За първи път от 30 г.: Стотици посетиха Бузлуджа

От едноименната фондация върнаха живота в паметника
9 дек 2022 22:38, Йоана Цонева
77

Екипи от алпинисти почистиха металния покрив на Бузлуджа от опасни предмети и тоновете азбест, използвани при строителството. През годините от Фондация "Бузлуджа" с помощта на международни експерти стабилизираха и мозайките, които представляват най-голямото мозаечно пано в Европа. Така, с помощта на спечелени проекти от чужбина и България и много дарители, се стигна до деня, в който за първи път от години в Бузлуджа влязоха туристи.

Стотици хора посетиха монумента Бузлуджа за първи път от 30 години насам. От едноименната фондация представиха свършеното по обезопасяването на обекта, а очакванията са през следващата година сградата да приема и туристи.

"Наистина е сбъдната мечта и наистина е огромна радост за нас и за целия екип да можем отново да върнем да има живот в тази сграда, да може хората да научат какво е това място. Важно е, част от историята е, има интерес, така че е важно да го използваме и да можем да предоставим тази информация и възможност", каза арх. Дора Иванова пре Bulgaria ON AIR.

"Миналото по дефиниция не може да бъде винаги еднозначно, не може да бъде винаги консенсусно и тази сграда е символ на това, че миналото е различно, противоречащо, по някой път скандализиращо, травмиращо или пък носещо спомени, за някои добри, за други лоши, но така или иначе е минало", коментира Радослав Илиев.

Голяма част от посетителите се качиха на върха от носталгични чувства, други от любопитство, а трети за първи път.

"Не може да се ангажираме с конкретна дата, но след края на зимния сезон в най-кратък срок работим да бъде отворена сградата. За нас процесът е важен, ясно е, че следващата голяма стъпка е покривът, изграждането на прозорци, за което вече започваме да работим от сега", уточни арх. Дора Иванова.

Над 1 милион лева са инвестирани до този момент в безопасността на сградата и за запазване на мозайките в нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
3
 
! Отговори
Щилян преди 1 година
Като стане готова сградата, на БСП не трябва да се дава да припарват до нея. 1 стотинка не са дали, а ще искат да я използват за пропаганда. Въобще трябва да бъде забранено за използване от политически формирования или каквито и да е групи с политически послания на 500 метра радиус от целия обект!
55
0
 
2
 
! Отговори
Михалев преди 1 година
Я гледай кое било най-ценното за България ?! Чинията,та чинията ?! И сега какво ?! Ами някои,дето са влюбени в нея,да си я търкат о главите и да ходят там да се молят като в храм :)))
54
1
 
2
 
! Отговори
ксксккс преди 1 година
Да да ремонтирайте всичко, сложете и нови двигатели, Може от Путин да поискате.Че като се съберат комунистите и някой да запали двигателите и заедно в орбита на най-далечната звезда. Ама трябва да е червена, че иначе не им подхождана идеологията.Ако може и Путин да вземете, цена няма да имате.
53
3
 
4
 
! Отговори
Bobi преди 1 година
Това комунистическо сборище би трябвало да е разрушено на чакъл и използвано за междуселски пътища.
52
4
 
4
 
! Отговори
Гечева преди 1 година
И какво от това ?! Накого е нужно това грозилище ?! С какво е полезно за и без друго болното ни общество ?! Като си го искат БСП да си го поддържат,да си го охраняват,да си го съхраняват , но не и да боравят от името на народа , защото никой не е питал народа иска ли тая ЧИНИЯ или не - впрочем това е характерно за БСП и истерия : те всичко сами си решават и ни го натрапват !!!
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е пропаганден монумент, издигнат за да възхвалява една античовешка деградантска идеология! Довода, че това е исторически паметник е меко казано слабоумен, ето защо и той трябва да се разруши или да се преустрой в истински български паметник. Ние трябва да знаем историята си, за да не допускаме същите грешки, в случая никога повече комунизъм, а всеки дръзнал да го възхвалява и възстановява да се наказва тежко.
50
4
 
10
 
! Отговори
MIKE преди 1 година
Докато има хора с ниски доходи комунистите ще им продават мечти, докато захапят кокъла. След това -концентрационни лагери, изолация. А Човешките права, катерещите стълбите към тази развалина, ще видят през" нагънат макарон".
49
4
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
- Отврат! Грозно, отвътре и отвън - като юдо-комунизма...
48
4
 
11
 
! Отговори
фен(бивш) преди 1 година
ДВЕ,ТРИ,ШАШКИ ДИНАМИТ.Друго не му требе.Не знам,поради каква причина,се зове паметник.А за разстреляните,избити,в ЛАГЕРИТЕ-НИЩО.
47
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори и този паметник да го разрушат като мавзолея,историята ни пак ще е същата.Спомените за мизерията в която живяхме,как сме работели за такива паметници и партийни домове във всеки окръжен град,където се излежаваха партийните търтеи,спомените за това,че във всяко предприятие имаше партиен секретар,че дори внуците на АБПФК учеха с предимство-без приемни изпити.А самите АБПФК живееха царски и вземаха пенсии по големи от средната заплата на работещите хора.
46
4
 
10
 
! Отговори
до 50 преди 1 година
След като Чърчил и Рузвелт ни продадоха на СССР това ни сполетя-комунизъм!А където има комунизъм има и мизерия.Комунизъм без мизерия няма.
45
2
 
10
 
! Отговори
българин преди 1 година
Замислете се,че например Освиенцим не е заличен напълно.В такива места трябва да се разказва за това как сме живяли тогава-за опашките за телевизори и перални,за това как нямахме автомобили,за режимът на тока,за празните магазини.Затова как не можеш да отидеш в чужбина,затова как гледахме списания като Некерман,например.Всичко това не бива да го забравяме.Единственото добро тогава,е че сме били млади -нищо друго!
44
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички комунистически монументи трябва да бъдат заличени! Трябва да заличим този срам, не можем да търпим паметници възхваляващи глупостта, посредствеността и предателството.
43
4
 
10
 
! Отговори
Роза преди 1 година
Съгласна съм,че паметниците са свидетели на историята и не трябва да се рушат,но ремонтът на такъв огромен паметник като "Бузлуджа" гълта много пари,а има хора,които гладуват и мизерстват.Но ние сме абсурдна държава и затова вече на нищо не се учудвам!
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се съберат всички комунисти там и да ги погребем веднъж завинаги. Да се мумифицират там като фараоните.
41
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко рубли вход ще искат?
40
4
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
леле,опят затрит!?..Добре,ще пробвам за трети,последен път:-Ората си пазат съборетини от преди сто/хилядо летия..Като Колизеума,примерно,където ХОРА са били хвърляни срещу ЛЪВОВЕ ...Аз не съм фен на Бузлуджанската далавера на "дядо Благоев",но..все пак тоя паметник е част от нашата история..Доколкото знам,и поляците си пазят "концлагерите"..Като СВИДЕТЕЛИ на Историята....Ако пак ме затрият ,това ще означава ,че нещо...нещо "Гнило има в Дания"..
39
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аамерика за България
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
американската фондация "Getty"
37
11
 
11
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
Зависи за какви паметници ! И да - паметник на 50 годишното комунистическо управление заради което още сме на опашката на Европа, който е не възможен за поддръжка заради грандоманските си мащаби и отдалечеността си от населени места , това е само една дупка за пари ,а ние не сме някоя петродържава за да си позволим да го поддържаме заради някаква ексцентричности уж туристически интерес