Над 75% от българите трудно покриват ежедневните си разходи

Доходите на 67 на сто остана без промяна
131
Над 75% от българите трудно покриват ежедневните си разходи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През третото тримесечие на 2022 г., за 67.3% от лицата доходът на домакинството им е останал без промяна спрямо последните 12 месеца. Този дял намалява с повече от 5 процентни пункта спрямо предходните две тримесечия, но все още е значителен, съобщи НСИ.

Увеличение на доходите са посочили 27.9% от лицата, което е с 8.7 процентни пункта повече в сравнение с второ тримесечие и с 9.4 процентни пункта повече в сравнение с първото тримесечие на 2022 г., когато увеличение са имали 18.5% от лицата.

Още по темата

Основните причини за увеличение на доходите и през трите тримесечия са увеличение на пенсиите и социалните помощи и индексиране на заплатите.

Намаление на доходите за последните 12 месеца са посочили 4.8% от лицата, което е с 2.9 процентни пункта по-малко в сравнение с второ тримесечие и с 3.7 процентни пункта по-малко спрямо първо тримесечие на 2022 година.

През третото тримесечие на 2022 г., както и през предходните две тримесечия, делът на лицата, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи,  е относително висок - над 75%. С известни затруднения са 38.5% от лицата, 28.3% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 10.8% - като много трудно. В сравнение с предходните тримесечия, намалява делът на лицата, които се справят много трудно, за сметка на увеличение на лицата, които изпитват известни затруднения при покриване на ежедневните разходи.

Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 18.1% от лицата, а едва 4.3% не изпитват никакви затруднения. Общо делът на лицата без затруднения през третото тримесечие се увеличава с 0.9 процентни пункта спрямо второ тримесечие и с 0.7 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2022 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: доходинсиразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
3
 
! Отговори
До 92 Ромс преди 1 година
Това дето го повтаряте ти и други тук, е най-голямата глупост, която съм чувал през живота си. Още по-страшното, е че ти и други тук, изглежда слушате глупавите изказвания на Любен Дилов - автора на въпросното твърдение - който вероятно живее значително по-добре от който и да е друг българин, извън парламента, за всички времена. Доста тесногръдо и сляпо изказване, на човек, който обича да вдишва собствената си пръдня... понеже е твърде ценна, за да отлети в атмосферата...
81
1
 
10
 
! Отговори
Малиии преди 1 година
Много бедни пак, цццц. После лятото пак ще има да чакам с часове на гръцката граница, да не мога да си купя iphone, че свършили или да не мога да си запазя хотел никъде през уикенда, че няма места... Иначе глад и мизерия 75 %
80
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста тъжно, след 20 години бачкане почти за безпари за западни компании сега искат да ни поробят за едното топло и храната да им работим само и почти успяха.
79
1
 
7
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Българският народ сега живее най-добре от своето съществуване ..от преди 681 досега ,нито рабтоти като старите хора нито пък умее нещо ,освен да иска само от държавата и алчността да му се увелича пряко пропорционално а доходите му.. А ТО КАКВО ИЗЛИЗА ,че сме в ЕС ..а сме глдани..еми да напускаме и този съюз,като има толкова много 3/4 от населението ни..
78
2
 
4
 
! Отговори
До Манолов преди 1 година
..крадливо и мирезливо,ако сме по-точни .
77
4
 
6
 
! Отговори
Манолов преди 1 година
Като чета надрасканото от Анонимен 76, с 6 харесвания и 3 нехаресвания, мисля си, че ще ми стане драго, когато днешните "българи" започнат да се избиват по улицата за храна и всяка нощ да сънуват "социализЪма". Доказахме на цял свят, че сме ЗА НИЩО НЕГОДНО ПЛЕМЕ, точно както казал на времето византийския хроникьор - "крадливо и ебливо". Невероятно крадливо и ебливо, *** до ***, начело с безбройните държавни и общински служители, 9 от 10 - некадърници. Истински *** и потомството им.
76
0
 
6
 
! Отговори
Къде са преди 1 година
Къде са пичуити с деветте + хилки на месец да пооправят малко настроението след тази статия в коментарната секция? ТУКА ли стеее, този поздрав е за вас
75
4
 
3
 
! Отговори
Х417 преди 1 година
До Х417, ами напъни се и влез в тея 25%. Кой те спира да станеш значим и печелещ? Аааааааа, сетих се. Ти си от онези мрънкащите, на които все някой им пречи.Хаха, аз съм от тях отдавна, но от 10-те % не от 15-те % у.Pоди крадливи, връзкари и пYмияри. Мен ме боли за 75% те , мой братя от моя народ. И не, никой не ми пречи-успял съм си сам още преди 20 години. Лека.
74
0
 
8
 
! Отговори
ds преди 1 година
Не звучи вярно. Българинът много обича да се жалва, дори когато не е зле. Ей така, за всеки случай, да не му завиди някой, да изкара някакъв келепир и пр. Как 75% имат затруднения с ежедневните си разходи, като само София е 2 милиона и тук никой няма затруднения. Затруднения имат строителите да строят апартаменти с темпа, с който се купуват. Много интересно как хем всичките хотели букнати и всичките апартаменти изкупени, хем 3/4 не можели ежедневните разходи да поемат.
73
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дреме ми на ...за 75% трудно жевеещи булгури
72
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
75% неграмотни мизерници, без професия и ценз.
71
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да спират това бясно потребление и ще се поуспокоят нещата. Една лютеница излиза 3 лв от фабриката и е 7 лв в магазина. Никой не иска да произвежда, трябва да препродава с някакви бясни надценки и да забогатее за 1 нощ, но така прецаква и производителя на лютеница, който се сърди, че профажбите не вървят
70
4
 
4
 
! Отговори
Колко преди 1 година
е средния доход на гласувалите за Възраждане?
69
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Окола 30%са наистина нуцдаещети се. Теглещите кредите за нова втора, трета кола в семейството, постоянно сменящите смартфоните с нов модел, даващите да си похапнат на обяд 35 лв.. ходещите на ескурзии със странични разходи/примерно екип, ски..../,,,,,,,, това не са бедни и да не се оплакват
68
2
 
5
 
! Отговори
ИЛИ преди 1 година
НА ГОЛ ТУМБАК -ЧИФТЕ ПИЩОВИ - ЕВРОЗОНА?
67
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде да но 100% да станат и да отидат във вечните ловни полета, че да си преосновем държавата! Трудно покриват ежедневните си разходи само избирателите на ПП, ГЕРП и др. такива! Истинските българи гласуват за други!
66
3
 
4
 
! Отговори
навахо-македоноид преди 1 година
маршал жужен и служебните му смърфове разправяха, гербехрастите, тнтм-то и другите ченгесари разправят как всичко е наред за тях, защо им е да ги е грижа за раята?!
65
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички места в ресторантите и хотелите са заети за Нова година,дори най-скъпите.Дали е от останалите 25% дето свързват двата края по-лесно?Съмнявам се да е така.
64
4
 
6
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Хората не само се затрудняват. При тази галопираща инфлация, която всекидневно вдига все по-нагоре и по-нагоре цените??? Особенно за хранителните продукти, за които ежедневно влизаме в магазините, какво добро, или какво чудо можем да очакваме??? И най-важното е, че тази инфлация я "осигуриха" крад-ците, лъж-ците и прочутите баш некадърници и те, отново се натискат за власт??? Чудо, невиждано...
63
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно е видно а именно че при лошият комунизъм нямаше нито един гладен човек,който да спи на улицата или да бърка в контейнерите.Лошо лошо колко да е било лошо щом хората бяха щастливи аз поне не познавам един да е казал че е нещастен.А цените бяха за жълти стотинки да не говорим за качеството на продуктите бяха истински.