Тестове: Лекарства за грип могат да дадат фалшива реакция за дрога

Токсиколог: Марихуаната може да бъде открита до 4 дни след консумация
19 окт 2022 18:23, Анисия Иванова
23

Първи положителни проби за наркотици отчетоха при полицаите. МВР започна проверка във ведомството след зачестилите случаи, при които служители на реда шофират след употреба на алкохол или наркотици. Полицаите в момента се тестват с полеви тестове.

"Под групата на наркотици и алкохол трябва да поставим няколко хиляди вещества. Приемът на алкохол има строги биохимични вериги на метаболизиране и не може да бъде прикрит нито с прием на лекарства, нито с изплакване на устата. Можем точно да изчислим, според наличната концентрация в кръвта, кога, колко и какъв точно концентрат е приет. Наличието на псевдоефедрин в част от медикаментите за грип и простуда могат да дадат фалшиви реакции за метамфетамин. Първо се прави тест с лентичките на "drug теста", взимат се кръв и урина, които точно могат да ни покажат дали лицето е приело съответният наркотик", заяви токсикологът д-р Петко Загорчев в ефира на "България сутрин".

По думите му кокаинът метаболизира за няколко минути, амфетамините пък могат да престоят в кръвта 4-6 часа.

"Чувствителността на "drug теста" е много по-голяма. Те може да бъдат намерени в кръвта, но все пак ще ги открием като метаболити в урината", поясни той.

Д-р Загорчев подчерта пред Bulgaria ON AIR, че често наличието на метаболитите в урината по закон е приемано като доказателство за прием на наркотици.

"Трябва да бъдем изключително внимателни с препарати като бензодиазепимите, тъй като те могат да позитивират "drug теста". Марихуаната може да бъде открита с полеви тестове на урината до 4 дни след консумацията", констатира токсикологът.

Д-р Загорчев обобщи, че употребата на наркотици не може да бъде прикрита със взимането на определен медикамент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откакто излязоха неприятни резултати започнаха да излизат едни експерти
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това че определени лекарства позитивират тестовете,не означава че ушевите не карат друсани,пияни,че не вземат рушвети и че не са овъртолени във всевъзможни престъпления. То си им е в кръвчицата. Пpocто взеха да смърдят много и останалите от котилото не могат да ги прикриват въпреки положените усилия. За това по-елемтарно е по една ревизийка като физически лица,да им се дръпне *** малко на крадците.
15
3
 
9
 
! Отговори
германец преди 1 година
В Германия вече легализират тревата, а ние още сме в средновековието. 100% от милиционерите под 30г. ползват беличко и 100% при тежкотоварните шофьори. Просто трябва да се седи буден някак. Истинските проблеми са след втория ден.
14
1
 
9
 
! Отговори
Темиде преди 1 година
Просто нашия закон е абсолютно идиотсски в това отношение. Какво се чудят, да го правят както е в САЩ - там е DUI - driving under the influence - шофиране под въздействие. Демек няма значение, дали си на лекарства, на наркотици, алкохол или антифриз, важното е че не си способен да шофираш в този момент! Тука ти взимат книжка за това че си изпушил едн масур през уикенда на някакъв концерт 3-4 дни след това....
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв грип, тук става въпрос за масови лекарства които се пият дори и при лека простуда без рецепта като например Тайлол Хот и много други които съдържат псевдоефедринов хидрохлодирд, а някои сиропи за кашлица си съдържат директно ефедрин. То затова винаги трябва да се прави веднага и кръвен тест, ама тук понеже са некадърни комбинирано с мързеливи като нищо за един сироп ще те опандизят.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто преди да се вземе тест се обявяват всички взети лекарства през последните дни, показват се рецептите. Броя на кафетата ако щете, също. За някои професии, няма да има такова нещо като 4 дни /от марихуана/ - абсолютна забрана. Кифлички с мак също няма да ядат.
11
0
 
11
 
! Отговори
Вигонябия преди 1 година
А сега ми дайте да пуша от тая марихуана която държи по 4 дена бе милиционери п р 0 с т и.
10
0
 
28
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
ЗАЩО СЛЕД КАТО ЗАПОЧНАХА ДА ТЕСТВАТ ПОЛИЦАИТЕ ИЗЛИЗА ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ . КОЛКО ХИЛЯДИ СА ИЗГОРЕЛИ ДОСЕГА НЕВИННИ.
9
0
 
26
 
! Отговори
преди 1 година
Тоест милицията признава,че стотици хора са осъдени,без да са дрогирани, и това за последните години, и въпреки,че тестовете са *** са прилагани,без да им пука на милиционери, прокурори и съдии. И си мълчат за ситуацията, ама докато не се отнася за тях. А когато почнаха да ги тестват, надигат вой. Подличко!Я да направят тест и на съдии прокурори-със същите тези тестове!
8
7
 
11
 
! Отговори
Black Metal преди 1 година
Много болни от грип шофьори в тая държава, много нещо!
7
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно вярно е това. На мен лично ми се е случвало, никога не съм употребявал наркотици, но съм правил тест когато съм на лекарства и ми е излизал положителен.
6
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Марихуаната се позитивира в урината до 5 седмици. А бензодиозепините са си наркотици- лекарства от наркотичен клас. Какви манипулации и смешни оправдания!!!
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз новината, че медиците протестират за увеличение на заплатите я пропуснах умишлено. То и за положителни ковид тестове на плодове и зеленчуци се говореше, ама какво от това?
4
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи обикновените шофьори ги тествате с фалшиви тестове и каквото стане, обаче служителите не може :)
3
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредния фарс от който си пролича колко им пука на управляващите за народа.
2
0
 
33
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Мъ, що ги не казвахте тез раути досега бре... А чак, кат изрева ушевата съсмет... ===)))
1
1
 
26
 
! Отговори
Оправдание преди 1 година
Пак вратички за измъкване!