"Жени, не си мълчете!": Всяка трета жена е ставала жертва на насилие

Моделът Диана Николова с разказ за капана на домашното насилие
25 ное 2022 20:20, Красимир Ангелов
84

Отбелязваме Международния ден за борба срещу насилието над жени. И тази година той е съпътстван от протест пред Съдебната палата в София. Според данни на неправителствени организации, всяка трета жена е ставала жертва на насилие. Протестът е и в знак на солидарност с жените в Иран, които вече втори месец се борят за правата си.

Още по темата
Моделът Диана Николова успява да излезе от капана на домашното насилие. Години по-късно разказва за преживяното. "За мен приключи преди седем години, но започна, когато бях на 19 - много млада, много наивна", започва историята си тя. Диана отбеляза, че първият път, когато е била нападната, е била бременна.

След повече от 13 години тя все пак успява да събере смелост и да потърси помощ.

Диана споделя, че първите сигнали, че нещо не е наред, могат лесно да бъдат различени. "Аз тогава ги игнорирах и просто си помислих, че той много държи на мен. Много жени даже не разбират, че е насилие. В много ситуации емоционалното насилие е много тихо и много лесно прераства във физическо с времето", констатира моделът.

Статистиката сочи, че през последните години все повече жени и деца се обръщат за помощ към специализираните институции.

"Можем да кажем, че са се увеличили. Точно днес излязоха данни на МВР, в които в сравнение с миналата година ръстът е 4 пъти. Това не означава, че задължително насилието се е увеличило, а по-скоро, че доверието в самите институции се е повишило", обобщи директорът на Фонда за жените Надежда Демерджиева.

Вижте повече в репортажа на Елеонора Дъбова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимна преди 1 година
Само искам да отбележа,че тука неандерталците радващи се че жените са бити и убивани и казващи кой трябва и кой не да бъде нараняван, са същите тези лицемери криещи се зад угодни фрази от Библията тълкуващи си ги както им е угодно както чета от коментарите..Тук някои само в коментарите си вече са нарушили не 10,а 110 божий заповеди, защото в душите им доброто е изместено от злорадството което показват от страданието на друг. Та..да си му правят сметката..щото нали са много "вярващи".
41
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви са тия глупости? Жената трябва да бъде бита, когато го заслужава. Ще ми се блещи тя на мен, ще ме заплашва със разни феминистични закони, а аз трябва да я търпя и да ме е страх от строгите закони с които ще ме репресира, вместо да и изтърся един зад врата и ушите и да дават "заето" два дни? Молко се бият жените от мъжете и за това почнаха да лаят за репресии срещу мъжете. Много ги заобичах тези талибани, изгониха гадовете-американци, натресли им феминизма и изклаха всички феминистки.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяка трета? Това къде, в Саудитска Арабия ли? Престанете с фалшивите си статистики.
39
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мястото на жената е в кухнята ,леглото, на полето и в обора! Никъде другаде.
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да,бе?Пак пропаганда за Истанбул_ската кон-венцуя!
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо Истински Новороден и Кръстен със Святия Дух и огън Християнин, записан в книгата на Вечния живот и предал Дух,Душа и Тяло на Господа и посветил се на Господ Исус Христос е призван да бъде Свят, чист и непорочен и да върши Божията воля ден и нощ това е Истински Християнин Вярващ, а тези които са вършили мерзости и безакония те са слуги на дявола но представящи се за Божии слуги и днес е пълно с тях тяхното място се пази в Ада присъдата им е отдавна произнесена
36
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
до Анонимен:..-Аз просто ЦИТИРАХ Писанието !..Що се отнася до ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА,които ти визираш-като атомната бомбандировка и Инквизицията,то те са дело на САТАНИСТИ !!!..Персони,които НЕ зачитат Божиите Заповеди ..Като например "Не кради!","НЕ убивай!"...там и другите...ТРЯБВА да правиш разлика м/у Истината и Недостойните,които ИЗКРИВЯВАТ Истината "В името на Бог" !!!!..Това е много важно!
35
5
 
5
 
! Отговори
Всеебящ преди 1 година
Да,подкрепям.Много обичам да слушам такива истории,особено разказани от жени.Имат богато въображение.
34
1
 
7
 
! Отговори
Казанова преди 1 година
И,сега иранките ли са ни важни,че цяла статия сте написали?Не е ли по-добре женските да спрете да се правите на мъже,че чак мъжете взеха да се правят на жени.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости встил дайте пари власт на гейските НПОта
32
1
 
4
 
! Отговори
До Просото преди 1 година
БИТИЕ 2.18/25 И каза Бог не е добра за човека да бъде сам ще му създам подходящ помощник, тогава Бог даде дълбок сън на човека и той заспа и взе едно от ребрата му и го запълни с плът и така създаде жената ,И каза човека тази е плът от плътта ми и кост от коста ми и затова ще се нарече Жена. Затова ще остави човек родителите си и ще се привърже към Жена си и те ще бъдат Една Плът
31
0
 
3
 
! Отговори
На жена ти РАБОТА преди 1 година
само създавай, иначе горко ще съжаляваш!
30
2
 
7
 
! Отговори
Мачист преди 1 година
Че кво им пречи на жените да си тръгнат, ако не им харесва да живеят с даден мъж?! А, да - живеят в апартамента му и ядат от заплатата му!
29
2
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Анонимен/46/..И аз съм на това мнение,но след като си живял 40 години с един човек трудно би се хвърлил на развод..Но мисълта ми беше друга:-Че е БЪКАНО с разни СИНЕКУРНИ организации,които нищо не правят,но консумират "финикийските знаци"..
28
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До До 29...препоръчвам ти повече да цитираш и по-малко да преразказваш...Ето примерно:-Битие,3,16 :..-"На жената рече:Ще ти преумножа скръбта въ бременността.,съсъ скръбъ ще раждашъ чада,и на мъжа ти ще бъде подчинено всеко твое желание и той ще те владее"...Разбира се,НАСИЛИЕТО не е споменато и "владеенето" ТРЯБВА да става спокойно и с уважение../това последното-от мен/..А наказанието й е определено заради това,че дала на Адама ябълката и те познали,че са голи и ..другото../хм/..
27
2
 
4
 
! Отговори
До 49 преди 1 година
Морала е Божие дело той създава човека и жената и той задава Моралните Ценности няма Морал без Словото Божие и никой не може да е морален без да се води от Божиите закони и заповеди, Бог казва заповядва да обичаш жената както своето тяло, защото жената е направена от реброто на мъжа и затова са едно тяло, това се отнася и за Църквата Христова, глава на Църквата е Христос а тялото са Християните
26
2
 
6
 
! Отговори
И всеки мъж преди 1 година
Е бил съсипван от жена поне веднъж в живота си ...
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безкрайно лошите мъже и безкрайно добричките жени - толкова им е акъла на феминистките, толкова си могат, плоски инфантилни истории и измислени статистики.
24
1
 
5
 
! Отговори
До 42 преди 1 година
Проблемът е че жените се възползват от това че мъжете не мислят със правилната глава!! Така че пак отиваме не обсебване!! То затова ало бг върви със пълна пара щото на повочето ни е писнало!!
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Просото: И как точно искаш да помогнат от тази агенция на твоята позната - да го обесят ли искаш? Тя е трябвало отдавна да се махне оттам. За какво стои при човек, който я бие? Май иска да му прибере нещо.