Българинът не мрази толкова чуждите, колкото себе си

Най-труден е балансът между свободата на словото и езика на омразата
6 дек 2022 19:00, Анисия Иванова
93

София е домакин на международна конференция, посветена на борбата с езика на омразата - "STOP HATE SPEECH". Форумът е иницииран от прокуратурата, а участие в него вземат български институции и върховни обвинители от страни членки на Европейския съюз.

"Тази конференция събира на едно място не само институции, а и различни играчи в сферата срещу езика на омразата. Тя започна с религиозния панел. Всички се обединиха, че няма религия, която да проповядва омраза. Имаше юридически панел - конференцията събира и хората, които взимат решения и практически мерки за борба с езика на омразата. Представители на прокуратурите се обединиха около търсенето на баланс между свободата на словото и езика на омразата. Поздравявам прокуратурата, че инициира този разговор", коментира преподавателят в Софийския университет доц. Румяна Маринова-Христиди в "България сутрин".

По думите ѝ имаме добри практики, а българското общество е толерантно - то не мрази заради религия или цвят на кожата.

"Но много се мразим помежду си. Груби сме в семейството, това се пренася в училище, в работната среда, на пътя. Не мразим толкова чуждите, колкото мразим себе си. Омразата е присъща на комплексираните и нещастни хора и общества. Ние защитаваме собственото си общество и психичното му здраве. Първо са думите, а след това са делата. Защитаваме ценностите на българското общество", каза още доц. Маринова-Христиди.

Тя предупреди, че докато не се инкриминират тези деяния и няма санкции, няма да има реална борба с езика на омразата. И добави, че намерението на прокуратурата е да се внесат законодателни промени.

Лилия Драгоева допълни, че правната рамка е изключителна важна, но е много важно да има обществен дебат. Езикът на омразата е резултат от страх и неразбиране, каза тя пред Bulgaria ON AIR.

"Българското общество все още не е наясно с тематиката, която опитваме от години да представим. Някои актьори опитват да извлекат политически дивиденти за себе си. Резултатът е неразбиране и изопачаване", посочи Драгоева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истинският българин е уморен от фалшиво българско родолюбие и родолюбци и съответно веднага бива изобличен като човек който мрази "своите"!
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българинът от едно време е научен да се подмокря от западняците, всичко западно е хубаво..........Ами милион пъти е по хубаво от всичко руско - съветско! Корекомите защо бяха запазена марка на БКП според теб?!
9
4
 
7
 
! Отговори
Тираджията Z преди 1 година
Мразя българи.Въобще страня от тях Най мразя като някой ми каже"Що не пиеш бе да не си болен.Пий бе Аре пий бе"...
8
2
 
9
 
! Отговори
Albi преди 1 година
В България това се възприема като преуспяла жена да *** на западняк,леле няма стигане.Че той бил пропадняк, наркоман, вмирисан и плазмодии с 5 развода в неговата държава няма значение.Цялата махала ще завиди на Гана че вързала чужденец, задължително ще си смени фамилията във фейса.
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Концентрационните лагери след 9ти Септември 1944 година е много пряко доказателство за това. Съветските окупатори се поставят на златен пиадестал и се съчиняват милион лъжи за величието на Ленин, Сталин и Съветския Съюз!!!
6
3
 
11
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Българинът от едно време е научен да се подмокря от западняците, всичко западно е хубаво, като дойде чужденец тук такова мазнене.Веднага почва да прави коалиции срещу себеподобни (и като работи на запад същата работа). Женските веднага готови, и на дъртак, мазен, какъвто и да е, само да е чужденец. Че маминка ще се хвали на родата. Върхово постижение ако върже някой чужденец.
5
1
 
3
 
! Отговори
Марсел Попов преди 1 година
До БългаринИ Бaньoвщината!
4
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
От всичко най-мразя българите!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямам намерение да си губя времето с тази статия.
2
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мразим Русия и русофилите
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярно е , освен за холандците