Българите се топят бавно, всеки трети е над 65 години в някои региони

Около 40% от намаляването на населението се дължи на миграцията
270
Българите се топят бавно, всеки трети е над 65 години в някои региони
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Данните от последното преброяване на населението не са изненада, то потвърждава всички тенденции, които през последните 40 години са характерни за страната ни. Това коментира пред БНТ" Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална статистика" към НСИ.

Още по темата

Не е изненадващо, че населението намалява, като се имат предвид демографските показатели и фактът че, България е "отдаваща страна" - хората емигрират, коментира Костова.

"Демографските процеси се развиват доста бавно, но не са необратими. При подходящи мерки в областта на социалната помощ, населението, раждаемостта, биха могли да се обърнат", каза тя.

Данните по годините на преброяване показват, че на територията на България са живели различен брой хора - от 2 милиона през първото преброяване в Княжество България до почти 9 милиона през 1985 г, обясни Костова. Застаряващото население не е характерно само за България, а за всички развити страни в ЕС, но при нас този дял става твърде висок.

"В регионален аспект - има региони на страната, в които преброяването показва, че всеки трети човек е на 65 или повече навършени години. Увеличава се тежестта за населението в активна възраст, а няма възпроизводство на трудоспособното население", каза Магдалена Костова.

Раждаемостта у нас е на нивото на средната в ЕС, но смъртността в България е най-високата в Съюза. Имаме най-голям негативен естествен приръст между родени и починали, като за това е допринесла и пандемията. Другият основен фактор е миграцията - около 347 000 българи са емигрирали за последните 10 години.

"Емигрират предимно млади хора в трудоспособна възраст и жени във фертилна възраст. Около 40% от намаляването на населението се дължи именно на миграцията. Средната възраст за раждането на първо дете е около 28 години - тя е една от ниските в ЕС, защото този показател все повече се увеличава. Това обаче не е показател, който влияе върху броя на родените деца", обясни Костова.

Трудно е да се каже колко са българите в чужбина, това може да стане ясно от преброяванията в другите страни, каза още тя.

"Хората са обект на преброяване в държавите в които пребивават. Всички държави почти едновременно правиха преброяване в този период, така че се надявам до две-три години да имаме по-подробна картина къде и в кои държави колко българи живеят", посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НИЩО НЕ Е ГАРАНТИРАНО НА ТОЯ СВЯТ...ПРЕКРАСНА СЪПРУГА,ПРЕКРАСНИ ДЕЦА И ХОП СЪСЕДИТЕ В СТУПОР-МАЙКАТА ЗАКЛАНА ПО ОСОБЕНО ЖЕСТОК НАЧИН,ОБВИНЯЕМ Е НЕЙНИЯТ СЪПРУГ.ДА СМЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ КАКТО СЕ КАЗВА И ВСЕКИ ДА СИ ЖИВЕЕ ТАКА КАКТО ПРЕЦЕНИ!
154
8
 
7
 
! Отговори
До Таня преди 1 година
Не искали деца????!!!Ти не искаш.Няма мъж,който да не иска жената с него да не му роди деца.Това показва какъв льольо е приятелят ти.
153
5
 
7
 
! Отговори
Таня до 166 преди 1 година
Така е. Продал на баба си и дядо си земите и къщата, купил панелка в Чепинци заедно със селската му изгора, народили чукундури и се мисли за цар лъв с старото голфче по тангентата :) Смееееех....
152
1
 
0
 
! Отговори
.. преди 1 година
тре с ка те се само за спорта и на вятъра за тва, а братята и пият и ядът и се еВът, но не е на вятъра еВането
151
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До ТаняА ПЪК ТИ МНОГО ДОБРЕ СИ ПОМИСЛИ ДАЛИ ТАЗИ ПРЕКРАСНА СЪПРУГА НЯМА ДА ТИ ЗАБИЕ НОЖ В ГЪРБА...ИМА ДЕСЕТКИ СЛУЧИ НА "ПРЕКРАСНИ" СЕМЕЙСТВА,КОИТО ЗАВЪРШВАТ ЕДИНИЯ В ГРОБА,ДРУГИЯ В ЗАТВОРА...
150
4
 
7
 
! Отговори
Таня до 163 преди 1 година
Аз не съм сама :) Просто не искаме деца. Това е наше право и избор. Хайде сега - ластик :) Пари бил имал милия....
149
1
 
3
 
! Отговори
Точно сега преди 1 година
Точно четох за същия проблем в...Китай. Да политиката на едно дете е обърнала демографията. Но е и обърнала и просперитета и богатството на държавата. Всички тези сами в семейството деца са много по проспериращи от техните родители. Само че китайците заменят че липсата на работна ръка за обслужването с автомати ,а високоплатените длъжности остават за хората
148
1
 
6
 
! Отговори
Няма управия преди 1 година
Чоб***ни Волен Сидеров ви каза как ще се оправим ,ама вие си избрахте Бойко е халал да ви е ! Ама и той си го каза матряла е лош в тая абсурдна държава
147
7
 
6
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Подкрепям и осиновяването на бедстващи дечица от Африка, по примера на Анджелина Джоли. Така биха се решили два проблема наведнъж.
146
6
 
2
 
! Отговори
До Таня преди 1 година
Хахаха-п.атко заспал,нито си ми на образованието нито на парите. И за разлика от теб имам прекрасна съпруга и две прекрасни деца.А ти си стой сама като кукувица и си мисли, че си много успешна.Последното нещо,което интересува мъжете в една жена са парите.
145
3
 
1
 
! Отговори
Ричард Ран 2 преди 1 година
.... Освен това няма къде да ни бягате - След новото разделение на Държавите - след Предателството и Продажбата на Другарят Горбачов от 1988 - Вие вече се "падате" при нас - а не при СССР! Няма къде да ходите! Ще Ви намалим до 4 - 4,5 мил. Население и после ще видим какво да Ви правим! Гласуванията Ви - Нямат никакво значение! Всички в Парламента винаги са - добре платени НАШИ ХОРА! "Възраждане" - НЕ са. Май са Русофили. Но не ни дреме за тях. Малко са - И нищо не могат да направят!...
144
2
 
7
 
! Отговори
Не плачете преди 1 година
Българчета се раждат. Хич не са малко на брой, но се раждат далеч в чужбина. Можем само да гадаем доколко се чувстват българчета, след като дори езикът ни не говорят добре и идват в България само за по няколко дена през 1-2 години, за да ги видят бабите и дядовците им.
143
5
 
9
 
! Отговори
Еми да преди 1 година
Гласувайте още за ГЕРБ, гьонсуратиии
142
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЛЕГАЛИЗИРАЙТЕ ГЕЙ-БРАКОВЕТЕ!
141
2
 
7
 
! Отговори
33 ужасни години преди 1 година
А следващите 30 ще бъдат ад.
140
7
 
8
 
! Отговори
Жена преди 1 година
Българина е прос и не може да разбера, че жената трябва да се обгрижва, да и се купуват кремове и да я возат на беенве.
139
4
 
4
 
! Отговори
Ричард Ран преди 1 година
И пак сте много! По моята Стратегия за България от 1990 - Трябва да сте най - много 4 милиона - 4 милиона и половина!!!.... Още ще Ви намаляваме - Не се стягайте! Да НЕ ни бяхте молили за "Национална Стратегия"! Сега можехте да минавате 10 милиона - Както през 1985 сте били 9 мил. Българи ! Но Вашия алчен и лукав Премиер от тогава - Дойде при нас и той НИ моли за тази "Стратегия" - Помните ли го , а? - Андрей Луканов! Е! Гръмнаха го няколко години по - късно... Но ние продължаваме по ПЛАНА!!!
138
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Платените тр о ладжии и тази тема нагазили. Много ви е взел страха Путин, щом и тук само него обсъждате. Ало, "писателите", абе влизайте си поне в адекватните теми. Тази касае други проблеми. Няма да ви платят инфлиралите евра.
137
2
 
2
 
! Отговори
готви ли Путин? преди 1 година
Готви ли Путин дъщеря си за свой замесник! Или Алина Кабаева! Може и Алина Загитова да тури, или Евгения Медведева такова.
136
3
 
19
 
! Отговори
Чета коментарите преди 1 година
и припадам с каква простотия е заразен българинът! Жените им били длъжни да раждат и да им перат гащите. Децата им били длъжни да ги гледат като се посерат на стари години! Вие какви задължения имате, бе льохмаанни заспали? Да плюскате, да пъррдитте и да дебелеете? Щом ви наритват жените значи не ставате! Стига мрънкахте! Свършете поне едно полезно нещо в мизерния си живот! Тогава и жените ще ви погледнат и децата ще имат уважение към вас! Преди това сте кръгла НУЛА!