Българите се топят бавно, всеки трети е над 65 години в някои региони

Около 40% от намаляването на населението се дължи на миграцията
270
Българите се топят бавно, всеки трети е над 65 години в някои региони
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Данните от последното преброяване на населението не са изненада, то потвърждава всички тенденции, които през последните 40 години са характерни за страната ни. Това коментира пред БНТ" Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална статистика" към НСИ.

Още по темата

Не е изненадващо, че населението намалява, като се имат предвид демографските показатели и фактът че, България е "отдаваща страна" - хората емигрират, коментира Костова.

"Демографските процеси се развиват доста бавно, но не са необратими. При подходящи мерки в областта на социалната помощ, населението, раждаемостта, биха могли да се обърнат", каза тя.

Данните по годините на преброяване показват, че на територията на България са живели различен брой хора - от 2 милиона през първото преброяване в Княжество България до почти 9 милиона през 1985 г, обясни Костова. Застаряващото население не е характерно само за България, а за всички развити страни в ЕС, но при нас този дял става твърде висок.

"В регионален аспект - има региони на страната, в които преброяването показва, че всеки трети човек е на 65 или повече навършени години. Увеличава се тежестта за населението в активна възраст, а няма възпроизводство на трудоспособното население", каза Магдалена Костова.

Раждаемостта у нас е на нивото на средната в ЕС, но смъртността в България е най-високата в Съюза. Имаме най-голям негативен естествен приръст между родени и починали, като за това е допринесла и пандемията. Другият основен фактор е миграцията - около 347 000 българи са емигрирали за последните 10 години.

"Емигрират предимно млади хора в трудоспособна възраст и жени във фертилна възраст. Около 40% от намаляването на населението се дължи именно на миграцията. Средната възраст за раждането на първо дете е около 28 години - тя е една от ниските в ЕС, защото този показател все повече се увеличава. Това обаче не е показател, който влияе върху броя на родените деца", обясни Костова.

Трудно е да се каже колко са българите в чужбина, това може да стане ясно от преброяванията в другите страни, каза още тя.

"Хората са обект на преброяване в държавите в които пребивават. Всички държави почти едновременно правиха преброяване в този период, така че се надявам до две-три години да имаме по-подробна картина къде и в кои държави колко българи живеят", посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
4
 
0
 
! Отговори
roman преди 1 година
Веднга мога да направя едно на мацката от снимката.... И други желаещи ако има също...Чакам желаещи... 08830000X
174
3
 
9
 
! Отговори
Идеалист преди 1 година
Така беще записано да стане в плана Ран-Ът от 1990 г.
173
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ротшилд харесва това.
172
13
 
6
 
! Отговори
Ромски свят преди 1 година
Лесно е да съберат българките от женски пол и на възраст под 29 години и да ги затворят в Ромейската махала да живеят в гетото и след 9 месеца ще има резултат. Ромеите знаят как да изкарат по 10 деца от една жена. Важното е да се започна от 13-се годишна възраст джасаането и на 26 години като стане ще има внуци и внучки.
171
5
 
5
 
! Отговори
ПП преди 1 година
Вземем ли власта с кака ви курделия веднъж завинаги ще разрешим проблема с демографията и тия които не искат деца.Сега всички сме за прогреса , а прогреса уверено върви към третия пол. Ето заради това най-енергично ще поощриме всички желаещи за *** при това напълно безплатно като отпуснем и по 70лв. за пенсионерите , а за най-ентусиазираните ще връчим и грамота "харвардец втора категория"
170
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаем че обществот притиска жените да раждат, но това не е натиск от обществото, а единственият начин който природата е определила. За това на тези които отказват бих казал. Не бъдете егоисти и не упорствайте, един ден егоизмът ще изчезне, упорстването ще избледнее, но времето ще е отминало и ще остане единствено самота.
169
4
 
6
 
! Отговори
Ех Кафяв Ромеец преди 1 година
Снимката към новината това момиче го дайте във факултето при ромеите веднага ще го заплодят и оплождат докато не стане баба с пра внуци. *** ще я друсат яко и редовно без гуми.
168
2
 
5
 
! Отговори
до 175 :-) преди 1 година
Танче, дигни малко летвата бе. Откъде ги намираш такива деградета? :D
167
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОВА СА ГОДИНИТЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА РУБЛАДЖИИТЕ ТИКВАТА И РУБЛЕН РЕЗИДЕЕНТА!
166
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ТаняАМИ ПРЕКРАСНО ТОГАВА...ОМЪЖИ СЕ ЗА НЯКОЙ ХОЛАНДЕЦ,IT СПЕЦИАЛИСТ ИЗКРЕЙЗИЛ В ОФИСА В АМСТЕРДАМ ПЛАЩАЩ НАЕМ ОТ 2000 ЕВРО НА МЕСЕЦ ЗА ДВУСТАЕН АПАРТАМЕНТ,КОЙТО ИМА ВЕРОЯТНОСТ ДА ТЕ ГРЪМНЕ ТЕБЕ И ДЕЦАТА ТИ!
165
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неграмотнице-със сигурност никой мъж не държи точно ти да му родиш деца.Притрябвала му е на някой такава злобна к.учка като теб.Затова си и бездетна.
164
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** и глупав може да те спаси от падащ предмет, интелигентен и проспериращ може да те подмине с колата на спирка до като някой те удря и вади нож за да те затрие. Имайте семейства и се възпроизвеждайте до като още има възможност, природата го е дала. Животът е голямо училище, пълно със знания за всеки. Бъдете щастливи души, че сте се родили, има толкова много кито не са имали тази възможност. Дайте шанс, както са дали на вас.
163
3
 
7
 
! Отговори
До неграмотната Таня преди 1 година
Няма нужда да четеш за мен във вестника.Не претендирам да съм някой известен с това,че е известен .Просто ти отговорям на злобните подмятания, че не съм някой бедняк. Ясно е какви са ти критериите щом се опитваш за засягяш хората по такъв начин. По-добре е за света да си останеш бездетна.
162
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АМИ КОЛКО СЛУЧАИ ИМА НА ЗАПАД И НАЙ-ВЕЧЕ В АМЕРИКА-ПРЕКРАСНО СЕМЕЙСТВО,ЗА ПРИМЕР,ДОБРИ И ОТЗИВЧИВИ ХОРА И НАКРАЯ БАЩАТА ВАДИ ПАТЛАКА ГРЪМВА ПРЕКРАСНАТА СЪПРУГА С ПРЕКРАСНИТЕ ДЕЦА И НА ФИНАЛА САМ СИ ТЕГЛИ КУРШУМА...
161
8
 
6
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Чепинския е точния льольо за който говоря, че не искам в живота си, дори с цената на същия. Без стабилни доходи, панелка, къпе се по-рядко от нормалното и носи потник и слипове. Селския бек обаче държи да ме превърне в разплодна крава и да му дондуркам чукундурите и да му пера гащите, докато се налива с нелегална ракия пред някой денонощен магазин с приятелите си. Няма как да стане това.
160
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До ТаняЧУДЕСНО...СЕГА АКО КАЖЕШ,ЧЕ И ЖЕНА ТИ Е ПРЕКРАСНА,ЩЕ СЕ ОКАЖЕ,ЧЕ ЖИВЕЕШ В РАЯ.ДАЙ БОЖЕ ВСЕКИМУ!
159
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Таня - Послъгваш, отдалеч си личи. Мъже, алчни за голяма зестра или за тъст с връзки, са под път и над път. Така беше през соца, така е и сега. Доколко е прекрасна жена ти и вашите деца, това зависи само от критериите. Ти си намерил според твоите критерии, Таня продължава да търси, което й прави чест. Това, което за теб е удар в десятката, за друг е недостатъчно или неинтересно.
158
6
 
4
 
! Отговори
до 169 преди 1 година
Аз не искам да ми раждат деца. За какво са ми?
157
3
 
3
 
! Отговори
Таня до чепинския преди 1 година
Да, да, сигурна съм. Всеки ден чета за теб във вестника :)
156
3
 
3
 
! Отговори
Пак напомням преди 1 година
За да не измрем от глад като подивели канибали след около 300 години, е нужно числеността на човечеството да се редуцира до 1 милиард. И не забравяйте прогнозите относно работните места - те ще бъдат не повече от половин милиард, когато техниката достигне определено ниво на развитие, а това не е чак толкова далеч като перспектива. Така че, важно е КАЧЕСТВОТО, а не количеството. Предостатъчни са по 1-2 деца на семейство, но здрави, възпитани, изучени и подготвени да бъдат градивни личности.