Месец преди празничната баница: Сиренето по-скъпо от пилешко и колбаси

Най-скъпо плащат за млечния продукт в София
28 ное 2022 06:45, Красимир Ангелов
26
Месец преди празничната баница: Сиренето по-скъпо от пилешко и колбаси
Снимка: БГНЕС

Месец преди сезона на празничните коледни и новогодишни баници, кравето сирене вече е по-скъпо от пилешкото месо и от трайните колбаси, съобщава "Труд", позовавайки се на данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ) за движението на цените на 34 основни хранителни продук­та на едро.

Цената на най-популярния у нас млечен продукт на борси и тържища вече е 11,67 лева за килограм, като през последната седмица сиренето е поскъпнало с 13 стотинки за килограм. В магазинната мрежа обаче продуктът е с поне 1-2 лева по-скъп.

Още по темата
Само преди година цената на едро на сиренето е била с 50 на сто по-ниска или 7,76 лева за килограм.

В момента килограм пилешки гърди на едро излизат 11,15 лева, а същото количество трайно варено-пушен салам - 11,35 лева.

Според данните на ДКСБТ най-скъпо сирене хапват столичани. В София на едро цената на млечния продукт достига до 15,20 лева за килограм, докато в област Бургас същият продукт се търгува срещу максимум 9,50 лева за килограм на едро.

Същевременно за 9-та поредна седмица цените на хранителните продукти, предлагани на борси и тържища, поскъпват. Такова непрекъснато увеличение се случва за първи път през последните 2 години.

За пореден път най-голямото поскъпване за изминалата седмица е на кашкавал тип “Витоша”. Млечният продукт се търгува с 30 стотинки повече на едро спрямо предходната седмица и вече се предлага срещу 17,81 лева за килограм. Цената му за последната година се е увеличила с малко над 47 на сто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви 11.67 за килограм? Ако е толкова на едро значи че търговците си слагат 80% надценка. А сирене под 18-20 лв не виждам в магазина, изключвайки някоя промоция за 15. А иначе хората имат пари не ги мисля. Само хленчат, статистиката отчита странни неща, сивия сектор явно добре подхранва служителите си. Сигурно има и някой хора които наистина нямат но това са малка част от оплакващите се. Другите по ресторантите и количките до горе в магазина.
1
0
 
0
 
! Отговори
Albi преди 1 година
В някои прехвалени вериги е вече 20лв кг. Нормално е товс, на паркинга място няма, вътре ще ме отнесат. Само се чуват викове-ела тука ***, има примоция. Като бесни глигани с колички за пазаруване, не виждат сиррне 20лвкг.кашкавал 40,един дезодорант 10 лв. Каквото повикало, такова се обадило. И аз да съм търговец ще го направя 25 лв кило сирене за празницитеГаньо няма да *** баница ли?