The Times пита: Стреляха ли български граничари по беззащитни бежанци?

МВР отрича да е имало стрелба
6 дек 2022 10:56, Нели Христова
314
The Times пита: Стреляха ли български граничари по беззащитни бежанци?

Гранични полицаи в България бяха обвинени, че са стреляли по бежанец, опитващ се да стигне до ЕС, след като се появи видео на стрелба по млад сириец на границата с Турция.

Видеото, заснето от търсещи убежище през октомври, показва момента, в който млад бежанец е ударен и тежко ранен от куршум, изстрелян от българската граница, докато той се намира на турската територия.

Това е първото видео на търсещ убежище, прострелян с бойни патрони на граница на ЕС. Това ще окаже натиск върху България да докаже, че спазва правата на човека преди гласуването за присъединяването на страната към Шенгенското пространство, пишат от The Times в анализ по темата.

България получи 320,5 милиона евро финансиране от ЕС между 2015 г. и 2020 г., за да помогне за управлението на миграцията по границата си с Турция. В България са разположени и служители от граничната агенция на ЕС Фронтекс.

Министерството на вътрешните работи казва, че повече от 150 000 души са се опитали да пресекат турската граница тази година - три пъти повече от тези през 2021 г.

Имаше малък брой ожесточени сблъсъци с участието на български граничари, включително инцидент миналия месец, когато охранител беше застрелян от заподозрени трафиканти на хора. Миналата седмица турските власти съобщиха, че мигрант е починал от хипотермия, след като е бил изтласкан обратно от България.

Съвместно разследване на The Times, Lighthouse Reports, Sky News, Le Monde, SRF, Domani, българската служба на RFE/RL и ARD установи, че изстрелите са били произведени от българската страна на границата срещу невъоръжени бежанци.

Сирийската жертва на стрелбата, 19-годишният Абдала Ел Рустум Мохамед, се е опитвал да пресече границата няколко пъти, но всеки път е бил отблъскван от българската полиция. На 3 октомври той и група приятели стигнали до турската страна на границата между 5 сутринта и 6 сутринта, пресичайки я няколко часа по-късно, твърди той.

Те вървели около шест часа в България, преди полицията да ги арестува и да ги върне на границата, заедно с група жени, разказва бежанецът. След като са  върнати в Турция, част от мъжете в групата протестирали срещу отношението им.

Сблъсък между бежанците в Турция и граничните полицаи в България довел до хвърляне на камъни по оградата от страна на бежанците. В отговор българските власти започват да стрелят с оръжия.

"Те стреляха два пъти във въздуха и след това започнаха да стрелят точно пред нас на земята", казва Абдала. "След това ме удариха, като ме простреляха директно."

Мъжът е откаран с линейка в болница в Къркларели, Турция, след като изпаднал в безсъзнание. Според медицинско заключение от болницата куршумът е минал през ръката му и е влязъл в гърдите му, като е останал на 1 см от сърцето му.

"Докторът ми каза, че едва съм оцелял, защото куршумът е влязъл точно до сърцето", твърди той, цитиран от The Times. "Сега ръката ми е полупарализирана и имам две фрактури на гръдния кош."

България казва, че нейни служители са присъствали на мястото на стрелбата, но отрече да е имало изстрели от нейна територия, заявявайки, че този ден е имало масови безредици по границата.

В изявление, публикувано до медиите, вътрешното министерство каза, че служителите са били инструктирани да не използват оръжията си на турска територия. В него се казва, че е имало и други изблици на насилие по границата, като се добавя: "През последните месеци двама служители на вътрешното министерство загубиха живота си, докато се опитваха да спрат автобус с нелегални мигранти в Бургас и един беше тежко ранен в подобна ситуация в София."

Допълнителни доказателства обаче, събрани от Lighthouse Reports и партньори, установиха, че изстрелите трябва да идват от българска страна. Стивън Бек, аудио криминалист, който е специализиран в анализирането на изстрели, каза, че звуковите вълни показват, че изстрелът е бил произведен директно към търсещите убежище.

Бек, бивш консултант във ФБР, а сега експерт по анализ на изстрели, обяснява, че звуковите вълни във видеото показват, че куршумът е бил изстрелян директно към камерата, която е насочена към българската граница. Освен това отраженията в звуковите вълни показват, че стрелецът е разположен пред малка сграда или голямо превозно средство.

Сателитни изображения на границата, съпоставени с кадрите, показват малка сграда от българската страна на границата, за която България потвърди, че се използва от нейната гранична полиция. Друг клип, заснет мигове преди стрелбата, показва двама униформени мъже до Range Rover, съвпадащ с автомобилите, използвани от българската гранична полиция. В посоката, от която се стреля, не се виждат други хора.

Йелена Сесар от Amnesty International казва, че констатациите сочат за "потенциално много обезпокоителното поведение" на българските власти и "ескалиращо ниво на насилие".

"Полицията трябва да използва смъртоносна сила само в краен случай и когато е строго необходимо, за да защити себе си или другите от непосредствена заплаха или нараняване", казва Сесар. "Изглежда случаят тук не е такъв. Простреляният мъж е невъоръжен, изглежда бяга от посоката, откъдето е произведена стрелбата и не представлява заплаха за никого."

"Използването на смъртоносна сила срещу невъоръжени бежанци и мигранти очевидно представлява ненужна и прекомерна употреба на сила. Това би се считало за грубо нарушение на човешките права и може да представлява произволно лишаване от правото на живот. Ако се случат такива инциденти, властите трябва да ги разследват незабавно и да гарантират, че извършителите ще бъдат изправени пред правосъдието", допълва тя.

Междувременно българските власти публикуваха снимки на щетите, нанесени от бежанците. А ето и пълната позиция на МВР по въпроса:

Снимка: МВР

"На 3 октомври, в района на 92 гранична пирамида, граничен полицейски наряд от ГПУ Средец предотвратява опит за нарушение на държавната граница от група от около 65 лица. При забелязване на граничният патрул групата се оттегля в дълбочина на турска територия. Не след дълго се завръщат обратно, като същите проявяват агресивно и враждебно поведение, което прераства във физическо насилие - хвърляне на камъни и горящи предмети към българските полицаи, служебният автомобил и охранителна кабинка. От хвърлените камъни е пострадал граничен полицай на ГПУ Средец. Нанесени значителни материални щети на български служебен автомобил "Ланд Ровър Дискавари", както и счупени прозорци на охранителната кабинка (Приложено Ви изпращаме снимки от случая).

Веднага са уведомени турските гранични власти, които са изпратили на място свой наряд. На 02.11.2022 г. на турска територия е проведено извънредно заседание на Смесената Българо - Турска Гранична комисия за Сектор "А", на което е обменена информация за инцидента на 03.10.2022 г. Във връзка със случая, от турска страна, е показано видео, заснето с телефон от мигрантите, в което се чува изстрел, от който на турска територия е пострадал сирийски гражданин. От видеото не става ясно от коя посока е изстрела. Във връзка с този инцидент е извършена проверка за установяване на фактическата истина, от която става ясно, че от наша страна не са произвеждани изстрели".

По този повод от МВР и Главна дирекция "Гранична полиция" подчертават: "Тази агресия не е изолиран случай. България пази границата на целия Европейски съюз, защото голяма част от опитващите се да влязат на наша територия се опитват да стигнат до страни от Западна и Централна Европа. Българските сили за сигурност, с помощта на Фронтекс, всеки ден са на първа линия, за да защити всички европейски граждани. Последните проверки на Европейската комисия у нас показват, че страната ни стриктно спазва Шенгенското законодателство. Това е посочено в два последователни доклада."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето точно в такива ситуации трябва евроГейството да ни защити, но те не, не и не, само ни плю ят. Страна в която проституцията и наркоманията са нормални да ни командори... Срам! Интересно ми е какво ли са представлявали през 681 г.? Маймунопитеци??
163
0
 
5
 
! Отговори
Динко преди 1 година
добре де, добре, излизам и аз на лов ....
162
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За всеки хвърлен камък срещу наши гранични полицаи, отговорът трябва да е не бойни патрони, а директно по една граната. След 5-тата граната и след 20-30 жертви, повече никой няма да си помисли да преминава границата ни. Щом и без това не ни искат в Шенген, поне да се погрижим всички бежанци да ни заобикалят. Даже ако има как да се организира (нелегално естествено) от полицията ескортирането на всички бежанци към Сърбия и оттам да ходят в Холандия и Австрия.
161
1
 
12
 
! Отговори
ни така, ни иначе преди 1 година
ЕС първо викат не ги пускайте да дойдат при нас, после викат не стреляйте по тях, когато искат да влязат в ЕС. Малко като вица за заека що е с шапка и после що е без шапка.
160
0
 
12
 
! Отговори
леля чичо преди 1 година
на видеото не виждам да стреля граничар, живеем във времена в които журналист на голяма медия може да обвини всеки един, всеки може да бъде злепоставен с унищожена репутация и осъждан от обществото без нито 1 доказателство за вина
159
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българските полицаи служат на българския народ и държава, а не на Таймс и разни други иди_оти. Щом някой хвърля камъни по тях и то някой, който не е български гражданин и иска да премине нелегално границата ни, тогава отговорът трябва да е еднозначен - стрелба с бойни патрони. Ако на Таймс това не им харесва, да вземат всичките бежанци от България и да си ги гледат в редакцията. Ако пък не са съгласни с предложението ми, тогава мога да им покажа само един сре_ден пръ_ст и да ги нап_сувам.
158
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време на граничната линия пишеше: Българска граница. Стреля се без предупреждение!
157
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаше един Устав ,в който пишеше : Българската Граница е Неприкосновенна !
156
2
 
4
 
! Отговори
Пияна веждъ с ръждъ преди 1 година
Пуцай ! Утре ще искат и прецедатели (предатели) на парламента кат мене! И аз бях бездомни кемане, ама сега ей *** - на .!. На главите ви се*а ! Бетер турска работа!
155
0
 
18
 
! Отговори
Наивник преди 1 година
През 90-те бях младо наивно момче. Питах се: "какво толкова сме им направили на тия, че толкова ни мразят и само пишат срещу нас?" Сега вече не се питам. Вече знам, че трябва да се разкачим по-бързо от съюза с тях преди да са ни повлекли със себе си!
154
0
 
13
 
! Отговори
европейски популис преди 1 година
ами те могат д аубиват граничарите ,да режат огради ние с кафе и,баклава д аги черпем егати умирисаната евроатлантическа ценност
153
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 180. Според тях явно с камъни не може да се убива а само се плаши
152
0
 
9
 
! Отговори
Весел преди 1 година
Да отворим границата и да им ги изпращаме с автобуси тези беззащитни човечета..
151
0
 
15
 
! Отговори
Наглосаксония преди 1 година
Американците и британците са истинските виновници за мигрантските потоци и за всички войни по света след 1945 г.
150
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според сълзливата "журналистка" - "хвърляне на камъни и горящи предмети към българските полицаи, служебният автомобил и охранителна кабинка." не е непосредствена заплаха или нараняване ? И какво е трябвало да направят двама полицаи срещу група от около 65 лица ? Да хвърлят и те ли камини ?
149
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 174. Гледах. Първо се хвана за китката, после се хвана нейде под мишницата после започна да тече кръв после излекуван дава интервю.
148
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега само не разбрах Нидерландия защо ни наказва? За това че не пазим границата или за това че прекарено строго я пазим? Нали уж всички минавали срещу 50 евро? А изведнъж се оказа, че пиле не може да прехвръкне без да стреляме по него! Та, хайде лалетата и англетата да се разберат по между си, че щеше да е доста смешно, ако не беше жалко!
147
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много напудрена статия на The Times. Очевидно и там който плаща той поръчва музиката.
146
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледахте ли материала? 10 мъже на по 25-30 год, около тях няма никой друг и носят на ръце някакъв, който явно се е самопрострелял. Как си представяте 10 млади мюсюлманина и 1 чичко шкембелия и те да не му скочат, ако чичката е стрелял? Сериозно ли? Поредната гнусна лъжа на англичани в стил Фарадж, който каза че 9 милиона български крадци живеят в Лондон! Помните ли? Същите журналисти. Нямам друг коментар!
145
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Орден Стара Планина за полицая.