Проф. Константинов пита: Защо в Европа няма машинно гласуване?

Някои губят заради липсата на гласуване с хартиена бюлетина
21 ное 2022 21:53, Анисия Иванова
103

"На три последователни избора миналата година, когато се въведе изцяло машинното гласуване – избирателите спаднаха с 600 хиляди души. Април месец 2021 г., когато беше смесено гласуването – във всяка секция имаше и машина, и хартия. Запомнете тези числа: 73 на 27 - 73 процента от българите, влизайки в секциите, избират хартията. Защо в Европа няма машинно гласуване? Хората имаха машинно гласуване и го изхвърлиха на 100%, защото не му вярват". Това каза в предаването "Опорни хора" експертът по избори и математик проф. Михаил Константинов.

Той поясни, че системата в САЩ е съвсем различна от нашата и там има 5-6 вида машини.

"В Европа машинно гласуване няма – 99,03% от европейците гласуват с хартия. Машината отблъсна между 500 и 600 хиляди българи. В нашия Наказателен кодекс има член за до 3 години наказание, ако възпрепятствате някого от гласуване. А когато на половин милион им вземете правото на глас? Това е огромно политическо престъпление срещу правата на гражданите. Технологията на машините е изключително проста и тотално незащитена", добави професорът пред Bulgaria ON AIR.

Според него това, от което "Продължаваме промяната" имат полза, са именно онези 500 хиляди гласа по-малко за техните опоненти.

Проф. Константинов посочи, че в момента битката е за тези 50 депутати, които някои губят заради липсата на възможност за гласуване с хартиена бюлетина.

"От тези 50 депутати, които отидоха при прогресивните сили, а ги загубиха традиционните сили – 15 са на БСП. Те сега имат 25, а иначе щяха да имат 40. Много хора се отвратиха и не вярват в технологията на машините", категоричен е той и добави, че смесеният състав на избирателните комисии е гаранция срещу измамите на изборите.

Експертът по избори коментира, че мъртва душа означава име, зад което не стои човек в дадената избирателна секция.

"Избирателите в България са 6,6 млн. души. В България има 5,2 млн. Другите 1,4 млн. са в чужбина и от тях гласуват около 220 хиляди", посочи той.

"В 48-ото НС има шанс за кабинет само с третия мандат. В първи мандат "Продължаваме промяната" разваля купона на ГЕРБ, с втори мандат ГЕРБ им разваля купона", каза проф. Михаил Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
Да се споразумеят преди 1 година
ПП и ДБ могат да се споразумеят с БСП за промяна на Изборният кодекс при която с бюлетина да могат да гласуват само хора над определена възраст, например родени преди 1952г. Някои от тях наистина имат затруднения при гласуване с машина. Това устройва БСП, защото те разчитат на пенсионерските гласове, а при това няма да увеличи много купеният вот. Време е да седнат и да се разбера, защото иначе работят в полза на ГЕРБ.
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли компютър - работата не е добре. Има ли хартия - същото. 70 % от българите не гласуват , а народното събрание се занимава с глупости. Ето затова не гласува народа . Има ли разлика как ?
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
също така си нямат и верни на вожда математици като константинов.на следващите избори пак ще са активни избирателите с предварително попълнени бюлетини заради това е този зор за тях.
66
3
 
4
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Защо натирените толкова се безпокоят от хартиените бюлетини? Защо нададоха неистов вой, изпаднаха в стрес и сънуват кошмари от страх до полуда? С всичко това те сами се издадоха и доказаха, че са "майстори" на подмяната, на фалшификациите и на цялата тая топурдия. Играта свърши и ТЯХ ГИ ОЧАКВАТ ПРАНГИ, СЪД И ВЪДВОРЯВАНЕ ЗАД РЕШЕТКИ. Толкоз...
65
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отговорът на тоя въпросът е лесен, просто опитайте да си купите някой в Швейцария например за 50 евро, да гласува във ваша полза. За това и няма машини.
64
5
 
8
 
! Отговори
:) преди 1 година
Защото си нямат бат'разБойко и доганя :)
63
4
 
8
 
! Отговори
Още един преди 1 година
безполезен празнодумец на хранилката...
62
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 2009 година гласуваха 4323581 човека. През април 2021 гласуваха 3334283 човека. Според логиката на този "професор", излиза, че хартиените бюлетини да лишили 989298 човека от правото на глас. Реалността е друга - близо 1 милион човека са спряли да гласуват заради управлението на ГЕРБ.
61
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не беше ли изгонен че мнение дава
60
5
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
защото в европа няма такъв феномен като купуване на гласове затова гласуванесамо с машините които е неграмотен няма да гласува много е просто защо сеправите на по глу-по-ви да се забрани гласуване в турция там българи няма
59
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много го е страх ГЕРБ от машинното гласуване, при което няма как да се фалшифицират изборите.
58
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Европа има и машинно гласуване. Послъгва този псевдопрофесор. Голямата разлика е, че в Европа до нямат мутри на власт и то 12 години.
57
11
 
10
 
! Отговори
злобар преди 1 година
Ама че глу пав и наивен въпрос , ами защото никъде другаде освен у нас няма ПП и ДБ .
56
2
 
4
 
! Отговори
Нео преди 1 година
А пък мойто мнение е, че избиратулите не вярват на политиците, а не на машините. У нас каквото и да е гласуването, винаги се намира начин да се опорочи! И последно - една част от населението поради умствени ограничения не може да се справя с машините, а те също не са малко!
55
7
 
9
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Добре бе, защо ПП и ДБ толкова се страхуват от хартиената бюлетина? Значи с поведението си сами се издават, че печелят проценти и променят резултати с машинките на Мадуро. И се оказва, че от шепа програмисти ще зависи кой да изпадне под 4% и кой да спечели изборите! Подигравка с вота на хората! Спомнете си в изборната нощ как в последната секунда извадиха ИТН и вкараха Янев!
54
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма тайна на вота с менте машините на Мадурото те стоят на открито в центъра и до тях стой винаги един помощник, който усложливо уж показва а наблюдава целия процес, старите хора само наблюдават а тоя тирикат върши цялото Гласуване и цялата комисия гледа и мълчи, сякаш това е редно лично съм свидетел. А хартиената БЮЛЕТИНА е в закрито помещение и тайната на вота е осигурен ,и всички и имат доверие че гласът им е отчетен
53
5
 
6
 
! Отговори
Българина преди 1 година
а защо капутино в сащ има? говорим за началник на европа
52
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Професоре, в Европа се гласува с хартиени носители, защото там няма професори , готови да се продадат срещу много пари на управлявалите 12 години партии. Впрочем, там няма такива диктатори, които да управляват толкова мандати, нито премиери пожарникари и кадри на Висши милицинерски школи. А тук - премиер - бивш милиционер и главен прокурор също такъв възпитаник, а председател на НС - бивш технолог по производство на поцинковани кофи. Нали това е така,професоре?
51
4
 
10
 
! Отговори
Сълза и смях преди 1 година
Ах, и ти какъв си долен хитрец..
50
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Професоре,искаш отново да станеш владетел на изборното гласуване, което поднасяше всеки 4 години на поднос на ген. Бойко Б. цели 12 години. Ще ти се разтвори ли и този път парашута? Не е ли по-добре at this time да си гледаш математиката в УАСГ? Искаш и този път елементарната математика да победи IT програмирането? Това е все едно gipsy people да победи бял човек!