Адвокатът на близките на Милен Цветков: Ще се стигне до трета инстанция

Основният спор е формата на вината, обясни Менко Менков
Обновена: 7 окт 2022 10:09 | 7 окт 2022 09:37, Петя Славова
32
Адвокатът на близките на Милен Цветков: Ще се стигне до трета инстанция
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

9 години лишаване от свобода, без да се признава евентуална умисъл получи на първа инстанция Кристиан Николов, който уби журналиста Милен Цветков.

Прокуратурата поиска 15 години затвор, а според адвоката на близките на загиналия Менко Менков, делото ще стигне до трета инстанция.

"Основният спор е формата на вината, която държавното обвинение и ние като частни обвинители, поддържаме пред съда. Ние твърдим, че следва да бъде квалифицирано деянието като такова, извършено при условията на евентуален умисъл. До настоящия момент нашата теза не е приета от съдебните инстанции", обясни пред Нова тв Менков.

По думите на първа инстанция е наложено високо наказание според обвинението, по което се предвиждат от 3 до 15 години затвор.

Още по темата

"Първоинстанционният съдебен състав е наложил наказание над средния размер. Присъдата е значителна по размер с оглед квалификацията. Ако по-горните инстанции приемат тезата на държавното и частното обвинение и преценят, че става въпрос за евентуален умисъл, тогава претендираме деяние, при което законът предвижда в единия случай от 10 до 20 години затвор, в другия – от 15 до 20 или доживотен затвор", обясни Менков.

Кристиан Николов отрича да е употребявал наркотици, а твърди, че е употребявал чай и паста. "Тази негова теза е опровергана от всички доказателства по делото. Те сочат, че е употребил няколко вида наркотични вещества – амфетамини, кокаин, тетрохидрокарабинол, който се съдържа в марихуаната. Не могат да бъдат приети чрез изпиване на чай или миене на зъби", коментира Менко Менков.

Той обясни, че в случая не може да се говори за обвинение за пряк умисъл. "Но дали пряк, или евентуален умисъл – наказанията са едни и същи", обясни Менков.   

Адвокатът припомни, че доказателствата по делото сочат, че Николов се е движел със 195 км/ч при ограничение от 50 в централната градска част.  

"Доказано е, че няма реакция на водача, не е предприел никакви мерки нито да спре, нито да намали скоростта, нито някаква маневра, за да се опита да предотврати удара. Разчитал е на провидение, на шанс, разчитал е на нищо, така както казва теорията, за да е налице умисъл", каза Менков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато стана катастрофата, пишеха, че скоростта е била 99 км/ч, вероятно по-горе написаната е журналистическо недоглеждане. Което изобщо не е оправдание за въпросния младеж. Не ги учат да мислят тия хора и да носят отговорност за постъпките си. Важното е на него да му е кеф, а какви ще са последствията......има адвокати за тая работа и пари за тях.
9
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Популизъм е да се квалифицират престъпленията от тозивид като умишлени. Хората са масово правно неграмотни и мислят, че като сложат един "умисъл",понеже просто така им звучи по-справедливо,лепва добре. Адвокатът също търси слава. По не особено адекватен начин. Вместо да се квалифицират погрешно деяния като умишлени,когато не са,е по-добре да се поработи по санкциите и най-вече -по превенцията. Но тези неща могат да си ги обсъждат само хора,познаващи формите на вина и неинформиращи се от пресата.
8
4
 
8
 
! Отговори
да уточним преди 1 година
Скоростта на въпросния Николов е била 98-99 км/ч., и някой е направил каламбур със скоростта на друг дрогиран от преди десетина дена.
7
1
 
21
 
! Отговори
дон кикот преди 1 година
Maйкa му трябва и тя да лежи че го е възпитала такова гевезе.
6
1
 
18
 
! Отговори
Винаги ми е било преди 1 година
интересно: На колко оценяват подкупните съдии и прокурори един човешки живот? С други думи колко струва да ти дадат условна присъда(което реално е мъмрене пред строя) или да те оправдаят? Ей така, да си подготвя сумата... човек никога не знае!
5
11
 
9
 
! Отговори
aaa преди 1 година
Не може да е била 195км/ч скоростта. При такава скорост всичко щеше да е на пастет и Милен щяха да го вадят пожарникарите на кайма. Скороста по скоро е била 95км/ч и журналистите са объркали.
4
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
отхвърлянето на тезата не означава ли лъжесвидетелстване?
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще го пуснат, само гледайте.
2
4
 
16
 
! Отговори
Ъпсурдистан в Ес преди 1 година
Няма такава държава !
1
3
 
21
 
! Отговори
Алоооо преди 1 година
195км/ч в населено място при ограничение 50км/ч. Той дори без катастрофа и загинал човек само за превишената скорост трябва да го вкарат няколко години да му дойде акъла. А те спорят дали бил виновен!!? Айде бе, какво го бавите тоя? Кой е баща му? Къде е дал пари?