст. Посещенията на чужденци в България са близо 1,9 милиона, или с почти 24 на сто повече в сравнение с август миналата година. От общия брой чужденци, посетили България през август, делът на гражданите от Европейския съюз е 57% и надхвърля 1 милион. Най-голям е броят на посещенията на граждани от Румъния – над 27%, и Германия - 21%.

Пътуванията на българи в чужбина през август са 745 хил., или с близо 19% над регистрираните през август 2021 година.

През най-активния летен месец най-голям брой пътувания на българи са осъществени към Турция - 194 хил., и Гърция - 163 хил. На трето място по този показател е Германия - 69 хил. Следват Румъния - 66 хил., Сърбия - 62 хил., Република Северна Македония - 29 хил., Италия - 21 хил., Австрия - 20,8 хил.,

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Lol преди 1 година
Еляни:)))))))
4
1
 
1
 
! Отговори
УМЕН преди 1 година
Между Гърция и Турция избирам Гърция!
3
1
 
3
 
! Отговори
Неутрален преди 1 година
Стъкмистиката в действие. От къде знаят , че примерно един българин като е минал границата на Дунав мост при Видин не е минал транзит и е посетил Унгария? Броим го турист в Румъния¡
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А стига с тия прословути дестинации. Ромеите и селяните все на елини се правят. Голяма забава!
1
12
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 1 година
Значи българите са предатели! В Русия има всичко: море, планини, култура, евтина газ и отопление, качествена риба и водка, прекрасни жени, мъже, кой каквото иска. Предателите, които ходят в капиталистически страни, не знаят какво искат. А после страдаме всички ние, защото като не ходят българите в Русия на почивка, и Путин в отговор няма да ни праща туристи. А Русия има огромни ресурси на туристи, но Путин ще ги пращат в държавите, които го уважават, а не при нас.