Какво търсим в Google? Предимно хляб и зрелища

Почти няма въпроса "защо", което е примирение с реалността
Обновена: 9 дек 2022 11:14 | 9 дек 2022 11:03, Анисия Иванова
5

В края на година поглед отправяме поглед към изминалите 12 месеца и какво най-много ни е развълнувало през годината. Това можем да разберем, като погледнем кои са въпросите и темите, чиито отговори най-често търсим в интернет. През 2022 г. хората са търсили най-различни неща - от това колко струва едно прасе до войната в Украйна и полярните личности като Владимир Путин, Лена Бориславова и Симона Радева.

"Какво питаш Google - каквото не знаеш. Оказва се, че преди Путин да прави война в Европа, малка част от българите са знаели за него достатъчно. При търсенето му се пита кой е, какъв е, докато търсенето при Лена Бориславова и Симона Радева е на изображения, така че хората са искали да видят как изглеждат", заяви пиар експертът Пепи Димитрова в студиото на "България сутрин".

Според нея това човешко любопитство не е свързано с политиката или с големия инцидент.

"Много повърхностно се гледа на проблемите и можехме много други по-важни неща да питаме Google през тази година. Нямаме търсене какво е еврозоната, няма Шенген, няма ОИСР, почти не питаме какво се случва извън нас. Много малко от търсенията всъщност са съществени и ще имат отражения в нашия живот в дългосрочен план", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

Тя обяснява статистиката с това, че хората, като разглеждат в интернет, са с нагласата да търсят забавление, а не толкова дълбока и съществена информация. Тя предположи, за тези теми хората се информират през медиите.

"Много се зарадвах, че хората са търсили как се гласува с машина през тази година. 1/3 от българите не искат да влизаме в Шенген, те не знаят какво е, но и никой не ги насочва към това да попитат и те остават на полето какви красиви снимки имаме на популярни жени и как се прави мусака", отбеляза Димитрова.

Тя обясни, че има техническа информация, която не е нужно да запомняме, защото Google винаги ще ни я даде.

"Google има всякакви източници на информация. Ако сме се научили как да търсим и как да намираме, това е страхотно. Технологиите ни помагат да се освободим от автоматизираната, излишната работа за мозъка и да можем да отделим време и да анализираме", подчерта гостът.

Психологът Ина Иванова уточни, че на заден план са останали изборите, а клюките ни вълнуват повече и предположи, че по този начин търсим бягство от реалността.

"Хляб и зрелища, основните неща - как да се нахраним и как да се разсеем от това, което не ни харесва в ежедневието", обобщи тя.

"Почти няма въпроса защо, което означава някакво примирение с реалността", каза Димитрова.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Социален антрополог преди 1 година
В гугъл търся народопсихологията, но народът ни е калпав
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
xhamster и pornhub
3
1
 
4
 
! Отговори
да преди 1 година
аз търся клипче с лена и кико как си говорят в тайната квартира :)
2
1
 
6
 
! Отговори
бат Добри преди 1 година
по интересно е какво е търсено в сайтовете за възрастни.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам какво търсите пък и не ме интересува. Не се бъркам на хората.