Хазартната зависимост: Кога се разбира, че има проблем?

Под 18 години пада възрастовата граница у нас
9 дек 2022 09:24, Елка Василева
18

Данните са тревожни – възрастовата граница на хората с хазартна зависимост у нас е паднала под 18 години, общо те са над 200 000 души. Има ли лампичка, която да ни светне, че имаме проблем?

"Има - когато не може да се спреш, когато не може да го отложиш, когато започнеш да търсиш назаем, имаш дългове. Виждал съм много възрастен човек да посещава игрални зали. Зависимостта може да унищожи цели богатства. Обикновено е свързано с богати личности, които са направили дългове и са затънали в кризи. Трудно е човек да се спре сам", каза психотерапевтът д-р Владимир Бостанджиев в студиото на "България сутрин".

По думите му все по-често тези хора се спасяват сами и не търсят професионална помощ.

"Този свят е затворен. Когато отидеш на дискотека и си отишъл с приятели да се забавляваш, и "за малко" отидеш до тоалетната, но това малко стане няколко пъти и се окаже, че не си до тоалетната, а си на игралните автомати, започва една игра с въображението и със самия себе си. Има един омагьосан кръг и човек не може да спре, а парите са само повод, механизмът е чисто психологически. Хората трябва да разберат, че могат да разрешат този проблем, но трябва търпение", допълни д-р Бостанджиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него има и играчи, които няма как да влязат в този кръг и те играят с удоволствие.

"Те разполагат с една сума и имат някаква граница. Хазартът като явление е нещо много древно. Обикновено хората се справят самостоятелно с този проблем. Това е психологически проблем, който може да бъде разрешим. Децата са податливи. Но на едно дете му стига да му обърнеш малко внимание и да знае, че има обичащи родители", поясни психотерапевтът.

И подчерта, че няколко разговора със специалист помагат на хората да се осъзнаят къде се намират.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Mario Val преди 1 година
Хора, този "психолог" ако изобщо е виждал хазартно зависим на живо, аз ще си изям шапката. В България сме станали нацията на залозите. И понеже сина ми (на 19) е вече затънал здраво, много съм се интересувал от психолози и т.н. "Заложен живот" - книгата, която купих ни насочи към човек, дето си разбира от работата. Тоя е някакъв ***...
16
0
 
0
 
! Отговори
БИл Гейтс преди 1 година
Бонус след бонус от алфа уйн бонус.Ввв алфа уин бг задава се бонус..
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По всички тв текат хазартни реклами. Ползват Геро и Азис за противозаконните си цели. Чалгарска куочина а у парламата са акулите.
14
1
 
2
 
! Отговори
Пазете се преди 1 година
Престъпници ползват спец наркотици за зарибяване. Отровените стават плячка за ограбване. Пострадалите от спец наркотици се разпознават перфектно вкл в Англия.. ВКл Българи.. Експерти да огледат как ги зарибяват да отиват по едно и също време в игралните зали.. Версии безплатни напитки,кафе. обмазани с спец наркотици машини..
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ицето и Митето насърчават хората да стават комарджии
12
1
 
5
 
! Отговори
Седераст преди 1 година
Проблемът е много по-сериозен, от колкото този "псевдо" психолог го представя. Голяма част от фондациите, които би трябвало да се борят с хазартната зависимост, всъщност са под контрола и индиректна собственост на големите хазартни фирми. Регулации за откриване, опериране и реклама на казина има, но само на хартия. Корупцията е брутална!Мутрата закри ДКХ, като остави контрола на НАП, след историите с Черепа.
11
2
 
1
 
! Отговори
Исторически парк преди 1 година
тия 200 000 хазартнозависими са гербери предимно...
10
0
 
3
 
! Отговори
ГЕРБЕР преди 1 година
вие не разбрахте ли, че няма смисъл от съществуването на България и българите..
9
0
 
13
 
! Отговори
Исторически парк преди 1 година
когато 80% от рекламите по тв са реклами на хазарт...
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В нормалните държави като Русия залаганията са забранени защото управниците знаят, че по този начин псевдо-милионери източват народа.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последната година така разбивам рулетката, че ефбет почна да ме киква през 10 минути и да ми отказва залозите когато позная число. Пълни аматьори.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хазартната зависимост е за бедните държави. Цяла България търкаше талончетата на Божков, с надеждата, че като на талончето пише сума с 6 нули баш това талонче ще ги спечели.
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дааа, Христо Стоичков трябва да подканва младежите да спортуват, да бъдат истински мъже, какъвто той се определя, но за сметка на това ги кара да залагат заради някакви "бонуси". Ех Ице, а можеше да си велик. Рачков и той, от застъпник на хората с репортажите си за своеволия се превърна в парцалена кукла на хазарта. На Горан наркотиците са му изпили силиците и залита по рекламите, жалко
4
1
 
18
 
! Отговори
... преди 1 година
Не мога да повярвам колко реклами има на сайтове за залагания! Не мога да повярвам колко казина има в градовете! Това е показателно за нивото на нацията. Българите са изпразнени от съдържание зомбита! Заслужена съдба!
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За частните телевизии разбирам,но по национална рекламите за хазарт трябва да са забранени!
2
0
 
14
 
! Отговори
Никола преди 1 година
Игралните зали са се превърнали в тотална мания! А рекламите за хазарт.. Няма ли законова забрана за подобен тип реклами? След хардкор рекламите на билетчета за търкане нещата се бяха поуспокоили, но сега е някакъв ад - Уин, Ин, Еф, Сезами, последният да затвори вратата.. имам чувстовото, че каквото лошо може да се случи някъде, обезателно се случва и тук. СЕМ, нещо? Някой? Следващата стъпка е да гласуваме с хартиени бюлетини, като търкаме с монета избраника ни. Абсурдистан.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закривайте всички подобни места, както се спря пушенето на обществени места, така може и това и това да изчезне от обществото.