The Times пита: Стреляха ли български граничари по беззащитни бежанци?

МВР отрича да е имало стрелба
6 дек 2022 10:56, Нели Христова
314
The Times пита: Стреляха ли български граничари по беззащитни бежанци?

Гранични полицаи в България бяха обвинени, че са стреляли по бежанец, опитващ се да стигне до ЕС, след като се появи видео на стрелба по млад сириец на границата с Турция.

Видеото, заснето от търсещи убежище през октомври, показва момента, в който млад бежанец е ударен и тежко ранен от куршум, изстрелян от българската граница, докато той се намира на турската територия.

Това е първото видео на търсещ убежище, прострелян с бойни патрони на граница на ЕС. Това ще окаже натиск върху България да докаже, че спазва правата на човека преди гласуването за присъединяването на страната към Шенгенското пространство, пишат от The Times в анализ по темата.

България получи 320,5 милиона евро финансиране от ЕС между 2015 г. и 2020 г., за да помогне за управлението на миграцията по границата си с Турция. В България са разположени и служители от граничната агенция на ЕС Фронтекс.

Министерството на вътрешните работи казва, че повече от 150 000 души са се опитали да пресекат турската граница тази година - три пъти повече от тези през 2021 г.

Имаше малък брой ожесточени сблъсъци с участието на български граничари, включително инцидент миналия месец, когато охранител беше застрелян от заподозрени трафиканти на хора. Миналата седмица турските власти съобщиха, че мигрант е починал от хипотермия, след като е бил изтласкан обратно от България.

Съвместно разследване на The Times, Lighthouse Reports, Sky News, Le Monde, SRF, Domani, българската служба на RFE/RL и ARD установи, че изстрелите са били произведени от българската страна на границата срещу невъоръжени бежанци.

Сирийската жертва на стрелбата, 19-годишният Абдала Ел Рустум Мохамед, се е опитвал да пресече границата няколко пъти, но всеки път е бил отблъскван от българската полиция. На 3 октомври той и група приятели стигнали до турската страна на границата между 5 сутринта и 6 сутринта, пресичайки я няколко часа по-късно, твърди той.

Те вървели около шест часа в България, преди полицията да ги арестува и да ги върне на границата, заедно с група жени, разказва бежанецът. След като са  върнати в Турция, част от мъжете в групата протестирали срещу отношението им.

Сблъсък между бежанците в Турция и граничните полицаи в България довел до хвърляне на камъни по оградата от страна на бежанците. В отговор българските власти започват да стрелят с оръжия.

"Те стреляха два пъти във въздуха и след това започнаха да стрелят точно пред нас на земята", казва Абдала. "След това ме удариха, като ме простреляха директно."

Мъжът е откаран с линейка в болница в Къркларели, Турция, след като изпаднал в безсъзнание. Според медицинско заключение от болницата куршумът е минал през ръката му и е влязъл в гърдите му, като е останал на 1 см от сърцето му.

"Докторът ми каза, че едва съм оцелял, защото куршумът е влязъл точно до сърцето", твърди той, цитиран от The Times. "Сега ръката ми е полупарализирана и имам две фрактури на гръдния кош."

България казва, че нейни служители са присъствали на мястото на стрелбата, но отрече да е имало изстрели от нейна територия, заявявайки, че този ден е имало масови безредици по границата.

В изявление, публикувано до медиите, вътрешното министерство каза, че служителите са били инструктирани да не използват оръжията си на турска територия. В него се казва, че е имало и други изблици на насилие по границата, като се добавя: "През последните месеци двама служители на вътрешното министерство загубиха живота си, докато се опитваха да спрат автобус с нелегални мигранти в Бургас и един беше тежко ранен в подобна ситуация в София."

Допълнителни доказателства обаче, събрани от Lighthouse Reports и партньори, установиха, че изстрелите трябва да идват от българска страна. Стивън Бек, аудио криминалист, който е специализиран в анализирането на изстрели, каза, че звуковите вълни показват, че изстрелът е бил произведен директно към търсещите убежище.

Бек, бивш консултант във ФБР, а сега експерт по анализ на изстрели, обяснява, че звуковите вълни във видеото показват, че куршумът е бил изстрелян директно към камерата, която е насочена към българската граница. Освен това отраженията в звуковите вълни показват, че стрелецът е разположен пред малка сграда или голямо превозно средство.

Сателитни изображения на границата, съпоставени с кадрите, показват малка сграда от българската страна на границата, за която България потвърди, че се използва от нейната гранична полиция. Друг клип, заснет мигове преди стрелбата, показва двама униформени мъже до Range Rover, съвпадащ с автомобилите, използвани от българската гранична полиция. В посоката, от която се стреля, не се виждат други хора.

Йелена Сесар от Amnesty International казва, че констатациите сочат за "потенциално много обезпокоителното поведение" на българските власти и "ескалиращо ниво на насилие".

"Полицията трябва да използва смъртоносна сила само в краен случай и когато е строго необходимо, за да защити себе си или другите от непосредствена заплаха или нараняване", казва Сесар. "Изглежда случаят тук не е такъв. Простреляният мъж е невъоръжен, изглежда бяга от посоката, откъдето е произведена стрелбата и не представлява заплаха за никого."

"Използването на смъртоносна сила срещу невъоръжени бежанци и мигранти очевидно представлява ненужна и прекомерна употреба на сила. Това би се считало за грубо нарушение на човешките права и може да представлява произволно лишаване от правото на живот. Ако се случат такива инциденти, властите трябва да ги разследват незабавно и да гарантират, че извършителите ще бъдат изправени пред правосъдието", допълва тя.

Междувременно българските власти публикуваха снимки на щетите, нанесени от бежанците. А ето и пълната позиция на МВР по въпроса:

Снимка: МВР

"На 3 октомври, в района на 92 гранична пирамида, граничен полицейски наряд от ГПУ Средец предотвратява опит за нарушение на държавната граница от група от около 65 лица. При забелязване на граничният патрул групата се оттегля в дълбочина на турска територия. Не след дълго се завръщат обратно, като същите проявяват агресивно и враждебно поведение, което прераства във физическо насилие - хвърляне на камъни и горящи предмети към българските полицаи, служебният автомобил и охранителна кабинка. От хвърлените камъни е пострадал граничен полицай на ГПУ Средец. Нанесени значителни материални щети на български служебен автомобил "Ланд Ровър Дискавари", както и счупени прозорци на охранителната кабинка (Приложено Ви изпращаме снимки от случая).

Веднага са уведомени турските гранични власти, които са изпратили на място свой наряд. На 02.11.2022 г. на турска територия е проведено извънредно заседание на Смесената Българо - Турска Гранична комисия за Сектор "А", на което е обменена информация за инцидента на 03.10.2022 г. Във връзка със случая, от турска страна, е показано видео, заснето с телефон от мигрантите, в което се чува изстрел, от който на турска територия е пострадал сирийски гражданин. От видеото не става ясно от коя посока е изстрела. Във връзка с този инцидент е извършена проверка за установяване на фактическата истина, от която става ясно, че от наша страна не са произвеждани изстрели".

По този повод от МВР и Главна дирекция "Гранична полиция" подчертават: "Тази агресия не е изолиран случай. България пази границата на целия Европейски съюз, защото голяма част от опитващите се да влязат на наша територия се опитват да стигнат до страни от Западна и Централна Европа. Българските сили за сигурност, с помощта на Фронтекс, всеки ден са на първа линия, за да защити всички европейски граждани. Последните проверки на Европейската комисия у нас показват, че страната ни стриктно спазва Шенгенското законодателство. Това е посочено в два последователни доклада."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
0
 
22
 
! Отговори
gg преди 1 година
ХАХАХАХ, ами това е граница ДРАГИ НИ НЕЗАКОННИ ЕМИГРАНТИ!! Какво очакват британците? ДА ги каним с биричка и цаца ли?!?! САЩ ТРЕТИРА ПО АБСОЛЮТНО СЪЩИЯ НАЧИН южната си граница с Мексико.ЗА ЗАСИЛВАНЕ НА ВОЕННОТО ПРИСЪСТВИЕ НА ГРАНИЦАТА С ТУРЦИЯ!!!
203
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудесен репортаж на скай нюз! Да го пускат за гледане на всички мераклии да минават границата незаконно хахахах
202
0
 
23
 
! Отговори
999 преди 1 година
И защо на България трябва да се оказва натиск да доказва спазването на човешки права на хора,които са в грубо нарушение на регламентите за законно влизане в държавата?След като е имало предупредителни изстрели във въздуха,след което в земята за какво нарушение от страна на гранична полиция става дума?
201
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не виждам какъв е проблема... освен, че този, по който са стреляли е останал жив.
200
0
 
25
 
! Отговори
Ей така става... преди 1 година
Като не искат да се стреля, да пратят граничари от Англия. Да обикалят и да пазят границата от "беззащитните бежанци". Могат да вземат и семействата си и да ги настанят в пограничните села, защото там е спокойно и безопасно.
199
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От външно да предложат на другаря Рюте да проведе следствен експеримент като се опита да пресече анонимно българската граница срещу 50 евро. А, да вземе и австрийския тарикат.
198
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като Англия ги искат толко що не ги приберат сички на острова в Лондон. Доколко знаеме в Турция няма война за да има бежанци. А всеки който нарушава границата на бг е престъпник и не се знае дали има оръжие и с каква цел нарушава границата. Като не разбира бг езика няма да нарушава границата, защото като не изпълни какво му казва граничаря застрашава и граничаря и ясно е че ще стреля.
197
0
 
19
 
! Отговори
Разочарован преди 1 година
Всички българи ще застанат зад граничарите в този случай. Какво искат да ни кажат отвън? Да ги оставяме бежанците да безчинстват и да нападат, а след това да газят с коли мирни граждани и полицаи?Колко случая има в последните месеци на катастрофи, предизвикани от надрусани каналджии? А за трагичните случаи с граничари и полицаи какво ще кажат отвън? Или това не ги интересува?
196
0
 
12
 
! Отговори
Допускам преди 1 година
Може и да е жулналистическа изценировка. Т.е. кино режисура. Обикновенно граничарите първо стрелят във въздуха, след това стрелят в краката и чак тогава в гърдите. Само казвам.
195
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябваше да споменат в статията и за коментарите на видеото в YouTube. Всичките са позитивни и казват, че точно така трябва да се действа по границата. На хората им се ще и по техните граници да има такива ефективни действия срещу нелегалните. Определено на всички в Европа им е втрэснало от емигранти. Само на политиците не е. И всичко го оправдават с криворазбраните им човешки права. Демек, анархия - това е човешко право!
194
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук е свещена Българска земя ! Колонизатори нямат думата !
193
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според закона уреждащ правомощията на МВР "чл. 102 - (5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) Граничен контрол може да се извършва и на територията на друга държава, когато това е предвидено в международен договор, по който Република България е страна, в движещ се влак или на борда на плавателно средство по повод предстоящо или осъществено преминаване на държавната граница." Тоест напълно законово имат право да ги гръмнат и в Турция. Айде обратно у Сирия и следващия път на КПП,а не у гората!
192
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много уродливи изказвания. Има си държавно ръководство да отговори адекватно.
191
0
 
26
 
! Отговори
Всеки преди 1 година
преминал границата ни незаконно може да бъде опаткан без предупреждение! Незаконното преминаване на граница е грубо престъпление!
190
0
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
първото нещо ние не сме в Шенген така че си е наша работа. как ще си пазим границата ,когато ни погълнат тогава могат да ни нареждат
189
0
 
28
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
стреляха от турска страна и убиха бълг граничар питаите ердоган защо не ги връщаобратно към родните страни а ги гони към б ългария
188
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОК нали е извън ЕС. Къде се бутат сега дето им не е работа? Стрелбата е необходима. Нали пазиме Холандия и Австрия от навлеци.
187
0
 
4
 
! Отговори
до куку руку преди 1 година
тази се е продала отдавна
186
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Начин мигрантите могат да газят с автобуси и да разстрелват в главата нашите граничари, а те да ги посрещат с плюшени мечета и сладки ли?
185
0
 
33
 
! Отговори
Куку руку преди 1 година
На въпросната журналистка бих казал следното: Това е държавната граница на Република България! Всяка педя земя в тази държава е отвоювана с реки от кръв и ние имаме пълното право да я пазим, както намерим за добре! Ако искаме, ще стреляме. Ако решим, ще палим с огън! Това е българска земя и ние НЕ правим компромис с разни д.жагали, решили да я цапат с мръсните си крака!