Купуваме все повече имитиращи продукти заради бедност и незнание

Д-р Сергей Иванов: Основният проблем са преоводнените продукти
5 окт 2022 10:18, Анисия Иванова
31

Българите купуват все повече имитиращи продукти. Това посочват като тенденция от Асоциация "Активни потребилите".

Д-р Сергей Иванов от "Активни потребители" заяви в студиото на "България сутрин", че основната причина е финансова, но има и друго - някои хора не са наясно какво са имитиращи продукти и какви са рисковете за здравето от тях.

"Имитиращ продукт означава млечен продукт, в който са вложени растителни мазнини. Произвеждаме си ги у нас, за съжаление. Има друга измама - продават се млечни продукти, където водата е значително по-голямо количество. В момента основният проблем са преоводнените продукти", каза гостът на Bulgaria ON AIR.

Има случаи, в които производителите си "признават", изписвайки на етикета повишеното водно съдържание. Но има огромно разнообразие от имитиращи продукти, които се продават неопаковани. Трябва да бъдат обозначени тези с растителни мазнини, а потребителят да чете индивидуално етикетите, стана ясно още от думите на д-р Иванов.

"Няма изискване преоводнените продукти да се предлагат на отделен щанд. Големият проблем е, че 90% от оводнените сирена не са обозначени правилно. На тях не пише, че това е сирене с повишено водно съдържание", изтъкна той.

При консумация на продукти с повече вода може да си докараме микробиологични проблеми, тъй като в тях се развиват патогенни бактерии. Някои от тях може да бъдат животозастрашаващи, предупреди представителят на "Активни потребители".

"В момента цените на такива продукти са над 10-12 лв. Когато си купувате сирене под 14 лв. за килограм, трябва да знаете, че то е преоводнено. Хората ги купуват, защото са евтини - това е единствената причина. Българинът прави много компромиси с качеството, в момента тенденцията се задълбочава. Нараства броят на хората, които консумират некачествени продукти. По-правилната политика е производителите да намалят грамажа", обясни д-р Иванов.

А най-добрите млечни продукти консумират в Дания и Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
9
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Не от незнание, защото не сме глупави, а от бедност, защото сме бедни!
22
1
 
14
 
! Отговори
Брашно и китай.. мая преди 1 година
Вие ако знаете с хляба и бирата какво става (какви китайски химикали се ползват, за качеството на фуражното брашно не става и дума дори...то е за животни всичкото не за хора). Те трябва да са забранени за консумация! Ако бай Тошо беше жив щеше да има ...много "шефове" които да чукат камъни!
21
1
 
11
 
! Отговори
Случка преди 1 година
Преди 20 години си вземам фруктус шампоан от Испания за около 5 евро ... Отлично качество за Испанци. Връщам се в БГ ..цена 1.60 лева ...(викам си как съм се прецакал) ... Опаковката е 1:1 няма разлика , но съдържанието няма нищо общо освен, че и двете са течности. От 20 години е само второ и трето качество за источна Европа (ако въобще ни смятат за Европа). А това е един шампоан, представете си за останалото...!!!
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 20 "В България оставаха продуктите второ качество." Но това "второ качество" беше в пъти по-качествено от сегашното "първо качество"!
19
0
 
9
 
! Отговори
Палма преди 1 година
Ясно, значи цената трябва да е над 12 лева, за да съм истиско сирене, а не евтин бъркоч. И без това няма кой да ме провери.
18
3
 
6
 
! Отговори
Имитация на държава! преди 1 година
Нормалните навън се спасяват !!!
17
10
 
19
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
При Бай ти Тошо имаше изобилие от суровини но отиваха за износ! В България оставаха продуктите второ качество. Освен това в производствата имаше много ниска хигиена в сравнение със съвременните стандарти. Сега хигиената на на високо ниво, производствата са вискотехнологични но пък суровините са лоши. Заради унищоженото селско стопанство производители вече нямат друг избор. За да задоволят пазара трябва да влагат пълнежи. А те също са внос. Дори и пълнежите няма кой да ги произведе в България.
16
11
 
25
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 година
При бай Тошо такива неща нямаше...всичко беше качествено...
15
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сещам за един министър от едно правителство на ГЕРБ, който си отиде скоропостижно точно защото заговори първи за сухите млека, освен за останалите пълнители, които се опитват да ни наложат и в производството на колбаси. А като говори Иванов, че под 12 лв сиренето е *** - следва да се приема като призив "Вдигнете цените задължително над 12 лв". За капак на всичко - "Намалете грамажа". Ето така се координира "Самонарастваща инфлация".
14
3
 
15
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 година
Аз продавам преоводнено сирене за 10лв. Нямам нищо против да вдигна цената на 15лв...ако това ще означава че сиренето е качествено...
13
1
 
4
 
! Отговори
Ричи АлченГЕРБов кво преди 1 година
каза за имитиращи храни и напитки??
12
7
 
35
 
! Отговори
Истината преди 1 година
България е със унищожено селско стопанство и животновъдство! Докарани сме до положението в което вече не можем да се изхранваме сами ако спре вноса. Ви не разбирате ли че няма суровини? Няма животни, няма мляко, няма месо. Никой политик и партия не смее да го каже. Единствено Костадинов от Възраждане е повдигал въпроса няколко пъти, но никой не му обърна внимание. В парламента неговите "колеги" от другите партии (99% оли-гофрени) го гледат като полезно изкопаемо и се чудят какво говори
11
1
 
19
 
! Отговори
Неее преди 1 година
Продават се шитни, ако изобщо са си направили труда да напишат честно какво съдържа, бай Каиш и с лупа не може да го прочете, толкова е прецизен шрифта
10
1
 
9
 
! Отговори
ХФ преди 1 година
Обърнах внимание наскоро и забелязах този нов надпис "повишено водно съдържание". От там трябва да му светне лампичката на средностатистическия човек. Аз поне не виждам защо да са вредни като са вакумирани и се съхраняват в хладилен щанд, но не съм технолог. Хубаво е че го пише. Има и друго - сирене в саламура. Пише еди колко си за килограм, но обръщайте внимание на нетно тегло за кг., защото това е действителната цена на това което ще консумирате.
9
9
 
27
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Нали скачахте, че идва освобождението, великата демокрация, а сега чжте ла.на и блейте овце такива!
8
1
 
38
 
! Отговори
Глупости! преди 1 година
Защото няма държава! Търговците и производителите се възползват от това че никой не ги проверява. Хората (клиентите) не са глупави. Нито пък са толкова бедни. Но когато на пазара 90% от продуктите са фалшиви какъв избор имат хората? Как да различат истинския продукт в морето от фалшификати и имитации? Ами не е възможно. Купуваш и пробваш. Но и за да разбереш кое е истинското, първо трябва да си опитвал такова. А това не е лесна работа след като имаш 90% шанс да попаднеш на фалшификат.
7
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 2 А да си видял животно да строи автомобили и ракети? Човечеството е живяло хиляди години с месо и млечни продукти и сега някакви се правят на всезнайковци че не ни трябвало. Ами който не му харесва да не яде, но няма право да казва на другите какво могат да ядат.
6
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът е,че ни пробутват все повече имитиращи продукти на все по-високи цени , намаляйки дела на истинските продукти.Спекуланти.
5
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бедност в България?... Да бе... Откъде ги измислят тези... Минималната заплата е цели 300 евро... Минималната пенсия е цели 200 евро...
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ни изкарвайте мало-умни. Не е поради незнание.