Необлагаемите доходи също ще се регистрират пред данъчните

Решението е на бюджетната комисия в НС
8 дек 2022 19:30, Анисия Иванова
54
Необлагаемите доходи също ще се регистрират пред данъчните
Снимка: БГНЕС

Бюджетната комисия одобри необлагаемите доходи също да се регистрират в Националната агенция за приходите. Задължение да подава информация ще има платецът им, а получателят ще има право по свое желание да направи проверка на истинността на подадените данни и евентуално да въведе корекция.

Промяната е направена на второ четене в Закона за доходите на физическите лица и предстои да бъде обсъдена и в пленарната зала на Народното събрание, предаде БНР.

Промяната е по предложение на Министерството на финансите, макар че бе припозната от Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС.

Заместник-министър Людмила Петкова обясни целите на мярката: "Първата цел е да може да се подпомагат най-уязвимите лица и домакинства. Втората цел обаче, която изобщо не е пренебрегване и тя може би има и по-голям фискален ефект, е НАП да има информация за всички доходи на лицата – кой е спечелил от хазарт, другият е получил 100 000 рента, тогава, като има информацията, може много бързо да се направи проверката кой откъде има доходи и как си е придобил имуществото".

Въпреки че от ДПС подкрепят изсветляването на доходите и таргетирането на подпомагането, когато има необходимост от това, председателят на бюджетната комисия Петър Чобанов изрази резерви към възможността за прилагане на текстовете: "Когато физическо лице спечели четворка от тотото, Българският спортен тотализатор е задължен по новия закон, като платец на дохода, да изпрати информация. И как ще стане това на практика?"

"Ако става въпрос за Българския спортен тотализатор, аз ви гарантирам, че те имат база данни, в която знаят, че това е изплатено на лицето хикс. Няма как да нямат база данни и той се подписва, че ги е получил" - отговори Асен Василев от "Продължаваме промяната".

Необлагаемите доходи, които се изплащат от държавата – например социални помощи и пенсии, ще се подават автоматично към приходната агенция. От бизнеса обаче изразиха притеснение, че ще се създадат допълнителни административни трудности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Готово! Но преди това депутати и министри да си декларират безбройните къщи, ***...а, и ония къщи в Гърция!! Там с тия къщи има много мътилка. И още - къщите за гости с мангизи от ЕС. Тогава и аз ще си декларирам 5-те лева от тотото. Драги ми депутати, скоро ще ядете хурката.
40
1
 
9
 
! Отговори
SS преди 1 година
Ше ме хванат за дедовия, *** хаха
39
1
 
22
 
! Отговори
ПОДГОТОВКА преди 1 година
За ДОГОДИНА ВЕЧЕ НЯМА ДА БЪДАТ НЕОБЛАГАЕМИ!!! ГОТВИ СЕ , НАРОДЕ???
38
0
 
19
 
! Отговори
Значиии преди 1 година
Ако имаш 500 лв доход от земя на година - ще ти вземат 10% за тях , остават ти 450! БО.КЛ.УЦ.И ДОЛНИ!!!!БЕДНИТЕ ИЗДЪРЖАТ БОГАТИТЕ!!!
37
0
 
19
 
! Отговори
БОЖЕЕЕ преди 1 година
И НА НЕОБЛАГАЕМИТЕ ДОХОДИ ВЕЧЕ СЛОЖИХА РЪКА?!? ЗА ДА СИ ОПРАВСАЯТ СОБСТВЕНИТЕ ДОООСТА УВЕЛИЧЕНИ ДЕПУТАТСКИ ЗАПЛАТИ!!!! МРЪЪЪЪСНО ПЛЕМЕ СА ТОВА ДЕПУТАТИТЕ!!! ПФУ!!!
36
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпрос на време е да попаднат на болен от рак на който му остават няколко месеца живот - да им пререже гърлата да ги запали със туба бензин и да им драсне клечката .. Въпрос на време е !
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз и ся плащам на нап. Е... На човек в нап, де :)
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия дето депозират наведнъж по 1000лв. в Ефбет ще ги питаме ли откъде ти имат?!
33
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малцинствата ще си декларират ли парите от откраднато желязо?! Така да им спрем помощите освен или те са от изключенията?!
32
1
 
26
 
! Отговори
Нап да покаже преди 1 година
публично 240 данъчни декларации на дупедатите,като се направи пълна ревизия на състоянието за 30 години назад... Или да се направи лустрация на управляващите през т нар "демокраДичен преход"!
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не си продавайте вече гащите на фетишисти
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То хубаво искат да се декларират приходи, ама те вървят с разходи:) всичко ще е на минус, ясно е.
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мм хра...нмммне не ммм може така. Правя партия! Щемпремахнем тея безумия и всякакви акцизи-макцизи! Това вепе не се трае!
28
1
 
23
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Преди всичко да отидат в делиормана и лудогороето да си вземат касова бележка. И да си купят нещо Турско което по данни на митницата въобще няма внос в България. Тогава да питат за необлагаемите доходи на българите. Срамота.
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 23 - Но това е ужасно!! Трябва да го спрем! Аз имам 500-600 лева доходинот земя на гофина, ама не стигат ...
26
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 21 - Затова е врюе народа да се вдигне и да ДЕЙСТВАМЕ!!!!!!!!!!
25
1
 
16
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Има много по-разпространен начин за укриване на доходите. Това са нерегистрираните договори за наем..... В София масово се плаща ебз договори и на ръка....
24
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще трябва ли да декларирам 10-лева от тройка за неделният тираж на тотото?
23
1
 
11
 
! Отговори
Музикант преди 1 година
Аз имам някакви мижави необлагаеми доходи от продажба на гуми и китара, но вече съм в чужбина и няма да съм повече от половин година в бг през 2023г., така че по принцип не подавам декларация. Отделно, тази недомислица се приема в моя случай след като съм напуснал бг и няма как нито да си направя ПИК, нито ще харча 300 евро за пълномощни на счетоводители дето не съм им виждал очите. И какво? Ще ме хванат за кожената дръжка
22
2
 
21
 
! Отговори
Нормален човек преди 1 година
Безкрайна БЮРОКРАЦИЯЯЯЯЯЯ!!!