Над 75% от българите трудно покриват ежедневните си разходи

Доходите на 67 на сто остана без промяна
131
Над 75% от българите трудно покриват ежедневните си разходи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През третото тримесечие на 2022 г., за 67.3% от лицата доходът на домакинството им е останал без промяна спрямо последните 12 месеца. Този дял намалява с повече от 5 процентни пункта спрямо предходните две тримесечия, но все още е значителен, съобщи НСИ.

Увеличение на доходите са посочили 27.9% от лицата, което е с 8.7 процентни пункта повече в сравнение с второ тримесечие и с 9.4 процентни пункта повече в сравнение с първото тримесечие на 2022 г., когато увеличение са имали 18.5% от лицата.

Още по темата

Основните причини за увеличение на доходите и през трите тримесечия са увеличение на пенсиите и социалните помощи и индексиране на заплатите.

Намаление на доходите за последните 12 месеца са посочили 4.8% от лицата, което е с 2.9 процентни пункта по-малко в сравнение с второ тримесечие и с 3.7 процентни пункта по-малко спрямо първо тримесечие на 2022 година.

През третото тримесечие на 2022 г., както и през предходните две тримесечия, делът на лицата, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи,  е относително висок - над 75%. С известни затруднения са 38.5% от лицата, 28.3% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 10.8% - като много трудно. В сравнение с предходните тримесечия, намалява делът на лицата, които се справят много трудно, за сметка на увеличение на лицата, които изпитват известни затруднения при покриване на ежедневните разходи.

Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 18.1% от лицата, а едва 4.3% не изпитват никакви затруднения. Общо делът на лицата без затруднения през третото тримесечие се увеличава с 0.9 процентни пункта спрямо второ тримесечие и с 0.7 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2022 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: доходинсиразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ехати проучването, всеки сам си преценява.щ дали му стигат. Тия дето казват, че не им стигат парите цъкат ефбетчето и теглят бързи кредити за нов айфон. Не яярвайте на глупави проучвания.
41
3
 
6
 
! Отговори
Спокойно преди 1 година
За сметка на това увеличават двойно лихвите по кредитите...за да забогатеем.
40
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава украине, важното е клоунчето зели да е добре и да има за джендърите.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами че то нищо не са едни 75 процента. По добре сме от много държави. Сомалия например
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да бе ??? 75% от хората не могат да си покриват сметките .. а по улиците е пълно с коли ..
37
4
 
8
 
! Отговори
Х417 преди 1 година
Няма проблем, нали си имаме едни 25% който си живеят добре вместо нас :) . Това лустро 10% е на предприемчиви хора който го заслужават и 15% иzроди крадливи.......
36
1
 
5
 
! Отговори
Земеделец преди 1 година
Цените хвърчат! И аз пробвах зелето на 2 лв., ама така ми остана!
35
4
 
9
 
! Отговори
Марсел Попов преди 1 година
Бaньo е беден защото е пpocт !
34
2
 
5
 
! Отговори
37 преди 1 година
Къде в статистиката се вижда каква част от "ежедневните разходи" са за вредни навици като цигари, наркотици, алкохол, непрекъснато ползване на лично МПС, преяждане, ходене по места със 100 децибела и т.н.? Къде в статистиката пише колко се харчи за изнржване, за поддъжане на висока температура през зимата и на по-ниска през лятото, в резултат на което организмът заболява много по-често и след това се трови с лекарства, които от своя страна ставят все по-слъпи? А Книгите защо се правят скъпи?...
33
2
 
6
 
! Отговори
До 38 преди 1 година
Преди 30 години, кви кредити, кви 5 лева? Че и-бързи? Алоо...
32
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хвалбарите на соца се появиха.
31
6
 
6
 
! Отговори
до 28 преди 1 година
Само да обясним, че в чужбина *** не успява. Не си успял, ако креташ под наем или с къща в прованса бачкащ в някоя фабрика. Успял си, ако от пасивния си доход можеш да си живееш охолно. Хора без професия и образование рядко успяват. *** не е успял на запад. Няма пари за нищо смислено. НИто за нов автомобил, нито за хубав дом. 99% от емигрантите полагат най-нископлатения труд. Вече е тежко, ако емигрират кадърни хора, но е рядкост.
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми при тези цени нормално.Цените наистина хвърчат, абсолютно всичко поскъпва така че как да ги покриват.
29
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не забравяме, че преди 30 години хората можеха да си позволят всичко, парно, топла вода, храна, БЪРЗИ КРЕДИТИ от ДСК.... всичко имаше.
28
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мнозина, освен да врънкат, не умеят да говорят за нищо друго. Стана модел за "светски" разговор. Да се мрънка е срамно. Както е каза; Алеко Константинов преди 130 г, : Сега хората живеят много по-добре но съотношението доволни - недоволни не се е променило" Да се мрънка е срамно!
27
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато полицията пази Митрофанова пред руската църква ще е така.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Над 75% процента от българите явно изобщо не им пука дали си покриват разходите или не. И това се показва от ниската избирателна активност, гласуване за едни и същи партии и неподкрепата за различни реформи. Сърцераздирателните словоизлияния във Фейсбук и други форуми и цъкането на минуси, пръстчета и сърдити личица, не се броят.
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже малко ми се виждат, при условие, че у нас едно 85% от населението са тотално, ама тотално функционално неграмотни бачкатори. Вече ми е жал как лекар или учител взимат по има-няма 2-3к, колкото взима складов работник. Разни там държавни служители как ми живуркат с 2к месечно изобщо не ме интересува. Въпрос на избор е кой как ще си нареди живота. Дали ще въртиш геврека на баничарката, ще береш малините или да се изучиш и да си гледаш живота.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е в земния рай!
23
12
 
8
 
! Отговори
Копейкин преди 1 година
като въведе рублата, всички ще сме равни! Богати няма да има!