Три различни Българии: Наистина ли свързваме едва двата края?

Уж сме бедни, а безработицата е ниска, работи и сивият сектор
30 ное 2022 12:50, Александър Попов
98

Според последните данни на Евростат 40% от населението на България свързва двата края с големи трудности. Депутатите постоянно обясняват колко трудна ще е зимата, но в същото време гласуваха на първо четене за удължаване на бюджета за тази година и догодина. Което означава, че пари за допълнителни социални разходи едва ли ще има.

"В България има най-малко три групи региони, които коренно се различават. Първият регион е София, след това областните центрове от първи ранг, след това са всички останали. Това са три различни Българии, до голяма степен по отношение на доходите и възможностите", каза икономистът доц. Косьо Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

Наистина ли 40% от българите са бедни?

"Този висок процент е свързан с това, че все още България запазва много високи нива на сивия сектор на икономиката, особено в заетостта. Голям брой хора или полагат труд и имат нерегламентирани доходи, затова са минимално осигурени. Благодарение на големия брой външни мигранти, които внасят огромно количество средства всяка година, пари генерирани от икономическа дейност не на територията на нашата страна, плюс доходите, които се генерират, без да се осигуряват и не са отчетени от НОИ и от НАП, имаме голямо количество циркулиращи средства. Вследствие на това страната ни създаде един голям басейн от хора, които работят в действителност. Информацията, че имаме ниско ниво на безработица и търсенето на заети постоянно се увеличава, плюс това, че имаме ужасно много бедни, които едва свързват двата края, си противоречат", допълни икономистът.

Според доц. Стойчев броят на хората, които реално търсят работа, не е много голям и проблемът с бедността е хроничното натрупване на големи групи хора, които нямат материален интерес да започнат да се осигуряват на по-големи суми и статистиката да се нормализира.

"Никакви бюджети няма да ни стигат, ако твърдят, че 40% от нацията е в бедност. Държавният бюджет е от най-важните закони. Всички видове случаи, в които се ползва стар бюджет, трябва да се избягва - миналогодишният бюджет е направен на макроикономическа основа, която днес е невалидна", посочи доц. Стойчев.

Според него има потребност от адекватна индексация от натрупаната инфлация.

За доц. Григор Сарийски рисковете се крият в големите разходи.

"Регионите са на ръба на оцеляването. Причината за това е начинът, по който се провежда фискалната политика. Винаги трябва да се прави нещо с хоризонт, когато искаме да се получи след 15 години", изтъкна доц. Сарийски.

Според него депутатите рядко мислят за нещо повече от следващия вторник.

Вижте целия разговоро във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам да ви кажа само едно: Минете през паркинга на Макси спа хотел във Велинград и разгледайте джиповете през уикенда - 30% са със стикер за инвалиди - това обяснява всичко
29
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Трите българии са: До някъде си прав, но има и едни, които само изглеждат бедни. Трябва бедноста да се определя не от ежемесечния приход, а от стандарта на живот. Ако карам Ауди А8 има къща на 3 етажа и през месец е в чужбина трябва да плаща данък доход минимум 1500лв месечно. А то пълно с разни, дет са на помощи и в бюрото по труда или с телк и карат мазерати, живеят в прогимназия и всеки ден са по кръчми - тези и помощи взимат и минават за бедни
28
2
 
5
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
До Анонимен 40 Личи си, тези отгоре колко са умни. Направо са умрели ровейки из кофите нали?
27
4
 
18
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
"щом населението намалява , значи се обеднява," - демек в Индия е голям рахат. Там са явно милионери, а в Катар последните три години е мизерия и им намалява населението. Много е хубаво, когато човек говори без да се опира на данни.
26
3
 
10
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
До Анонимен Много точно казано, само да допълня няколко неща: Носителите на авторски права, световната банка, собствениците на фармацевтични компании. Могат да се посочат и други примери. Мога да кажа, че това са всички, за които работи обикновения човечец. Така е било и така ще бъде, ако няма някакво колосално събитие, което да промени всичко.
25
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има много бедни. Просто такива като тоя предпочитат да не виждат бедните, за да не си развалят настроението.
24
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
така или иначе, няма да остане вакуум. територията, която все още се нарича България, ще бъде бързо заселена от други. не разбраха нашите чобанероси политици, че държава без население е просто територия.
23
3
 
21
 
! Отговори
Трите българии са: преди 1 година
България на олигархите, България на умно-красивите, и България на работещите бедни. Първите са няколко стотин, вторите са няколко хиляди, а милиони спадат в третата категория.
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
доц. Стойчев икономист ли стана вече?
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
щом населението намалява , значи се обеднява, това е в глобален мащаб, примката се затяга, богати няма, превъртат се едни пари и всеки се прави на успешен и щастлив, дори футболистите с големите заплати са супер зависими, и без лично време, истинските богатите са тези,които държат правата за добив на ресурси земни, всичко друго е алабала, маркетинг,опаковка
20
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2-та тунела на витиня се ремонтират 6 година това ако е нормално
19
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който не краде така е. 2-*** работещи с честен труд хора едва преживяват. Ако направят 1 дете е борба за оцеляване, 2 вече нвпосилно.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 27според мен, защото стана вече като при колите - най-големите печалби са от премиум/скъпите коли - продават се малко като количество но с голяма горница...
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алоу ейкономистити, обяснете на нас простите, защо луканката като не се купува цената и гони 50лв. за килограм? Ха де! Пъдарна икономика.
16
4
 
25
 
! Отговори
до Разочарован преди 1 година
Цените ще растат, докато има кой да купува. Идва Коледа, бедният народ пак ще се юрне да пълни количките в хипермаркета като невидял.
15
5
 
7
 
! Отговори
До 13 преди 1 година
Народа също така е казал "който не работи, не трябва да яде".
14
7
 
19
 
! Отговори
777 преди 1 година
Бедни друг път. Всички куверти за нова година изкупени от скъпо прескъпо.......това бедност ли е?
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Узаконено бедни работещи, освен това доста слаби познания по икономика и се поддават на паника и купуват доста надценени стоки от които очевидно има излишък което налива масло в огъня.
12
1
 
19
 
! Отговори
+- преди 1 година
До АКО ЕДНА РОМКАДе да бяха само ромките,а то стана национален спорт да не сключват бракове повечето и като самотни майки да получават повече,примери бол.Всички мислят как само да "свлачат" от държавата ,но дърэавата си затваря очите и им се отпускат пари... никой не иска да работи .
11
5
 
30
 
! Отговори
Разочарован преди 1 година
Докога цените ще растат дами и господа???Нали се вдигаха,защото газ,ток и петрол растат.Сега като започнаха да падат защо хранителните стоки и услугите продължават нагоре?Ние някакви опитни мишки ли сме или какво?