The Times пита: Стреляха ли български граничари по беззащитни бежанци?

МВР отрича да е имало стрелба
6 дек 2022 10:56, Нели Христова
314
The Times пита: Стреляха ли български граничари по беззащитни бежанци?

Гранични полицаи в България бяха обвинени, че са стреляли по бежанец, опитващ се да стигне до ЕС, след като се появи видео на стрелба по млад сириец на границата с Турция.

Видеото, заснето от търсещи убежище през октомври, показва момента, в който млад бежанец е ударен и тежко ранен от куршум, изстрелян от българската граница, докато той се намира на турската територия.

Това е първото видео на търсещ убежище, прострелян с бойни патрони на граница на ЕС. Това ще окаже натиск върху България да докаже, че спазва правата на човека преди гласуването за присъединяването на страната към Шенгенското пространство, пишат от The Times в анализ по темата.

България получи 320,5 милиона евро финансиране от ЕС между 2015 г. и 2020 г., за да помогне за управлението на миграцията по границата си с Турция. В България са разположени и служители от граничната агенция на ЕС Фронтекс.

Министерството на вътрешните работи казва, че повече от 150 000 души са се опитали да пресекат турската граница тази година - три пъти повече от тези през 2021 г.

Имаше малък брой ожесточени сблъсъци с участието на български граничари, включително инцидент миналия месец, когато охранител беше застрелян от заподозрени трафиканти на хора. Миналата седмица турските власти съобщиха, че мигрант е починал от хипотермия, след като е бил изтласкан обратно от България.

Съвместно разследване на The Times, Lighthouse Reports, Sky News, Le Monde, SRF, Domani, българската служба на RFE/RL и ARD установи, че изстрелите са били произведени от българската страна на границата срещу невъоръжени бежанци.

Сирийската жертва на стрелбата, 19-годишният Абдала Ел Рустум Мохамед, се е опитвал да пресече границата няколко пъти, но всеки път е бил отблъскван от българската полиция. На 3 октомври той и група приятели стигнали до турската страна на границата между 5 сутринта и 6 сутринта, пресичайки я няколко часа по-късно, твърди той.

Те вървели около шест часа в България, преди полицията да ги арестува и да ги върне на границата, заедно с група жени, разказва бежанецът. След като са  върнати в Турция, част от мъжете в групата протестирали срещу отношението им.

Сблъсък между бежанците в Турция и граничните полицаи в България довел до хвърляне на камъни по оградата от страна на бежанците. В отговор българските власти започват да стрелят с оръжия.

"Те стреляха два пъти във въздуха и след това започнаха да стрелят точно пред нас на земята", казва Абдала. "След това ме удариха, като ме простреляха директно."

Мъжът е откаран с линейка в болница в Къркларели, Турция, след като изпаднал в безсъзнание. Според медицинско заключение от болницата куршумът е минал през ръката му и е влязъл в гърдите му, като е останал на 1 см от сърцето му.

"Докторът ми каза, че едва съм оцелял, защото куршумът е влязъл точно до сърцето", твърди той, цитиран от The Times. "Сега ръката ми е полупарализирана и имам две фрактури на гръдния кош."

България казва, че нейни служители са присъствали на мястото на стрелбата, но отрече да е имало изстрели от нейна територия, заявявайки, че този ден е имало масови безредици по границата.

В изявление, публикувано до медиите, вътрешното министерство каза, че служителите са били инструктирани да не използват оръжията си на турска територия. В него се казва, че е имало и други изблици на насилие по границата, като се добавя: "През последните месеци двама служители на вътрешното министерство загубиха живота си, докато се опитваха да спрат автобус с нелегални мигранти в Бургас и един беше тежко ранен в подобна ситуация в София."

Допълнителни доказателства обаче, събрани от Lighthouse Reports и партньори, установиха, че изстрелите трябва да идват от българска страна. Стивън Бек, аудио криминалист, който е специализиран в анализирането на изстрели, каза, че звуковите вълни показват, че изстрелът е бил произведен директно към търсещите убежище.

Бек, бивш консултант във ФБР, а сега експерт по анализ на изстрели, обяснява, че звуковите вълни във видеото показват, че куршумът е бил изстрелян директно към камерата, която е насочена към българската граница. Освен това отраженията в звуковите вълни показват, че стрелецът е разположен пред малка сграда или голямо превозно средство.

Сателитни изображения на границата, съпоставени с кадрите, показват малка сграда от българската страна на границата, за която България потвърди, че се използва от нейната гранична полиция. Друг клип, заснет мигове преди стрелбата, показва двама униформени мъже до Range Rover, съвпадащ с автомобилите, използвани от българската гранична полиция. В посоката, от която се стреля, не се виждат други хора.

Йелена Сесар от Amnesty International казва, че констатациите сочат за "потенциално много обезпокоителното поведение" на българските власти и "ескалиращо ниво на насилие".

"Полицията трябва да използва смъртоносна сила само в краен случай и когато е строго необходимо, за да защити себе си или другите от непосредствена заплаха или нараняване", казва Сесар. "Изглежда случаят тук не е такъв. Простреляният мъж е невъоръжен, изглежда бяга от посоката, откъдето е произведена стрелбата и не представлява заплаха за никого."

"Използването на смъртоносна сила срещу невъоръжени бежанци и мигранти очевидно представлява ненужна и прекомерна употреба на сила. Това би се считало за грубо нарушение на човешките права и може да представлява произволно лишаване от правото на живот. Ако се случат такива инциденти, властите трябва да ги разследват незабавно и да гарантират, че извършителите ще бъдат изправени пред правосъдието", допълва тя.

Междувременно българските власти публикуваха снимки на щетите, нанесени от бежанците. А ето и пълната позиция на МВР по въпроса:

Снимка: МВР

"На 3 октомври, в района на 92 гранична пирамида, граничен полицейски наряд от ГПУ Средец предотвратява опит за нарушение на държавната граница от група от около 65 лица. При забелязване на граничният патрул групата се оттегля в дълбочина на турска територия. Не след дълго се завръщат обратно, като същите проявяват агресивно и враждебно поведение, което прераства във физическо насилие - хвърляне на камъни и горящи предмети към българските полицаи, служебният автомобил и охранителна кабинка. От хвърлените камъни е пострадал граничен полицай на ГПУ Средец. Нанесени значителни материални щети на български служебен автомобил "Ланд Ровър Дискавари", както и счупени прозорци на охранителната кабинка (Приложено Ви изпращаме снимки от случая).

Веднага са уведомени турските гранични власти, които са изпратили на място свой наряд. На 02.11.2022 г. на турска територия е проведено извънредно заседание на Смесената Българо - Турска Гранична комисия за Сектор "А", на което е обменена информация за инцидента на 03.10.2022 г. Във връзка със случая, от турска страна, е показано видео, заснето с телефон от мигрантите, в което се чува изстрел, от който на турска територия е пострадал сирийски гражданин. От видеото не става ясно от коя посока е изстрела. Във връзка с този инцидент е извършена проверка за установяване на фактическата истина, от която става ясно, че от наша страна не са произвеждани изстрели".

По този повод от МВР и Главна дирекция "Гранична полиция" подчертават: "Тази агресия не е изолиран случай. България пази границата на целия Европейски съюз, защото голяма част от опитващите се да влязат на наша територия се опитват да стигнат до страни от Западна и Централна Европа. Българските сили за сигурност, с помощта на Фронтекс, всеки ден са на първа линия, за да защити всички европейски граждани. Последните проверки на Европейската комисия у нас показват, че страната ни стриктно спазва Шенгенското законодателство. Това е посочено в два последователни доклада."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
1
 
21
 
! Отговори
онио преди 1 година
Новите "демократични" ценности от запада. Граничарите нямат никакви права,но ордите нападащи страната ни могат да си вилнеят на воля!
223
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжат. Нащите граничари доказано са обучени и имат нареждане само да се стреля по тях.
222
1
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
А, защо The Times не пита колко български полицаи бяха убити от беззащитните бежанци?!
221
1
 
26
 
! Отговори
- преди 1 година
Ако тръгна да минавам границата с Швейцария през гората без докуемнти и мен ще ме гръмнат, какви са тея глупости? Нямаше документи няма минаване , това е
220
0
 
2
 
! Отговори
граничар преди 1 година
да се е въоръжил
219
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
единия лъже другия маже
218
0
 
21
 
! Отговори
Ерр преди 1 година
Хайде на един влак и към ЕС и Англия там да синсе грижат за тези беззащитни бежанци... Тук е България и границата се пази от всякакви нелегални индивиди
217
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нали фронтекс бе тия кво правят за кой говорят тия бе
216
0
 
22
 
! Отговори
Камък,шериат,Австрия преди 1 година
Беззащитни бежанци, въоръжени с камъни!!!На тях шериата им позволява да убиват жените си с камъни, следователно камъните са оръжие!Нека да им осигурим коридор към Нидерландия и Австрия, нали не сме в Шенген.
215
0
 
9
 
! Отговори
i'm преди 1 година
Да! Стреляха и ще стрелят! Заради тях няма Шенген за нас. Айде друм, кой от къде е!
214
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идва, крие се в шубрака , замеря с камъни, имаше случай на убит полицай и ти да го приемеш с целувка ... Няма как ! Даже да дават награда на стреляллите по прескачащи оградата. Ако са тръгнали с добро , защо не са на официалното КПП? Всичките с модерни телефони и по една пачка с евраци, а бежанци...
213
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма Шенген, защото не сме ги пазили добре от бежанците, когато ги пазим, ама защо ги пазим!Елате бе, покажете ни как се прави , без да стреляте, с благи думи , с увещания да се връщат обратно!!!
212
0
 
41
 
! Отговори
Само за сведение преди 1 година
Клипчето в тубето има над 350 коментара от цяла Европа и света. Там хората са единодушни и подкрепят полицаите. Има и коментари от рода, перефразирам, "Да наемат български граничари за обучение на британските" или "Този млад човек научи от раз важен урок - че правилата не трябва да се нарушават" .... и много други подобни, някои доста остроумни, но осъждащи не видях.
211
0
 
42
 
! Отговори
Дядо от село преди 1 година
Българските граничари стрелят само по незаконно преминаващи границата ни ! А беззащитните бежанци, минават през КПП та! Това е разликата ..
210
0
 
8
 
! Отговори
Фон Ден Майнен преди 1 година
От репортажа стана ясно, че злите бугаристански нацииски полицаи стрелящи по безащитни 13г. ядрени физици, използват британски автомобили. Това е ужасяващо и пряко замесва UK в този отвраатителен случай! ЕС веднага да ЗАБРАНИ вноса и употребата на британски автомобили!
209
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия "беззащитните" имат късмет че тази граница не е границата на НРБ от преди 1989 година, щото тогава всичките щяха да са закопани вече в плитък гроб до някое дърво на границата.
208
0
 
19
 
! Отговори
Психиатър преди 1 година
На този бежанец кой му помогна да не умре от кръвозагуба? Медицински хеликоптер ли му пратиха турците? Че чак дава и интервюта в студиото на скайнюз седмица по-късно. Машала.
207
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Беззащитни бежанци? Пресичат незаконно границата, хвърлят камъни по граничарите и според вас са беззащитни? Че те утре може и гранати да почнат да хвърлят. Трябва ли да чакаме пак да убият наш граничар, за да почнеме да стреляме по нарушителите? Вие ако пресичате незаконно границата с Турция и замеряте граничарите с камъни как мислите че ще ви отговорят? Ще ви почерпят с кафе и локум?
206
0
 
18
 
! Отговори
Психиатър преди 1 година
Уцелен от повече от 50 метра, през метална ограда, в рамото!? И заснет в точния момент в перфектен кадър. Какъв е шансът това да се случи?
205
0
 
22
 
! Отговори
Жоро преди 1 година
Искам сега да видя колко от безгръбначните ***, които ни "представляват" ще излязат по някоя телевизия и вместо да говорят едно и също всеки ден как няма как да се състави правителство с този и този мандат, да кажат: Граничарите са били прави да стралят срещу група от 60 агресивни престъпници, правещи опит да влязат нелегално на територията на страната, докато унищожават държавна собственост.