Увеличавайки минималната заплата, скачат и парите на депутатите

Каримански: Това ще завихри инфлацията
8 дек 2022 22:50, Анисия Иванова
42
Увеличавайки минималната заплата, скачат и парите на депутатите
Снимка: Bulgaria ON AIR

В политическия хаос, как ще се разпределят парите на държавата?

"Популизмът се е развихрил до максимална степен, не за друго, а за това, че като се гласува промяна в Кодекса на труда за минималната работна заплата.  Никъде не се казва по какъв начин ще се отрази това в Закона за държавното обществено осигуряване и в бюджета. Там ще се отразят финансовите разчети. Ние нямаме вкаран такъв закон, в който да се отразят финансовите разчети", каза съветникът на служебния финансов министър Любомир Каримански в студиото на "Денят ON AIR".

Гостът обясни, че гласувайки минималната работна заплата да бъде 50% от брутната средна работна заплата, се получава процикличен ефект.

Още по темата

"В брутната средна работна заплата участва минималната работна заплата. Когато гласуват, че 50% от брутната заплата трябва да бъде минималната, минималната се вдига. Тя от своя страна вдига средната и се завихря този цикъл. Кой има най-голяма полза от това нещо - дали обикновените хора имат полза от 850 лв. или депутатите имат по-голяма полза, тъй като техните заплати и възнаграждения се базират на брутната средна работна заплата. Когато увеличим минималната работна заплата, увеличаваме възнагражденията и на депутатите", подчерта Каримански пред Bulgaria ON AIR.

Според него възможността за нова минимална работна заплата трябва да се случи след 1 юли.

"Прозират целите на депутатите. На БСП целите са да притиснат президента - да каже на служебното правителство, че трябва да се вкара бюджет. С минималната работна заплата са свързани много други заплати", каза той.

БСП предлага максимален осигурителен доход от 2023 г. от 4200 лв. Само за една година максималният осигурителен доход ще нарасне с 1200 лева. Това ще се отрази на бизнеса, посочи Каримански.

"Бизнесът няма ли да колабира? Затова БСП не трябва да казва, че други трябва да бъдат отговорни", допълни той и обобщи, че минималната работна заплата при завихрянето със средната работна заплата ще насърчи инфлацията в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
2
 
! Отговори
Инженер преди 1 година
Тя, инфлацията се е завихрила още от миналата година. Този пък чак сега е разбрал това. Както и работещите в банките финансисти и икономисти. Да ги успокоя хората, че минималната заплата ще намалее, когато в България се приемат еврата. В противен случай, просто много от банките ще фалират.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
850 лева минимална заплата означава под 39% от средната за 2023 година.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, с увеличението на минималната заплата, се вдига и средната заплата. С увеличението на най-високите заплати също се вдига средната заплата. С увеличението на кои да е заплати се вдига средната заплата. Винаги може да се прогнозира, каква ще е средната заплата, ако се вдигне някаква група заплати, примерно минималните. Лошото при тези 850 лева минимална заплата, е че минималната се отдалечева от 50% от средната в сравнение с предишните години.
30
2
 
2
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
С увеличението на мин.раб.заплата автоматично се вдига и средната,така че тя ще бъде 50% от средната е заблуда и популизъм.
29
3
 
1
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Нищо чудно!Комунистите от бсп не веднъж са фалирали държавата и имат опит в това.Те просто не мислят за последствията,а единствено само за себе си и за властта,носеща им все повече облаги.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За демократите има запазено място в ада. Те си мислят , че като лъжа Бог, не трябва да живеят по неговите закони
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За комунистите има запазено място в ада . Те си мислят , че като отричат Бог , не трябва да живеят по неговите закони
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предложението на БСП за 850 лева минимална заплата, гарантира че минималната през 2023 година ще е 38-39% от средната заплата. В предишните години беше 42-44% от средната заплата
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Огромната армия" от 97 хиляди държавни служители гласува почти като всички останали в България. Е, те най-много да настроени против ГЕРБ, който ги държеше на мижави заплати.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми ако падне средната. Ко орайм тогава, а? Питам ко прайм?????
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скача и заплатата на многобройната армия от държавни служители, които са и основните им гласоподаватели почти 400 000 души, повече отколкото ДБ получиха на изборите. Та това си е реално купуване на гласове. Нищо, че за всяко нещо вместо служителя в ДА да си свърши работата вменяват отговорността на гражданина, отделно за по-сложните дейности масово ползват услугите на външни адвокатски кантори срещу огромни хонорари. За пример може да се види министерството на правосъдието, докато беше на ДБ
22
2
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
повишаването на минималната е единствения начин шумкарете да вържат някакъв бюджет, след като страната ни от 2 години се издържа само от данъци и такси
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коста не тряя а работи.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"питам и държавата защо не налага глоби за изхвърлянето на храни?" - Да си чуваш за "частна собственост"?!?
19
3
 
11
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
И този какво предлага - дайте да държим бедните по-по-най-бедни, та да няма за депутатите по-висока заплата!?
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз виждам по магазините свръхпредлагане на кашкавал и сирена които почти никой не купува, защо тогава цената не пада се питам и държавата защо не налага глоби за изхвърлянето на храни? Лично аз вече купувам само синьо сирене което е почти на същата цена благодаря лично на Кирил Петков за което.
17
1
 
14
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
До Така де 21 Разбира се че депутатите са благородници. Я ги виж. Зиме , лете при 35 градуса с костюм и вратовръзка.Да не мислиш че им е лесно. И храната в стола под себестойността.Бюджета поема разликата. Мъка.
16
0
 
19
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Анонимен 1 И сега нищо не знаеш. Работната заплата на депутатите е три пъти средната , а не минималната и се вдига автоматично на всеки три месеца. Измислили са го тарикатите.По добре депутат и богат , от колкото работещ беден.
15
8
 
4
 
! Отговори
Бизнесът щял преди 1 година
Да колабира! Как ви звучи: 68 000 000 000 лева по последни данни спестявания на гражданите в банки!!! И това са спестявания на граждани и селяни на минимална заплата и пенсионери с минимална пенсия?! Такъв ни го подаде Станишев преди години, че още дълго ще ни държи очите влажни. Бедни сме били, айде де
14
0
 
6
 
! Отговори
Така де преди 1 година
Да си дойдем на думата! За народа със 200 да се върти защото сме лош матерял а те са от злато благородници