The Times пита: Стреляха ли български граничари по беззащитни бежанци?

МВР отрича да е имало стрелба
6 дек 2022 10:56, Нели Христова
314
The Times пита: Стреляха ли български граничари по беззащитни бежанци?

Гранични полицаи в България бяха обвинени, че са стреляли по бежанец, опитващ се да стигне до ЕС, след като се появи видео на стрелба по млад сириец на границата с Турция.

Видеото, заснето от търсещи убежище през октомври, показва момента, в който млад бежанец е ударен и тежко ранен от куршум, изстрелян от българската граница, докато той се намира на турската територия.

Това е първото видео на търсещ убежище, прострелян с бойни патрони на граница на ЕС. Това ще окаже натиск върху България да докаже, че спазва правата на човека преди гласуването за присъединяването на страната към Шенгенското пространство, пишат от The Times в анализ по темата.

България получи 320,5 милиона евро финансиране от ЕС между 2015 г. и 2020 г., за да помогне за управлението на миграцията по границата си с Турция. В България са разположени и служители от граничната агенция на ЕС Фронтекс.

Министерството на вътрешните работи казва, че повече от 150 000 души са се опитали да пресекат турската граница тази година - три пъти повече от тези през 2021 г.

Имаше малък брой ожесточени сблъсъци с участието на български граничари, включително инцидент миналия месец, когато охранител беше застрелян от заподозрени трафиканти на хора. Миналата седмица турските власти съобщиха, че мигрант е починал от хипотермия, след като е бил изтласкан обратно от България.

Съвместно разследване на The Times, Lighthouse Reports, Sky News, Le Monde, SRF, Domani, българската служба на RFE/RL и ARD установи, че изстрелите са били произведени от българската страна на границата срещу невъоръжени бежанци.

Сирийската жертва на стрелбата, 19-годишният Абдала Ел Рустум Мохамед, се е опитвал да пресече границата няколко пъти, но всеки път е бил отблъскван от българската полиция. На 3 октомври той и група приятели стигнали до турската страна на границата между 5 сутринта и 6 сутринта, пресичайки я няколко часа по-късно, твърди той.

Те вървели около шест часа в България, преди полицията да ги арестува и да ги върне на границата, заедно с група жени, разказва бежанецът. След като са  върнати в Турция, част от мъжете в групата протестирали срещу отношението им.

Сблъсък между бежанците в Турция и граничните полицаи в България довел до хвърляне на камъни по оградата от страна на бежанците. В отговор българските власти започват да стрелят с оръжия.

"Те стреляха два пъти във въздуха и след това започнаха да стрелят точно пред нас на земята", казва Абдала. "След това ме удариха, като ме простреляха директно."

Мъжът е откаран с линейка в болница в Къркларели, Турция, след като изпаднал в безсъзнание. Според медицинско заключение от болницата куршумът е минал през ръката му и е влязъл в гърдите му, като е останал на 1 см от сърцето му.

"Докторът ми каза, че едва съм оцелял, защото куршумът е влязъл точно до сърцето", твърди той, цитиран от The Times. "Сега ръката ми е полупарализирана и имам две фрактури на гръдния кош."

България казва, че нейни служители са присъствали на мястото на стрелбата, но отрече да е имало изстрели от нейна територия, заявявайки, че този ден е имало масови безредици по границата.

В изявление, публикувано до медиите, вътрешното министерство каза, че служителите са били инструктирани да не използват оръжията си на турска територия. В него се казва, че е имало и други изблици на насилие по границата, като се добавя: "През последните месеци двама служители на вътрешното министерство загубиха живота си, докато се опитваха да спрат автобус с нелегални мигранти в Бургас и един беше тежко ранен в подобна ситуация в София."

Допълнителни доказателства обаче, събрани от Lighthouse Reports и партньори, установиха, че изстрелите трябва да идват от българска страна. Стивън Бек, аудио криминалист, който е специализиран в анализирането на изстрели, каза, че звуковите вълни показват, че изстрелът е бил произведен директно към търсещите убежище.

Бек, бивш консултант във ФБР, а сега експерт по анализ на изстрели, обяснява, че звуковите вълни във видеото показват, че куршумът е бил изстрелян директно към камерата, която е насочена към българската граница. Освен това отраженията в звуковите вълни показват, че стрелецът е разположен пред малка сграда или голямо превозно средство.

Сателитни изображения на границата, съпоставени с кадрите, показват малка сграда от българската страна на границата, за която България потвърди, че се използва от нейната гранична полиция. Друг клип, заснет мигове преди стрелбата, показва двама униформени мъже до Range Rover, съвпадащ с автомобилите, използвани от българската гранична полиция. В посоката, от която се стреля, не се виждат други хора.

Йелена Сесар от Amnesty International казва, че констатациите сочат за "потенциално много обезпокоителното поведение" на българските власти и "ескалиращо ниво на насилие".

"Полицията трябва да използва смъртоносна сила само в краен случай и когато е строго необходимо, за да защити себе си или другите от непосредствена заплаха или нараняване", казва Сесар. "Изглежда случаят тук не е такъв. Простреляният мъж е невъоръжен, изглежда бяга от посоката, откъдето е произведена стрелбата и не представлява заплаха за никого."

"Използването на смъртоносна сила срещу невъоръжени бежанци и мигранти очевидно представлява ненужна и прекомерна употреба на сила. Това би се считало за грубо нарушение на човешките права и може да представлява произволно лишаване от правото на живот. Ако се случат такива инциденти, властите трябва да ги разследват незабавно и да гарантират, че извършителите ще бъдат изправени пред правосъдието", допълва тя.

Междувременно българските власти публикуваха снимки на щетите, нанесени от бежанците. А ето и пълната позиция на МВР по въпроса:

Снимка: МВР

"На 3 октомври, в района на 92 гранична пирамида, граничен полицейски наряд от ГПУ Средец предотвратява опит за нарушение на държавната граница от група от около 65 лица. При забелязване на граничният патрул групата се оттегля в дълбочина на турска територия. Не след дълго се завръщат обратно, като същите проявяват агресивно и враждебно поведение, което прераства във физическо насилие - хвърляне на камъни и горящи предмети към българските полицаи, служебният автомобил и охранителна кабинка. От хвърлените камъни е пострадал граничен полицай на ГПУ Средец. Нанесени значителни материални щети на български служебен автомобил "Ланд Ровър Дискавари", както и счупени прозорци на охранителната кабинка (Приложено Ви изпращаме снимки от случая).

Веднага са уведомени турските гранични власти, които са изпратили на място свой наряд. На 02.11.2022 г. на турска територия е проведено извънредно заседание на Смесената Българо - Турска Гранична комисия за Сектор "А", на което е обменена информация за инцидента на 03.10.2022 г. Във връзка със случая, от турска страна, е показано видео, заснето с телефон от мигрантите, в което се чува изстрел, от който на турска територия е пострадал сирийски гражданин. От видеото не става ясно от коя посока е изстрела. Във връзка с този инцидент е извършена проверка за установяване на фактическата истина, от която става ясно, че от наша страна не са произвеждани изстрели".

По този повод от МВР и Главна дирекция "Гранична полиция" подчертават: "Тази агресия не е изолиран случай. България пази границата на целия Европейски съюз, защото голяма част от опитващите се да влязат на наша територия се опитват да стигнат до страни от Западна и Централна Европа. Българските сили за сигурност, с помощта на Фронтекс, всеки ден са на първа линия, за да защити всички европейски граждани. Последните проверки на Европейската комисия у нас показват, че страната ни стриктно спазва Шенгенското законодателство. Това е посочено в два последователни доклада."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
0
 
0
 
! Отговори
Сатирв преди 1 година
Да направят и репортаж, как емигрантите убиха двама наши полицай
243
0
 
5
 
! Отговори
Ген.Владимир Вазов преди 1 година
Ингилизките "медии" имат право да правят репортажи и да питат каквото им хрумне. Това не означава че ние трябва да се занимаваме с тях и да падаме на тяхното ниво, отговаряйки им. Пълно игнориране и никакво внимание. Нека си лаят, това им е работата на пооомиярите.
242
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Язък за толкова слагачество, слугинаж и продаване на запада за стотинки. Западът ни прецаква яко още веднъж, има ли изненадани... А и към Русия вече не можем да се обърнем, те не обичат предателите
241
2
 
24
 
! Отговори
SS преди 1 година
Питам ? А длъжни ли сме да отговаряме на Times ? Що не си ....майката ?
240
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми никои не ги кара да минават от там има си КПП. В случая не се знае дали е бил точно наш граничар тези сирийци афганистанци са си животни по принцип може да са се скарали за нещо. На нашите граничари бих дал съвет другия път да стрелят с АК. Това е държавна граница все пак
239
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия от Шенген външната граница на ЕС ли искат да пазим или правата на някакви си индивиди? И двете едновременно е невъзможно
238
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За съжаление нямаме политици с топки. Иначе сега някой трябваше да тропне по масата и да каже на Ге йовете от ЕС,че няма друг начин. Обаче и нашите дупетати ге йове ще си замълчат. Даже ще наредят на граничарите да не стрелят повече. Те пък ще се демотивират,че не им се дава възможност да се защитават и ще оставят бежанците да минават свободно,за да си нямат проблеми. Пък и за какво да си рискуват живота ако после ще ги съдят ако гръмнат някой бежанец. Връзват ръцете на граничарите.
237
1
 
10
 
! Отговори
Albi преди 1 година
На запад треперят от тия, само те имат права. Никой гък не може да каже, изучили са се. Правят кквото искат. Всеки с тях да се съобразява. Къщи им дават, пари, привилегии, само да се вбандурят на спокойствие, но тия лакоми. Искат вече да са господари. Жените грозни и кривогледи, по-добре са забулени да нв плашат хората.
236
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незабавно да ни кажат кой е стрелял. И да бъде награден с орден "Стара планина" 1 степен.
235
1
 
7
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Леле, беззащитни. Тук да не им е бащиния. На разходка идват. Магасари. Да си стоят в държавата, не им искаме тумбите да ги храним.Изучили се че имат права. А ние нямаме. 1 тумба да дойде, край.Множат се като хамстери. По пътя се плодят, страшна напаст.Като стант европейци 10 пъти по-нагли стават.
234
0
 
11
 
! Отговори
Чичовото преди 1 година
Значи да разбираме, че трябва да махаме оградата и да влиза всеки който иска... Ай сиктир!
233
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бяха граждани ... И бежанците не бяха ... Без зашота ;)
232
0
 
15
 
! Отговори
Мамунио преди 1 година
Таймс да не пита ,той не е в Евросъюза.Да си ги прибере у Англията .
231
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този който кликва негативно на коментарите може да си навре палеца 0т3ад, защото едва ли е българин...
230
0
 
20
 
! Отговори
А бе преди 1 година
От "Таймс" заинтересуваха ли се от стрелбата по загиналите ни граничари?
229
1
 
14
 
! Отговори
Маг Минчо преди 1 година
По случая "беззащитни бежанци", най -интересното е КОЙ СНИМА? Ако си БЕЖАНЕЦ,вероятно е да бягаш,а не да снимаш!А щом не си бежанец,а ОПЕРАТОР, близко до ума е отдалеч подготвена ПОСТАНОВКА! Интересно е и ЗАЩО снимащия остава в турска територия, а не последва групата бежанци? Може би за да прибере стълбата,която последния бежанец му подаде, за снимките на следващата серия?!
228
1
 
10
 
! Отговори
Ген. Георги Векилски преди 1 година
НИТО КРАЧКА НАЗАД, ЗАД НАС Е БЪЛГАРИЯ!
227
1
 
17
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
Абдалите от ЕС, ни питат дали стреляме по бежанци?? Как да пазим границата, с хляб и сол ли да ги посреща е? А гърците как си пазят границата, тях защо не питат? А турците да не се правят на интересни, защото ако имаше свестно управление, досега да сме прекратил всякакви дипломатични контакти с тях.... Те са виновни за смъртта на нашите полицаи, как да се пази граница, ако не се стреля? А тия Фронтекс нямат работа тук, защото нищо не пазят, а цял ден се разкарват из града като некви бабаити....
226
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам дали са стреляли, но трябва да стрелят. Автоматите заредени с стоп патрони и бой по всичко що мърда. Тогава ситуацията ще е различна.
225
1
 
16
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Те европейците да дойдат и да видим как ще спрат тези хора, не е ок че се стреля но ако се разчуе че българската полиция стреля няма да искат да се върнат повече на българската граница