Българинът не мрази толкова чуждите, колкото себе си

Най-труден е балансът между свободата на словото и езика на омразата
6 дек 2022 19:00, Анисия Иванова
93

София е домакин на международна конференция, посветена на борбата с езика на омразата - "STOP HATE SPEECH". Форумът е иницииран от прокуратурата, а участие в него вземат български институции и върховни обвинители от страни членки на Европейския съюз.

"Тази конференция събира на едно място не само институции, а и различни играчи в сферата срещу езика на омразата. Тя започна с религиозния панел. Всички се обединиха, че няма религия, която да проповядва омраза. Имаше юридически панел - конференцията събира и хората, които взимат решения и практически мерки за борба с езика на омразата. Представители на прокуратурите се обединиха около търсенето на баланс между свободата на словото и езика на омразата. Поздравявам прокуратурата, че инициира този разговор", коментира преподавателят в Софийския университет доц. Румяна Маринова-Христиди в "България сутрин".

По думите ѝ имаме добри практики, а българското общество е толерантно - то не мрази заради религия или цвят на кожата.

"Но много се мразим помежду си. Груби сме в семейството, това се пренася в училище, в работната среда, на пътя. Не мразим толкова чуждите, колкото мразим себе си. Омразата е присъща на комплексираните и нещастни хора и общества. Ние защитаваме собственото си общество и психичното му здраве. Първо са думите, а след това са делата. Защитаваме ценностите на българското общество", каза още доц. Маринова-Христиди.

Тя предупреди, че докато не се инкриминират тези деяния и няма санкции, няма да има реална борба с езика на омразата. И добави, че намерението на прокуратурата е да се внесат законодателни промени.

Лилия Драгоева допълни, че правната рамка е изключителна важна, но е много важно да има обществен дебат. Езикът на омразата е резултат от страх и неразбиране, каза тя пред Bulgaria ON AIR.

"Българското общество все още не е наясно с тематиката, която опитваме от години да представим. Някои актьори опитват да извлекат политически дивиденти за себе си. Резултатът е неразбиране и изопачаване", посочи Драгоева.

Гледайте целия разговор във видеото.


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 2 месеца
Я питайте Българина дали мрази Борисов и родата му или ГЕРБ-ДПС-БСП да видим какво ще излезне ...
70
3
 
6
 
! Отговори
Ах, знаех си, че преди 2 месеца
ще дойде денят, в който всеки, който критикува властта и нейните решения ще бъде окачествен като комплексиран, психично болен, путинофил, хомофоб, закостенял консерваджия, използващ езика на омразата и разбира се, имащ малка пи*ка. Как може човек да мрази демокрацията, не разбирам просто? :D
69
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Агресията си е форма на себеутвърждаване, начин за оцеляване, вижда се в целия животински свят от най-първите моменти на живота. Проблемът е канализирането на агресивната сила. Друг проблем при хората е че агресията, свен псохоогически, е и телесен проблем, ДА, основава се на соматиччни заболявани или нарушено фубкциониране на определени систени. Знае се, че хора с високо съдържание на живак например, с който са лекували сифилис, имат крайни фази на жестокост. *** в организма също променят
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щом като "омразата е присъща на комплексираните и нешастни фора и общества" , значи обществото, подхранващо бизнеса на Холивуд, е най-комплексираното и нещастно. В САЩ законът за правото на ползване на индивидуано оръжие е ОТПРЕДИ суздаването на институцуята полиция, т.е. допотопен. Точнотази допотопност е основата на тяхната психика. Също в САЩ ПО ЗАКОН НЯМАШ ПРАВО да признаеш вината си, т.е. покаянието като основа на християнското мислене е протовозаконно.
67
4
 
5
 
! Отговори
g преди 2 месеца
Леко остро ви го слагат на входа на изхода.Евтина пропаганда леко жендер елемент и мръзни насилници като мъжете и семеиството,тва са противни насилници вредни за обществото,и религията учи на омраза НАЛИ, само дето се чудите как баба ви е била толко добра ми заради религията. А честита ви Истамбулска конвенция за защита от кого???
66
3
 
4
 
! Отговори
Перверз Шорошпиев преди 2 месеца
Плащат ни за да се подиграваме с България и хората в нея!
65
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хехе, "Ние се грижим за психичното здраве на народа". По-голяма тъпотия не бях чувал отдавна. А няма грижа за "финансовото здраве", което ако е Ок, то психичното също ще е Ок.
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Демократ и евроатлантик в Бг се разбира бивш комунист или доносник на ДС! ..И останалите с про-съветско-руска ориентация също! БКП1 срещу БКП2 е цялата игра и цирк в България! Нито НАТО нито Русия са ни виновни за родолюбивите алчни депутати които гледат единствено за тях си и както по времето на Янко-Шумкарската епоха!
63
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Статията означава, че българинът мрази предимно българите. Ама възрожденците го разбират буквално и говорят за огледала някакви. Кой ти е чувал за метафори!.
62
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 69 *** на доктор спешно, Копейкин!
61
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Статията е вярна. Доказват го хейтовете на коментиращите 68, 69 70 и други преди тях.
60
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Омразата е присъща на комплексираните и нещастни хора и общества."Този,който го е казал е редно да се гръмне с патрони за глиган.Явно е сам,няма досег с нормални хора и съди по себе си.
59
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 67:Укрите ни направиха всички просяци в ЕС.Все изнасят за Черната дупка и народите по всички страни обедняха.Руснаците не са налагали тези санции,а укрите настояваха за тях.
58
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези как така го решиха това?Много интвресно...по себе си ли съдят?Горките.Явно не понасят огледалото.Да знаят следващия път да не правят такива грешни умозаключения.По принцип не обичаме негативни чувства да трупаме.Едно е да се ядосаш за кратко и да се разтовариш,всъвсем друго е да таиш омраза.В голяма грешка са.
57
10
 
7
 
! Отговори
ПОВТАРЯМЕ: преди 2 месеца
МРАЗИМ ЕДИНСТВЕНО КОМУНИСТИ И РУСКИТЕ ГАДОВЕ , КОИТО НИ НАПРАВИХА ПРОСЯЦИТЕ НА ЕВРОПА И НИ ОТНЕХА ПАРИ , ИМОТИ И ПОМИНЪК ----ЗА ДА СМЕ ПОСЛУШНО И КРОТКА СТАДО ОТ "СОЦ-РОБИ" НА ТРУДА !....ОБИЧАМЕ ДОМА , СЕМЕЙСТВОТО СИ И ДЕЦАТА СИ ---И НЯМА ДА ДОПУСНЕМ ВЕЧЕ ТАЗИ СОЦ-ГАВРА С НАС!!!!НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
56
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Таман така е. Мрази своите, защото им завижда.
55
5
 
8
 
! Отговори
Панов преди 2 месеца
Тези от индивидуалната си омраза към себе си правят (генерален) извод за всички бг граждани.
54
10
 
7
 
! Отговори
СЛАВА НА УКРАЙНА !! преди 2 месеца
ТАМ ВЕЧЕ НАБЛЮДАВАМЕ , КАК РУСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ИЗ МЕТ СЕ ИЗКОРЕНЯВА С ОГЪН И МЕЧ ОТ гн ХАЙМАРС И БАЙРАКТАР-2..... И ТОВА Е ГОЛАТА ИСТИНА , КОЯТО ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДО ПЪЛНА ПОБЕДА!../.нема лабаво/
53
1
 
8
 
! Отговори
КОМУНИЗЪМ --НЯМА ... преди 2 месеца
..И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО В БЪЛГАРИЯ ----ИМА ЕДИНСТВЕНО ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ КРАДЕ ОТ "ОБЩОТО И ДЪРЖАВНОТО"----без да се държи сметка и да се съобразяват със закона , както го правиха КОМУНИСТИТЕ ЦЕЛИ 60-ГОДИНИ НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА!....ЕТО НЕЩО ---КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕСЕЧЕ С НОЖ И ОГЪН ИЗ КОРЕН....!
52
4
 
3
 
! Отговори
ГЛЕДАМЕ ИСТИНАТА: преди 2 месеца
МРАЗИМ РУСИЯ И КОМУНИСТИЧЕСКАТА *** В БЪЛГАРИЯ И ТЕХНИТЕ КО ПИЛЕНЦА ОТ ПП, ДБ и БСП --дошли от Америка за да си напълнят гушките с нашите пари от ЕС!/Обичаме само ДПС и ГЕРБ---защото само те мислят за народа и Европа/...С ГОЛА И ТАПА ПРОПАГАНДА --НЯМА ДЕ НИ ЗАБЛУДИТЕ !!!!!!..ЗАБРАВЕТЕ!!!