Като по социалистическо време: За нова кола в Европа чакат по 2 години

Вместо да намаляват, сроковете за доставка се увеличават
Обновена: 11 яну 2023 10:47 | 30 ное 2022 07:03, Елка Василева
178
Като по социалистическо време: За нова кола в Европа чакат по 2 години
Снимка: архив, БГНЕС

Времето за доставка на нови автомобили до клиентите в Европа и по-специално в Германия не само не намалява, а напротив, става все по-дълго. Ако купувачът има късмет, срокът за получаване на поръчаната кола е 6 месеца, но подобни случаи вече са рядкост. И една-две години чакане се превръща в норма, като клиентите нямат избор, твърди изданието maz-online.de, цитирано от Automedia.bg.

При това няма никакво значение дали поръчаният автомобилът е електрически или с двигател с вътрешно горене. Модели като Tesla Model Y или Mercedes-Benz EQS пристигат при клиентите с най-малко 5 месеца закъснение. За Ford Explorer времето е поне 22 месеца, а за електрически модели и plug-in хибриди като Fiat 500 Elektric, Honda e и Hyundai Kona Elektric поръчки дори не се приемат.

Какви са причините според експертите?

Първо, почти всички европейски заводи изпитват в някаква степен недостиг на компоненти за производство, така че машините не могат да бъдат завършени физически. Дори има примери, когато някои фабрики спират производството си. Веригите за доставки са нарушени не само поради пандемията от коронавирус или затварянето на пристанища.

Ситуацията е повлияна от продължаващите военни действия на територията на Украйна, като това е втората причина, изтъкната от представителя на Германската асоциация на автомобилната индустрия (VDA).

Третият важен момент според директора на Центъра за автомобилен мениджмънт Щефан Брацел е свързан с кризата с чиповете в Тайван, който, както всички знаят, е световната Мека в тази индустрия. „Кризата на полупроводниците не е изчезнала никъде, тя е била и остава актуална. Проблемът с недостига на чипове се изостря от непрекъснато нарастващото търсене на електрически модели“, обяснява специалистът.

Професор Брацел казва, че ситуацията с недостатъчни доставки на компоненти и електронни компоненти ще продължи още известно време. Според него Украйна доскоро е произвеждала огромно количество бордови мрежи (например кабелни снопове). От своя страна доставчиците в Русия изнасят някои артикули от резервни части за автомобилни производители в Европа и Азия от дълго време.

Друга причина за забавянето е, че повечето производители променят производствените си планове и се фокусират предимно върху производството на по-скъпи и богато оборудвани модели, които носят максимална печалба. Това неизбежно означава, че купувачите трябва да чакат все по-дълго и по-дълго за евтини автомобили или определени конфигурации на оборудване.

Какви са правата на клиентите при забавяне на доставката?

Феликс Флосбах, адвокат в потребителския център на NRW, не вижда законен начин за ускоряване на доставката на поръчаните нови автомобили. „При вече сключен договор за покупко-продажба обикновено се договаря необвързваща дата за доставка на автомобила и само в редки случаи с конкретна дата“, казва експертът.

В същото време обикновените потребители все още имат малко пространство за маневриране, смята Феликс Флосбах: „Ако продавачът не е в състояние да достави платената кола в рамките на договорения срок, тя преминава в състояние на забавяне и клиентът може да действа законно след договорения период.”

Има ли полза от оказването на натиск върху продавача?

„Не си мислете, че дилърите не искат да раздават коли - обяснява Кристиан Янечек, специалист по транспортно право, член на Комитета на трудовите асоциации „Транспортно право“ на Германската адвокатска колегия. - Дори клиентите да окажат известен натиск върху продавача, автомобилите не могат да бъдат произведени по-бързо от производителя, такива са днешните пазарни реалности.“

Адвокатите отбелязват, че ако условията за доставка на поръчаните автомобили не са спазени, купувачите трябва поне да знаят правата си. Кристиан Янечек дава следния пример: ако датата на доставка март 2023 г. е посочена в договора за продажба, тогава с търговеца може да се осъществи връзка само 6 седмици след тази дата. Тоест, да напомни за факта на забавяне на доставката през май месец и да напомни на дилъра, че има две седмици, за да достави колата на клиента. Датите на издаване се посочват най-добре с препоръчана поща.

Ако крайният срок изтече и автомобилът все още не е наличен, клиентът може да предяви иск за обезщетение или да се откаже от покупката в зависимост от обстоятелствата. „Практиката показва, че купувачите рядко прибягват до отказ от покупка. „Хората най-често молят дилъра да им покаже друга кола, която може да бъде доставена по-рано“, обяснява адвокатът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, чувал съм че по соца тези дето нямали връзки чакали и по 20 години.
98
10
 
5
 
! Отговори
Роналд Рейган преди 1 година
Германец искал да закупи ново бемве и отишъл в местното представителство, избрал си модел, но дилъра му казал че ще трябва да изчака няколко години за доставката. Въпреки разочарованието, клиента капарирал колата и подписали договор за доставка. Търговецът подал ръка на клиента и му казал: -честито, заповядайте след 2 години да си получите колата-а сутринта ли да дойда или следобяд?- попитал клиента.-човече, та това е след 2 години, има ли значение?-отговорил дилъра.
97
4
 
2
 
! Отговори
Приземяване преди 1 година
Нека пробват как е земната гравитация.
96
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Европа започва планова икономика
95
14
 
7
 
! Отговори
Путин преди 1 година
Дрогаре, време е да си кажем истината- майка Русия се оказа едно недоносче- не можем дори да си произведем сами бомбите, които хвърляме напред-назад, а великият навремето руски войни се е поеврогейчил и го е страх да воюва, та се налага да ползваме дръпнати и чалмалии за целта.
94
11
 
6
 
! Отговори
Путин преди 1 година
Това нищо не е- ние ще подновим операцията едва след десет години- чакаме тогава бомби от Кимчето и хвърчила от Иран.. а и новата реколта буряти и дагестанци.
93
2
 
6
 
! Отговори
Абе соц... преди 1 година
..АМА НЕ ХОДИТЕ У КАПИТАЛИЗМА НА ПУТИН--тука си седите .....хаха!!
92
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Глупоости!Така е - Ситроен и Опел има колко искаш на склад. Отиваш и излизаш с кола ако имаш пари.
91
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До В БензиностанциятаАбсолютно невярно, даже не знаеш, какво се произвежда. Русия има 0 износ на коли за Европа - 0. Има за Киргистан и района.
90
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АльошатаВ Щатите магазините не са полупразни, а са препълнени - проблемът е, че има свръх производство, а не че няма. Ама от Русия нямам как да го видиш това и си говориш наизуст. Стоката е в пъти по-качествена от това, което има тук - стига да можеш да си я позволиш. За коли се чака, защото намалиха изкуствено производството и уволниха маса хора, тъй като в последните 3 година пазара спадна с 80%
89
3
 
5
 
! Отговори
Що, бе... преди 1 година
КУПЕТЕ СИ ЕЛЕКТРОКАРИ....ХАХАХАА...Не чакайте...!
88
4
 
5
 
! Отговори
ВАТНИК НАГЪЛ преди 1 година
В АвтоТор руснаците сглобяваха коли за вътрешния пазар, от къде ви ги пускат тия глупости за всяка 4-та кола за Европа не знам...
87
3
 
24
 
! Отговори
Тиха война преди 1 година
Българите са най-наивните хора в Европа. От що-годе нормална държава се превърнахме в завладяна от бандити държава от третия свят. Откъдето и да минете границата на България ще видите поне двойно по-добро положение. За 30г. държавата е загубила повече от 1/3 от населението си. Държави с активни военни действия не можаха да загубят повече от 1/10 от населението си. Извод тук има тиха война за унищожението на българите.
86
3
 
4
 
! Отговори
Горубляне Autohaus преди 1 година
Да чакат, щом са тарикати......
85
9
 
17
 
! Отговори
Хахах преди 1 година
Аз още навремето като обикалях по Западна Европа после им разправях на хората в България че на запад отдавна са построили социализма а те ми се смееха и не вярваха. Викат ама как така, нали е капитализъм там, свободен пазар? Какъв капитализъм бе братче. Всичко е шменти капели. Върл социализъм е. Западната версия на това което беше в Бг. през 70-те години. И ето сега вече се вижда резултата. И все повече ще се вижда!
84
8
 
14
 
! Отговори
Альошата преди 1 година
Това със чиповете е ала-бала.Истината е,че никой не произвежда нищо вече.В САЩ много от магазините са полупразни поради липса на свежа стока.Магазините са пълни еднинствено със евтина и некачествена стока.Не можеш дори и качествени обувки да си купиш,всичко е найлон и мушама.Онлайн намираш всичко,и като тръгнеш да плащаш се оказва че няма наличност.Истинската причина е инфлацията която се очаква да продължи със години,и затова всички банки и корпорации инвестират единствено в строителство.
83
10
 
18
 
! Отговори
В Бензиностанцията преди 1 година
с ракети се произвеждаше всяка 4-та кола за Европа. Добре премислените санкции срещу нея елиминираха този фактор. Сега по съвети на САЩ, ЕК се готви да ограничи търговията с Китай. Когато това стане факт, ще видим, всъщност, колко куха е европейската индустрия. Ще се окаже, че освен белгийски шоколад и швейцарски ножчета нищо друго няма. Иронично как 33 години ни обясняват колко е било зле в соца, а сега всеки вижда как нещата отиват на още по-зле от митологията за онуй време. Добре се справяме!
82
1
 
12
 
! Отговори
Тоя преди 1 година
Ей, най-накрая ни стигнаха Европейците. 😀
81
2
 
13
 
! Отговори
??? преди 1 година
За Dacia Duster -10-12месеца.Нашата е чакахме 2м., а сега комшията чака вече 7 месец и му казват ,че можело още 2-3 да почака?!А уж е бюджетен автомобил , не е лукс
80
6
 
12
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Има налични, плащаш-взимаш. Ако поръчаш нещо по специално - чакаш 6-9 месеца. Не точно като в соца.