Без войната щяхме да видим сегашната инфлация след година

Нужни са законодателни мерки, които да спрат нарастването на доходи и пенсии
Обновена: 7 окт 2022 10:12 | 7 окт 2022 10:12, Анисия Иванова
30
Без войната щяхме да видим сегашната инфлация след година
Снимка: БГНЕС

Трябва ясно да се дефинират отделните източници на инфлация, за да може да се належат работещите решения, които да позволят тя да не се увеличава, каза Петър Илиев, финансов журналист от Money.bg, преди форума "Инфлацията - криза и възможност".

Форумът се готви от септември миналата година, когато е станало ясно, че "натрупването на огромни парични маси води Европа и света към продължителни инфлационни процеси", поясни той.

"Войната просто катализира тези процеси. Инфлационните индекси, които сега ги наблюдаваме, без войната щяхме да ги наблюдаваме след една година, но задължително щяхме да ги наблюдаваме.", допълни той

Борбата с инфлацията 95% е ангажимент на политическата власт и трябва да се бори с реформи. Липсата на устойчива политическа среда прави провеждането на такива реформи много трудно, почти невъзможно, отбеляза журналистът.

"Пазарите не искат повече външен дълг. Тоест ние нямаме надежден източник за финансиране на бюджетните си дефицити. Когато не можеш да пласираш дълг, ти не можеш да финансираш дефицити", коментира Петър Илиев пред БНР.

Държавата може да продължи да работи и без нов бюджет за годината – това не е толкова страшно. Проблемът е дали ще се вземат такива законодателни мерки, които да предотвратят автоматичното увеличение на бюджетните разходи, категоричен е той.

"Става дума за законодателни мерки, които трябва да преустановят автоматичното нарастване на социални доходи и на пенсии. Може да не е много популярно, но ако не бъдат взети мерки в тази посока, но в един ден в НС може да се окаже, че е внесен законопроект за отмяна на валутния борд. Опитът е показал, че валутни бордове се сриват точно по такъм начин – с рязко нарастване на необезпечени, непокрити от приходи разходи, с огромни бюджетни дефицити, които акумулират огромни външни дългове. Аржентина – на три пъти валутният борд се счупи при тях точно поради тази причина. Когато не можеш да си финансираш дефицитите, си обезценяваш валутата."

Заради енергийните кризи всички държави в ЕС в момента са с големи дефицити, много над регламентираните 3% от БВП, посочи Илиев.

Ще продължат да се трупат, в по-голяма или по-малка степен, допълнителни парични средства, които да подклаждат инфлацията. Увеличаването на лихвените проценти от един момент нататък ще докара икономиката на Европа до рецесия, очерта перспективите той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
Ако въведат безусловен базов доход, както искаш, то той ще е филия и половина хляб на ден и 100 г. сиренце месечно. Такава е икономическата реалност. Ако протестираш, ще ти го спрат
23
3
 
1
 
! Отговори
Глобалиста преди 1 година
Замислете се как ще се излиза от идващата рецесия.Пак ли ще се завърта колелото или друго ще измислят.В един момент запада може да реши да прилага икономическия модел на Ердоган.Нещата са сложни и нямат лесни решения.Обедняването при всички ситуации е сигурно за работещия човек.
22
2
 
1
 
! Отговори
Ken преди 1 година
Глобалисте, така ми е омрзънало от такива "мислещи и знаещи" дето държат поялника за човката. Толкова ли рано ви свършват учебните часове вече ?
21
2
 
4
 
! Отговори
Глобалиста преди 1 година
Вие не разбрахте ли че запада е фалирал.Предстои обедняване .Тези трилиони дето се напечатаха държат икономиката но с цената на голяма инфлация.Трябва корекция на капитализма да се прави но няма кой да се наеме.А ситуацията със сриването на средната класа е изгодна за господарите.Да не си мислите че ковида беше случайно събитие.Знаещите и мислещите са наясно със световните процеси.
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 15, и не! Не е работник като всички вас :) Разликата между вас и него са едни 10К на месец :) Демек друга класа сте.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 15, еми да де :) Ама не е честно някак си, нали? Не може все да наказваме можещите и знаещите! Ясно е, че прогесивните ще платят цената и ще издъжват нищоставащите и нищоможещите! Мисълта ми е не искайте и гледайте в купичката на другия! Направете нещо за да имате! Комунизмът свърши и сега е всеки за себе си! Много се надявам и здравеопазването и пенсионата система да мине на лични партиди. Време е! Не може да плащаш и да не получаваш нищо срещу парите си!
18
2
 
4
 
! Отговори
Бре, какъв експерт! преди 1 година
Аз пък си мислех, че са нужни мерки, които да спрат нарастването на цените. Ако цените растат безконтролно, а заплатите и пенсиите са ниски и не се променят, кой ще купува произведените стоки, кой ще ползва повечето от услугите? И като започнат фалити, финансовият журналист Петър Илиев ли ще спаси икономиката ни, ааа?
17
2
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Даже заявиха по този въпрос, че нямат идея за причините и защо всъщност го правят така, защото нямали информация и не знаели как да го правят.
16
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Споко, финансово "стриктни" държави в ЕС заявиха, че правят бюджет, без да имат идея какви ще са резултатите от него и колко дефицит ще генерира. Важното е да взимаме пример от тях, нали така про'с'таци европеидни?!
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
със закон "...да спрат нарастването на доходи и пенсии." ?! А, така. То се правят пандемии и войни, за да се оберат хората, но ако им растат доходите е малко по-трудно. Икономически и финансов "гений" ше да го е измислил това.
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлация ще има за всички от сърце ,нашата машина печата най добре . Копчето се счупи ,не можем да я спрем . Влезте в еврозоната да ва оберем . Най лошото е че и долара влезе в пирамида ми се струва. Тия лихви могат само с печатане да ги платят а й няма кой да им дава заеми . Това си е класическа пирамида . Първите дето са давали заеми на САЩ ще спечелят а последните дето дават сега ще изгубят пари . Това нещо като се пръсне ще скапи целия свят.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
200 евро пенсии им се виждат много пари.Тия са *** наглярите.В същоъо време депутатите си купуват автомобили за по 1 милион лева и се разкарват с по 10 чивека охрана които въобще не вземат нидки заплати
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонименвероятно точно такива като теб ще платят за престъпно богатите.Щом си на заплата не си богат, а работник като всички нас.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има само две стъпки ,които ще ви се сторят нереални , но уверявам ви , че са правилни . Първо -въвеждане на безусловен базаов доход и едновременно с това връщане на златния стандарт.Тези мерки може да са с продължителност поне 10 години , след което да остане само златния стандарт .Нищо друго няма да оправи нещата
10
2
 
3
 
! Отговори
Ken преди 1 година
До Анонимен 10 --- Защо смяташ, че само земеделската работа е работа ? Някои хора имат други желания и мечти. Всеки има право да работи, каквото му харесва и му допада.
9
4
 
6
 
! Отговори
Хмммм преди 1 година
"да преустановят автоматичното нарастване на социални доходи и на пенсии" и добавете към това и дотациите! Стига са раздавани пари! това помпа инфлацията и скоро много ще се молят за някаква заплата! И огромна част от населението ще остане безработно! Паралелно с това оргомна част от компаниите е изпитват още по-голяма нужда от квалифицирани служители. А тея с ниските заплати да си опичат акъла и да се квалифициарт и преквалифицират. Иначе ще трява да се учат да ядат камъни. Още тази зима.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 7, би ли дал дефиниция на забогатял! Ако заплатата ми е 10К и я получавам по трудов догор и съвсем честно си плащам данъците и аз ли трябва да плащам наравно с престипно заогателите(които визираш)?
7
0
 
9
 
! Отговори
Баба Радка преди 1 година
Българите не напускат България . Те сами се евакуират.
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ква война ? Тука няма война . Еврочленството ни вкарва в чужда война.
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е в едно - нужни са законодателни мерки. И най-простата е да се повишат данъците на забогателите от грозната спекула! Данък богатство ще ограничи апетитите на кожодерите, натрупали пари от грозна спекула!Видяхме, че пазарът може да се манипулира!Справедлив прогресивен данък, необлагаем минимум - това в България е тема табу.Цената на богатството я плащат работещите бедни в България. Българският бизнес и политиците ни са национално безотговорини.Сега и на война ще ни изпратят. Лудост!