Домашното насилие в България нараснало с 30% след пандемията

Всичко започва от психологическото насилие, част от него е икономическата зависимост
5 окт 2022 18:00, Анисия Иванова
32
Домашното насилие в България нараснало с 30% след пандемията
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Това, което се случва сега в Иран, не е единичен случай. Такива инциденти се случват, но сега реакцията е много силна и може би с тази голяма публичност ще има по-голям резонанс и поривът да се промени статутът на жените в арабския свят ще даде резултат. Това каза Неда Соколовска, режисьор и основател на VOX POPULI, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

ЕП обсъжда протестите за правата на жените, обхванали цял Иран, след смъртта на 22-годишната Махса Амини от ръцете на иранската нравствена полиция, след като е обвинена, че неправилно е носила хиджаба си. Канада вече въведе нови санкции срещу Иран за предполагаемо нарушаване на човешките права. В същото време Германия, Франция, Дания, Исландия, Италия и Чехия са представили 16 предложения за нови санкции на ЕС срещу Иран.

Смъртта на тази жена не е началото, а по-скоро онази крайна случка, след която натрупаното през годините недоволство е отприщено и оттук нататък съм сигурна, че ще последват промени. Би трябвало. Струва ми се, че хората се включват от цял свят и целият свят реагира, добави актрисата Мила Банчева, която също бе гост на предаването.

"Ние живеем в един глобализиран свят, в който тези културологични, специфични за мюсюлманския свят порядки, не само не резонират със съвременността, но се оказва, че вече нарушават човешки права. Това е сблъсък между културите и културологична война и единственият верен изход е този, който хората пожелаят и в този смисъл няма така лесно да премине отзвукът от тази новина. Докато нещо не се промени, това няма да спре".

Не мисля, че ние реално можем да си представим мащабите и ситуацията в която живеят жените в Иран, още повече, че това е страна, в която жените са имали преди свободата и са живели в други времена преди религиозните промени. Нямаме представа какво се случва там и каква смелост се изисква от жените там, за да се изправят срещу това подтисничество, каза Мила Банчева.

Ние във VOX POPULI даваме трибуна на различни единични и маргинализирани гласове да бъдат чути, които са извън епицентъра на публичното внимание, заяви Неда Соколовска. "Вече 10 години правим спектакли и други форми на изкуството, чиято цел е да стигне гласът на обикновения човек до някаква публичност, вярвайки че театърът може да изпълнява функция и на медия, а не само на забавление и вярваме, че успяваме".

Само миналата година в България 50 жени са били убити в резултат на домашно насилие, алармира Соколовска.

Сериозното домашното насилие не е само физическо. Това е последица. Всичко започва от психологическото насилие и част от него е именно икономическата зависимост, изтъкнаха гостите. По думите им много жени живеят в домашна среда, която не позволява те да работят. Жени, които не могат да се измъкнат от ситуация на домашно насилие, защото са икономически зависими и се страхуват, че не могат да оцелеят. Те продължават да стоят и да търпят. Различията се проявяват и в обратна посока, когато жената успява и това ескалира в една нездрава връзка, от която и децата се оказват страдащи.

След Covid кризата с 30% е нараснало домашното насилие в България, като причината е изолацията. Изведнъж семействата попаднаха в изолирана среда без отдушник навън. Целият свят е в ситуация на изключително голям политически, икономически и социален стрес и той ескалира именно в семействата среда.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия кретеноидни статистики от кой ЛГБТ-феминистки наръчник ги извадихте?
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мен жената *** бий. Но не се оплаквам, харесва ми.
11
3
 
1
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
То цял ден да си с жена си и да не можеш да се видиш с гаджето ......... Представете си какъв кошмар е! И после - Домашното насилие скочило ! Още една пандемия и така ще скочи, че Сергей Бубка ще изглежда като аматьор !
10
0
 
7
 
! Отговори
Име преди 1 година
Всички "компетентни" по темата трябва да запомнят едно нещо - НЯМА нищо случайно! Всичко си има ПЪРВОпричина. Всичко останало е напразно пищене.
9
1
 
2
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Вярну е тва което пише ! Жените станаа могу устати напоследък ! Затва ги маризят
8
0
 
17
 
! Отговори
. преди 1 година
Какво домашно насилие в семейството като вече няма семейства. Или като се карат и блокират по социалните мрежи - това е върхова форма на тормоз. В новото време всеки модерен 5G рутер си е самодостатъчен и никой не е достоен за него/нея/то. Изперкала работа. Човешкото падение няма граници.
7
1
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 10 преди 1 година
Когато някой изневерява,той (или тя) търси извън семейството си нещо,което липсва в семейните взаимоотношения. Един търси секс, на друг му липсват по-нормални човешки отношения, трети ламти за повече пари дадени наготово или търси протекция от силен на деня човек, четвърти страда заради това, че с брачната си половинка не могат да направят дете и т.н. Затова не е нужно да се чупят крака. Или посочваш вратата на този (тази) дето не цени каквото има у дома, или се замисляш дали вината не е у теб
6
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не че нещо,но най много баджанаци има в България,а аз съм на принципа че за изневяра трябва да и се чупят краката.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз само да питам нещо: каква част от работещите хора получават такъв доход, че ако утре по някаква причина им се наложи, могат спокойно и веднага да си наемат жилище сами? И в същото време да плащат сметки и всички други разходи по живота? Ето на този въпрос като си отговорите, всичко друго става ясно. Не говорим някой да ти забранява да работиш; говорим, че дори да работиш, не можеш да си независим.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откъде накъде във Франция забраняват на мюсюлманки да носят бурки и други подобни, а размахват пръст на Иран, че е забранил да са без бурки?
3
2
 
22
 
! Отговори
Костов преди 1 година
Престанете да демонизирате мъжете!Баланса е в основата на всичко.
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги е имало неправда между половете и тя винаги е била в полза на жените. Ето дори в Иран, заради едно момиче целият свят скача, ако беше убито момче, никой нямаше изобщо да разбере.
1
1
 
13
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Заради американците!